Rozhovor s Pavlem Severou

12. duben 2007
O kom se mluví

Od mikrofonu přeje dobrý poslech Jan Pokorný. Hostem je poslanec za KDUČSL Pavel Severa. Dobrý den.

Pavel SEVERA, poslanec PS PČR /KDUČSL/:
Dobrý den.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Jak si připadáte dnes dvacet čtyři hodin poté, co jste se vzdal funkce místopředsedy vašeho poslaneckého klubu jako, jak píší některá média, první oběť případu Čunek, anebo jako hrdina?

Pavel SEVERA, poslanec PS PČR /KDUČSL/:
Ani jedno z toho, prostě měl jsem takový názor, řekl jsem ho a myslím si, že ve svobodné zemi máme tu výhodu, že můžeme říkat věci otevřeně, nic nám za to nehrozí a myslím si, že je dobře, když nejsme všichni pouze šedivými v tom smyslu, že bychom rezignovali na to, říkat své názory. Takže ani jedno, ani druhé. Myslím si, že je dobrý, aby tady zaznívaly názory, který zaznívat dle mého soudu musí.

Jan POKORNÝ, moderátor:
I když je to názor, jak to vypadá navenek ve vaší straně, ojedinělý?

Pavel SEVERA, poslanec PS PČR /KDUČSL/:
Opět nesouhlasím. Ten názor není ojedinělý.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Pozor, to jsou otázky, to nejsou konstatování.

Pavel SEVERA, poslanec PS PČR /KDUČSL/:
Ano. Ten názor ojedinělý není, pouze musíte vnímat skutečnost, že KDUČSL je stranou konzervativní, kde v ní příznivci se tak chovají a mnohdy daleko více přemýšlejí o tom, jestli mají zvolit nějaké důraznější řešení, anebo jestli ještě chvíli počkají, to znamená, my se nelišíme v názoru, že by to nebyl problém, my se pouze lišíme v názoru na to, jestli je ho potřeba řešit rychle, anebo jestli to má ještě čas.

Jan POKORNÝ, moderátor:
To znamená, že v KDUČSL jsou další, teď třeba tišší Pavlové Severové?

Pavel SEVERA, poslanec PS PČR /KDUČSL/:
Zcela určitě, ne všichni jsme přesvědčeni o tom, že to řešení mělo nastat už před měsícem, v tom se možná liším já od nich.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Říkáte to řešení, jaké řešení?

Pavel SEVERA, poslanec PS PČR /KDUČSL/:
Já jsem otevřeně říkal, že ta situace pro Jiřího Čunka je lidsky velmi složitá, ta situace pro vládu, v koalici je velmi složitá a že by prospělo celé situaci a napětí uvolnění to, kdyby přijal Jiří Čunek tu nabídku premiéra dočasně opustit vládu, vyřešit ty problémy. A myslím si, že by potom Jiří Čunek mohl s daleko větším kreditem se vrátit.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Nejste v politice týden, věříte v dočasnost takových řešení, že by se opravdu Jiří Čunek mohl vrátit?

Pavel SEVERA, poslanec PS PČR /KDUČSL/:
Já tomu věřím z toho důvodu, že premiér garantoval tuhle možnost a KDU by v tu chvíli, pokud by Jiří Čunek dokázal, že ta štvavá kampaň byla založena pouze na dohadech, tak by neměla důvod měnit něco na svém rozhodnutí, ale problém se komplikuje v tom smyslu, že Jiří Čunek si tu situaci dle mého soudu komplikuje sám, je podezříván z toho, že zbytečně lpí na své funkce, a to řešení se samozřejmě stává méně a méně pravděpodobným s postupem času.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Říkáte, že Jiří Čunek je podezírán z toho, že lpí na své funkci, co když nabídnu opačný pohled. Jiří Čunek je čestný muž, který se ničeho nedopustil, a proto nevidí sebemenší důvod rezignovat na funkci ministra pro místní rozvoj a vicepremiéra vlády?

Pavel SEVERA, poslanec PS PČR /KDUČSL/:
Ano, to je možné, to je odpovědnost samozřejmě i médií, že vytvořily atmosféru, ve které Jiří Čunek a politická scéna žije. Nicméně politik tady není od toho, aby říkal, jestli se cítí nějak dotčen. A politik je od toho, aby reagoval na, řekl bych, politickou kulturu, kterou si chceme udržet. Já dám jiný příklad, jestliže spadlo letadlo vojenské na Slovensku, tak ministr určitě za to nemohl, nicméně dal svou rezignací najevo to, že tady existuje vždycky někdo, kdo za to nese odpovědnost.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Dám jiný příklad, když kdysi utekl justiční stráži pedofil Dutroux, rezignoval ministr spravedlnosti?

