Seriál Na výjezdu podruhé zavítal Na Stínadla do Teplic. Sektor hostí obsadila výprava Pražanů

20. únor 2023

Zápasy proti Spartě nebo Slavii jsou těmi nejnavštěvovanějšími ve fotbalové lize a platí to také o sektorech pro fanoušky pražského klubu na výjezdu. Reportér Radiožurnálu Sport Jaroslav Plašil se znovu po půl roce vydal do Teplic, protože ho zajímalo, jak to vypadá na jednom z nejpočetnějších výjezdů. Domácí klub slávistům rozšířil obvyklý prostor a také jim dal možnost koupit si lístky v části hlavní tribuny. Užijte si celou reportáž.

Hodně jsem zvažoval, jestli se znovu vydat na místo, kde už jsem v sezoně byl. Přece jen šest prvoligových sektorů pro hosty jsem ještě nestihl navštívit. Ale bral jsem jako velké mínus, že jsem se ještě nezúčastnil žádného výjezdu "S". V Teplicích jsem v létě seriál zahajoval, už je to víc než půl roku, tak jsem si od toho sliboval, že nasbírám i nějaká srovnání, která bych chtěl nabídnout z každého místa.

Z Prahy jsem jel vlakem s přestupem v Ústí nad Labem. V osobáku, který jel z Děčína, cestovalo celkem dost fanoušků se slávistickými šálami, čepicemi či dresy. Nastupovali prakticky na každé větší zastávce. V tom mají Sparta, Slavia a Baník Ostrava ohromnou výhodu, hodně fanoušků napříč republikou. Někteří trávili čas před zápasem i v teplických hospodách. Vše probíhalo v naprostém klidu. Děkuji moc recepčním v centru Fontána ve 4. p, kde mají apartmány, dámy mi tam nechaly batoh z práce, přestože jsem jim řekl, že jsem fotbalový fanoušek.

Čtěte také

Bohužel na nádraží nebyla úschovna.Ve výtahu stejného centra mě překvapila školačka, která svému kamarádovi řekla, že sice jde na fotbal, ale že se bojí, že ji dneska někdo zmlátí. Bohužel, i to je výsledek mnohaleté masáže, mnozí lidé takto fotbalové příznivce vidí. Snad má novou, lepší a hlavně osobní zkušenost. 

Lístek jsem si tentokrát koupil v předprodeji online za 110 korun. Teplický klub viděl dopředu, že vstupenky do krajního sektoru 39 rychle mizí, tak brzy zahájil prodej i do sousedního sektoru, který využívají hosté při větších návštěvách. Plus nabídl velkou část hlavní tribuny. Na stadion jdu asi 45 minut před výkopem, už zdálky je vidět hrozen lidí u bezpečnostních prohlídek. Celkem početná pořadatelská služba nedělá nic navíc. Jen osahání kabátu, kalhot, občas někdo musí rozepnout zip bundy, vyndat věci z kapes. Naprosto korektní. Policie občas v klidu požádá, ať lidi na chvíli zastaví, aby to pořadatelé zvládali a nebyli pod velkým náporem.

Hned jak jsem prošel turniketem, narazil jsem na konec fronty na občerstvení. V tomto případě šlo o pevný stánek. Fronta se příliš nehýbala, na pivo před zápasem stojíte tak 20 minut. Kartou se platit nedalo. Je to podobné jako na jiných místech, obsluha se snaží, má dopředu roztočená piva, ale stejně si s velkými návštěvami těžko může nějak lépe v těchto podmínkách poradit. Podobné fronty před zápasem i u dvou mobilních stánků s pivem a uzeninami (v nabídce dvě různé klobásy). Horší je i to, že si prakticky nemáte tácek nebo pivo, kam položit.

Přitom stadion je celkem prostorný. Občerstvení na fotbalech u nás často vidím jako velkou, ale zřejmě nevyužitou příležitost. Sektory jsou otevřené, dá se volně korzovat. V rozšířeném sektoru navíc budky WC. Chápu, že půl roku není velká doba na zásadní úpravy, na pevných toaletách role papíru u umyvadla, v zásobníku mýdlo, zápach na mužských záchodech možná menší než v létě, kdy v tom hraje roli vedro. Ale možná to nebylo tak hrozné, když tam zavítaly dvě slečny, jestli by nemohly využít kabinku u pánů, nechtělo se jim prý do té jejich.

Všechny tyto nepříjemnosti lidé zvládnou, když chtějí vidět bojovat fotbalisty svého klubu venku“, což jde v Teplicích celkem dobře, pouze v horní části tribuny vám ve výhledu překážejí sloupy, které podepírají tribunu. Zvláštní jsou i ostré hroty na plotu mezi sektory, které na tribuně oddělují fanoušky ze stejného tábora. Lídrovi supportu by se i na Stínadlech jistě hodil nějaký stupínek.

Takto kejkluje celý zápas na hraně plotu, jednou rukou se drží mříže s ostrým hrotem a v druhé ruce má megafon. Tito lidé jsou často skoro celý zápas otočení zády k hřišti, jsou to dirigenti i učitelé v jednom. I díky nim pak mohou mít fanoušci parádní zážitek, i když ten fotbal třeba nestojí zrovna za moc. Celkově fandění bylo velmi slušné po celý zápas. Někteří příznivci Slavie po závěrečné děkovačce procházeli sektor a uklízeli odpadky do velkých pytlů. Z velké části i za tmy, protože světla zhasla krátce po utkání.

autoři: Jaroslav Plašil , rej
Spustit audio

Související