Sháněl peníze pro komunisty, pak před nimi utekl. Kdo byl Zdeněk Toman?

1. říjen 2018

Do kin přichází film o Zdeňku Tomanovi. Snímek vypráví příběh rozporuplné osoby, šéfa tehdejší zahraniční rozvědky, který ovlivnil vývoj v poválečném Československu. Natočil ho režisér, producent a spoluscenárista Ondřej Trojan.

K myšlence natočit film o Zdeňku Tomanovi ho přivedla Zdeňka Šimandlová, která mu předložila tlustý stoh papírů, respektive scénář. „Postava Tomana mě zaujala. A všechno to, co se kolem něho dělo – že se pohyboval ve vysokých politických kruzích,“ přibližuje.

Toman získal za rok 2018 nejvíce nominací na Českého lva – celkem 13. Podívejte se na kategorie, ve kterých o ceny bojuje. O vítězích se rozhodne 23. března 2019.

Jak Trojan říká, chtěl natočit nekompromisní, herecký film, ale zároveň pravdivý – každý obraz ve scénáři tak musel podrobovat rešerši s historiky.

Kdo to ale vlastně byl Zdeněk Toman? Maďarský žid narozený na pomezí Slovenska a Podkarpatské Rusi. V Praze se mu podařilo vystudovat práva, druhou světovou válku přečkal v Londýně jako úředník exilové vlády.

Jako zapálený komunista se snažil vstoupit do strany. „Když se vrátil po válce do Prahy, vyhlédl si ho Slánský a zaúkoloval ho, aby sháněl pro stranu prachy, protože si myslel, že Londýn zná jako své boty a že tam bude bezvadně šmelit a kšeftovat,“ vysvětluje.

Určitě pozitivní stránkou je to, že se díky Tomanovi dostaly stovky židů přes Československo do bezpečí. I když to dělal za peníze. „Bez něj by se židé do Palestiny nedostali, ani první zbraně. Kdoví, jak by to se státem Izrael dopadlo,“ dodává Trojan.

Na komunisty toho věděl moc

Těsně po únoru 1948 Tomana komunisté zavřeli – věděl toho na ně moc, tak se ho snažili zbavit. „Kšefty mu šly tak dobře, že si to ani Slánský nedokázal představit,“ doplňuje režisér.

Tomanovi se ale podařilo z vězení utéct. Přešel hranice do Bavorska, a pak utekl do Venezuely, kde měl nejstaršího bratra. „Díky tomu, že měl vyvezené obrovské majetky, se mu dařilo velmi dobře až do smrti,“ uzavírá Trojan.

autoři: Lucie Výborná , prh

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.