Pavel SEVERA, poslanec PS PČR /KDUČSL/:
Ano. Takže já naprosto rozumím tomu lidskému pocitu Jiřího Čunka, že se mu zdá, že to je nespravedlivé, ano, to je možné, zvláště, když za několik měsíců se může klidně stát, že jeho obhajoba bude úspěšná, on v podstatě dokáže, že je nevinen a že ty útoky na něho byly liché, nicméně politická kultura si žádá zachování určité úrovně a myslím si, že by na tom jedině vydělal politicky, pokud by potom mohl říci: "Podívejte se, já jsem ukázal, že dokážu odstoupit, že to byla štvavá kampaň, teď se vracím, protože jsem nic neprovedl." Bylo by to, řekl bych, pro něho satisfakcí velikou, bylo by to ...

Jan POKORNÝ, moderátor:
A pro vás?

Pavel SEVERA, poslanec PS PČR /KDUČSL/:
Samozřejmě. Já si myslím, že KDU by mohla taky ukázat, že je stranou nejen demokratickou, ale, že jí jde skutečně o tu úroveň, nikoli o jednotlivé funkce, ať už je to funkce předsedy strany, anebo funkce jakéhokoliv ministra.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Čekal jste, pane poslanče Severo, že tím svým včerejším krokem spustíte lavinu podobných gest?

Pavel SEVERA, poslanec PS PČR /KDUČSL/:
Nečekal, nicméně jsem měl silný pocit uvnitř sám sebe, že je potřeba říci to, co člověk cítí, že strana, ze které pocházím, je stranou konzervativní a žádný křesťanský demokrat, žádný konzervativec by neměl ani náznakem využívat, řekl bych, latentního xenofobního rozměru, který je skrytý v české zemi, a to si myslím, že by nebylo dobré se o xenofobii a ultranacionální síly tady v této zemi opírat.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Máte pocit, že tedy předseda křesťanských demokratů Jiří Čunek využívá toho, co vy pojmenováváte latentní xenofobie v České republice?

Pavel SEVERA, poslanec PS PČR /KDUČSL/:
Nevím, jestli vědomě či nevědomě, ale řekl výrok, který byl velmi nešťastný, který si mohli mnozí vykládat dvojznačně a také si ho vykládali. Já tvrdím, že politik má být natolik rozvážný, že by neměl ani náznakem zavdat příčinu ke zvýšení napětí, protože politik má problémy zmenšovat a řešit, nikoliv zvyšovat určitými populistickými výroky to napětí ve společnosti.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Co je pro vás, jako teď už spíš pro řadového člena KDUČSL, horší, pokud předseda Čunek tyto výroky říká vědomě nebo nevědomě?

Pavel SEVERA, poslanec PS PČR /KDUČSL/:
Tak určitě by bylo horší, kdyby to říkal vědomě, protože si myslím, že to bylo neúmyslné a že to bylo nevědomé, také samozřejmě nešťastné, protože to svědčí o tom, že některé věci nezváží včas s dostatečnou odpovědností.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Na hodnocení jeho předsednické funkce je ještě brzo, ale za těch několik měsíců, co soudíte, je Jiří Čunek dobrým předsedou křesťanských demokratů?

Pavel SEVERA, poslanec PS PČR /KDUČSL/:
Máte pravdu, je na to brzo, protože my nemůžeme hodnotit pouze předsedu, ale hodnotíme činnost celého předsednictva, bylo by nespravedlivé říkat, že za všechno je odpovědný pouze předseda, protože každý z místopředsedů má svoji odpovědnost, svoji oblast, za kterou zodpovídá, takže postupem času budeme hodnotit nejenom činnost předsedy, ale budeme činnost celého předsednictva muset nějakým způsobem dát do porovnání s tím, co jsme očekávali a co se stalo.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Hostem dnešního pořadu O kom se mluví je poslanec za KDUČSL Pavel Severa. Rezignoval jste na místo místopředsedy poslaneckého klubu vaší strany. O co vlastně přicházíte tím, že nebudete místopředsedou klubu?

Pavel SEVERA, poslanec PS PČR /KDUČSL/:
Na jednu stranu přicházím o to, že nebudu moci rozhodovat o tom, kam bude směřovat poslanecký klub KDUČSL, jsou to různé záležitosti, které souvisí s návrhy programu na sněmovnu s tím, jak se zachováme třeba v koalici, do jaké míry ovlivníme určité kroky i vedení KDUČSL. Na druhou stranu, a to jsem měl namysli, když jsem nezískal většinovou podporu pro svoje návrhy řešení, tak se nebudu účastnit práce na vedení klubu, protože bych se snažil tlačit to vedení někam jinam, nežli to vedení v tuto chvíli předpokládá, že máme směřovat, a to by bylo kontraproduktivní a pod to já se nechci podepsat, nebo nechci tu práci samozřejmě komplikovat, budu nadále řadovým poslancem, který bude vykonávat svojí práci v jednotlivých výborech, komisích.

