Návštěva pražského Edenu v pozici hostujícího fanouška. Seriál Na výjezdu je zpátky!

13. únor 2023

Ve třetím jarním kole Fortuna ligy se na scénu vrací i seriál Radiožurnálu Sport "Na výjezdu", ve kterém reportér Jaroslav Plašil zkoumá zázemí pro fotbalové příznivce. Tentokrát vás zavede do největší arény do pražského Edenu, kam se vejde necelých dvacet tisíc diváků. Z toho téměř jedenáct set do sektoru pro hosty v rohu stadionu. A právě tam zamířil s fanoušky Zbrojovky i náš reportér. Společně s nimi sledoval porážku Brna se Slavii 0:2.

Možná i někteří posluchači Radiožurnálu Sport zaznamenali významnější diskusi o podmínkách pro fanoušky na fotbalových stadionech v sektoru hostí. O nutném zlepšení a důstojnějším prostředí mluvili v posledních dnech například předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík, jednání přislíbil i šéf Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda.

Když už jsme vybrali Slavii a Eden, tak jsme vyzkoušeli spojení vlakem z hlavního nádraží až ke stadionu, to je příjemný bonus pro fanoušky na výjezdech. Cesta z nástupiště z celkem nové stanice Praha – Eden k pokladně trvá asi pět minut.

Pokladna vlajkonoši hosté" je součástí pláště tribuny a je označená červenou obdélníkovou tabulí. Necelou hodinu před zápasem před ní postává šestičlenná skupina, většinou jde o ženy a dívky. Čeká se na chvíli, až se vyřeší technická závada. Vstupenky se nedají zaplatit kartou, lístek do sektoru hostí stojí na zápas pražské Slavie se Zbrojovkou 260 korun. Jedna z dam, co brala víc lístků najednou, to okomentovala slovy, my Brňáci máme peněz dost."

Při osobní prohlídce jdou muži i ženy zvlášť svým koridorem, ochranka osahala kabát, bouli v kapse jsem musel vysvětlit, vyndat klíče, telefon a peněženku, naprosto bezproblémové, profesionální přístup.

Toalety jsou součástí tribuny. Muži mohou využívat zhruba sedm mušlí, pět kabinek a tři umyvadla s mýdlem v zásobníku. Papírové ubrousky ležely volně na radiátoru u východu. Vzhledem k tomu, že jde o největší fotbalový stadion v české lize a celkem velký sektor, nejsou zrovna největší.

Stánek s občerstvením velikostí odpovídá dřívějším stánkům s novinami, fanoušky a prodavače odděluje pletivo. Obsluha velmi milá, je tu možnost platit kartou. Kromě piva Slávistická 11° mají v nabídce i nealko a taky horké nápoje, což se nyní v tomto ligovém (ne)čase hodí. I když prodavači zřejmě dělají, co mohou, ještě na konci poločasové přestávky stojí řada lidí v dlouhé frontě. Mnozí ji raději opouštějí, když slyší hvizd rozhodčího a začátek druhé půle.

Sektor vlajkonoši hosté" v Edenu nabízí úžasné pohledy, spousta fanoušků si dělá foto na památku. Jen nesmíte být v horních řadách sektoru, tam kvůli velké obrazovce vidíte jen půlku hřiště. Je to škoda, protože nějakých 100, 150 míst navíc by znamenalo o 100 či 150 lidí navíc se silnějším zážitkem.

Čtěte také

Místa s (ne)výhledem nejsou osazená sedačkami, takže naoko neexistují, Je to škoda, protože víc fanoušků, lépe pro fotbal. Sektor je olemovaný kovovým plotem a zelenou sítí. Plot není tak masivní, ale má výrazné ostré hroty před fanoušky a vlevo od nich, hranice s tribunou jih.

Šéf představenstva fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík před pár dny v podcastu Za čárou chválil iniciativu aktivních fanoušků Sparty, kteří se zasloužili o stupínek pro kotelníka, který vyvolává pokřiky v sektoru pro hosty. Ten ještě v Edenu v době zápasu se Zbrojovkou nebyl, ale od rozhovoru uběhla jen krátká doba.

Sektor má bezbariérový přístup, nicméně fanoušek s handicapem musel s dopomocí stejně do hlediště, protože přes jásající dav by toho v pozici sedícího diváka moc neviděl. Bylo sympatické, že ochranka přirozeně nabízela pomoc. I po zápase, kdy už fandové mířili ven, přivezla vozík a projevovala starost. I když měl fanoušek doprovod a silnou podporu.

Jaroslav Plašil se vrátil do zázemí fotbalových stadionů a můžete se tak těšit na další výjezdy. Na Radiožurnálu Sport nesledujeme jen sportovní výkony, ale i podmínky pro fanoušky. Kam náš reportér zavítá příště? Dozvíte se ve vysílání.

autoři: Jaroslav Plašil , rej
Spustit audio

Související