Sdruženář Tomáš Portyk: Výběr sportu u mě byl víceméně jasný, protože táta i dědeček kdysi skákali na lyžích

2. červen 2022

Hostem čtvrteční talkshow Na férovku s Vavřincem Hradílkem je současně nejlepší český sdruženář a rodák z Lomnice nad Popelkou Tomáš Portyk. Jak probíhá letní příprava u sdruženářů? V čem pro něj před lety byla zlomová Olympiáda mládeže, kde získal zlatou medaili? Jakou úsměvnou a zároveň smutnou historku má z letošního startu v Pekingu? Poslechněte si celý rozhovor se sportovcem, který je v závodním kolotoči už od roku 2010!

Tomáši, proč jsi si pro sportovní kariéru vůbec vybral disciplínu severské kombinace?

Úplně jsem si to sám nevybral, protože dědeček i táta skákali na lyžích. Moc jsem neměl na výběr a postupně jsme se rozhodli, že nebudu jen skokan, ale, že to budu kombinovat i s během na lyžích.

Čtěte také

Máš za sebou už tři starty na zimních olympijských hrách. Co pro tebe soutěže pod pěti kruhy znamenají?

Když jsem se dostal na první olympiádu, tak to byl můj splněný sen. Koukal jsem na všechny, co jak dělají a jak celý kolorit funguje. To pro mě byl startovací motor v seniorské kategorii. I teď v Pekingu na mě znovu dýchla ta specifická atmosféra a velkým zpestřením pro mě je to, že si mohu popovídat i s lidmi mimo náš sport. Hodně kamarádů mám mezi biatlonisty a těší mě, že právě na těchto akcích spolu můžeme být v kontaktu.

Kolik hodin denně věnuješ tréninku?

Když máme vyloženě skokanský trénink, tak třeba strávíme dvakrát dvě hodiny na můstku. Horší je to, když najíždíme kilometry. Dáme třeba čtyřhodinový trénink na kole, do toho ještě vmícháme kolečkové lyže a posilování. Mění se to podle fáze přípravy a blížících se závodů.

Jak probíhají kontroly kombinéz u závodníků v severské kombinaci? Jaké zdravotní potíže ho trápily před minulou sezonou? Poslechněte si celý rozhovor s českým top sdruženářem!

Sportovní talkshow Na férovku s Vavřincem Hradilkem každý čtvrtek živě na Radiožurnálu Sport

autoři: Vavřinec Hradilek , rej
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.