Jan POKORNÝ, moderátor:
A tímhle krokem, gestem to, pane Severo, pro vás končí, nebo jste ochoten jít ještě dál, pokud se případ vašeho předsedy nevyřeší podle vašich představ?

Pavel SEVERA, poslanec PS PČR /KDUČSL/:
Já bych samozřejmě rád cokoliv činil, co by věci pomohlo, nicméně ptám se sám sebe, co můžu udělat z této pozice, když nechci narušit ani pozici vlády, ani koalici, chci, aby se uskutečnily reformy. Já jsem důrazně řekl, že mám obavy z určitého vývoje, který může nastat, pokud tu situaci nebudeme řešit, řekl jsem to dostatečně důrazně, řekl jsem spoustu argumentů, kterým mnozí rozuměli, nicméně byla znatelná únava v našem nejvyšším orgánu celostátního výboru z toho tématu a nikomu se už nechtělo hlasovat ani o negativním usnesení vůči Jiřímu Čunkovi, ani o usnesení /nesrozumitelné/ podporu, zkrátka to postavení je teď u jednotlivých členů takové, že čekají, že se zodpovědně k té záležitosti musí skutečně postavit Jiří Čunek sám, popřípadě předsednictvo, které ho dosud jednomyslně podporovalo. A tady je to skutečně asi potřeba zmínit, na takovéto funkci je přece vždycky člověk, který by měl zodpovědně zvážit všechna pro a proti, je přece pod úroveň nedůstojně někoho vyzývat k odchodu, měl by to velmi dobře vědět sám.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Takže mohu to interpretovat tak, že zase to není pro vás až tak velký problém na to, abyste třeba přemýšlel o ukončení členství v KDUČSL?

Pavel SEVERA, poslanec PS PČR /KDUČSL/:
Zase, otázka, čím je ta situace pro mě problematická, ne tím, že by se nějakým způsobem lišil program KDU od toho, čemu já věřím, že liší se pouze výroky Jiřího Čunka, jinými slovy, kdyby náhodou došlo k tomu, že by se celá KDU posunovala směrem, který říká Jiří Čunek a který jsme mu vytkli, tak bych samozřejmě musel přehodnotit postoj i ke KDU, ale to se neděje, KDU je stále konzervativní, má svoje principy, má svoje hodnoty, takže není důvod se rozloučit s politikou KDU, nemám ani problém s tím, k čemu se zavázala koalice ve vládním prohlášení, podporuji i určité věci, které se týkají reforem, takže v tom problém není. Já jsem se hlasitě ozval proti tomu, že bychom měli nějakým způsobem být spojováni xenofobií, s rasismem, s náznaky toho, že chceme populisticky řešit některé věci.

Jan POKORNÝ, moderátor:
V tom případě odpovězte mi, prosím, jednoznačně, vadí vám víc to, že je Jiří Čunek podezřelý z korupčního jednání nebo to, že nechal přestěhovat část romských obyvatel ve Vsetíně, anebo tedy jeho výrok o opálených lidech, který vyšel v bulvárním deníku Blesk?

Pavel SEVERA, poslanec PS PČR /KDUČSL/:
Tak zcela určitě ty poslední dvě záležitosti jsou pro mě citlivější, protože o té první, o té kauze trestní musím říci, že neznám podrobnosti, nevím, co v tom všechno je pravdivé či nepravdivé. A je pouze na Jiřím Čunkovi a jeho právnících, aby se obhájili, nebo aby trestní řízení skončilo nějakou obžalobou.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Máte za zlé spolustraníkům, že nejsou podobně razantní jako jste vy?

Pavel SEVERA, poslanec PS PČR /KDUČSL/:
Nemám jim to za zlé, protože každý má svoje informace, každý má svůj názor, každý ...

Jan POKORNÝ, moderátor:
Promiňte, vy máte víc informací než mají oni?

Pavel SEVERA, poslanec PS PČR /KDUČSL/:
Nikoliv, nikoliv, ale já si samozřejmě čtu všechno, co lze číst nebo dělám si svůj úsudek a možná se lišíme, nikoliv tedy jenom v těch informacích, ale v tom úhlu pohledu a úsudku, co se bude dít za týden, za čtrnáct dní, a to já jsem říkal na té naší konferenci, že ať si představí kolegové, jaká bude situace za týden, za čtrnáct dní, za tři týdny, jestli dojde k nějakému posunu, jestli se určitým způsobem dá předpokládat, že může Jiří Čunek změnit svojí pozici, ať už mediálně, anebo svým chováním ve vládě, jestli může uvolnit to napětí.

Jan POKORNÝ, moderátor:
A co když se za těch deset, čtrnáct dní stane to, že se nestane nic, co udělá Pavel Severa?

Pavel SEVERA, poslanec PS PČR /KDUČSL/:
To je právě ta otázka, protože ...

Jan POKORNÝ, moderátor:
Jaká je odpověď?

Pavel SEVERA, poslanec PS PČR /KDUČSL/:
... pak je to, pak je to samozřejmě o otázkách, které jsou daleko závažnější a které před nás bude klást někdo jiný. Já jsem říkal, že řešme tu situaci dnes, dokud jí máme v rukou, s možností řešení jako KDU. Pokud by se stalo, že jí za nás vyřeší premiér a předsedu nám odvolá z vlády, pak bude před náma otázka, jestli KDU bude stát za předsedou, anebo bude držet koalici a zůstane ve vládě i přesto, že nám odvolal předsedu strany z postu ve vládě, to jsou složitější otázky.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Za odpovědi děkuju Pavlu Severovi, poslanci za KDUČSL, který byl hostem pořadu O kom se mluví. Na shledanou, hezký den.

Pavel SEVERA, poslanec PS PČR /KDUČSL/:
Hezký den.

písnička

Jan POKORNÝ, moderátor:
Nejdříve tedy telefonní čísla 221552155 a 221552255. Hostem dnešního pořadu O kom se mluví byl lidovecký poslanec Pavel Severa. A teď už prosíme na uvedených dvou telefonních číslech vaše názory. Dobrý den.

posluchačka:
Dobrý den, Šmahelová. Já bych se chtěla trochu vyjádřit k tomu, co jsme slyšeli před chvilkou. Tak za prvý, jsem strašně moc ráda, že se konečně něco v KDU začíná hýbat. A chtěla bych říct teda, že je mi politika KDU spíše jako sympatická, spíš jsem pravicově laděný volič. A ráda bych vyzvala tímto všechny novináře, aby pana Čunka nepouštěli, aby opravdu se drželi toho, co dělá, protože si myslím, že pan Čunek se dostal nahoru pouze díky populismu svýmu a díky rasismus tohohle hloupýho národa. Děkuju moc.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Děkujeme za názor a přejeme hezký den. Haló, tady je pořad O kom se mluví. Dobrý den.

posluchač:
Dobrý den, tady Andrič. Podívejte, pan Severa v první větě řekl, že je dobře, že žijeme v demokratickém státě a že si tady člověk může říct vlastní názor, jo, ale když pan Čunek ten názor řekl, tak ho za to odsuzuje, jo, jako ten pan Čunek řekl, co si myslí a co si myslí devadesát procent národa, že jo, protože normální člověk musí chodit do práce a pracovat a odvádět daně a /nesrozumitelné/, takže já nevím, co se jim nelíbí, jo, akorát se to každý bojí říct, že jo, na hlas. A pan Čunek měl tu odvahu.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Děkujeme vám za váš názor, na slyšenou. Haló, dobrý den.

posluchač:
Dobrý den, tady Jarda, Praha. Já bych měl názor asi takovýto. Já si myslím, že u pana Severy je to populismus, protože když dává přednost před tím, co pan Čunek řekl o Romech, nezlobte se na mě, přesně, jak říkal ten pán, devadesát procent národa to ví, někteří Romové jsou tedy, ale nevadí mu to, že je ve vládě s člověk, který /nesrozumitelné/ a dělá dokonce předsedu vlády, nevadí mu, že pan Čunek je obviněn z úplatku, to znamená, že dává přednost prostě nějakým takovýmhle pravdivým řečem před tím, než se lidi obohacují, než šmelí, podvádí a tak dále, tak to si myslím, že není správná strana a že jeho prostě vyjádření není správné. Děkuju, na shledanou.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Mějte se hezky, na slyšenou. Posloucháte telefonickou část pořadu O kom se mluví, hostem části první byl Pavel Severa, bývalý místopředseda poslaneckého klubu KDUČSL. Dobrý den, jste ve vysílání.

posluchač:
Dobrý den, Podhorský, Vysočina. Já mám takový názor, prosím vás, sympatizuji s panem Severou, chtěl jsem jenom takhle říct, že když je někdo ve vrcholné politice, teoreticky si může říct, co chce, ale musí za to nést odpovědnost. Děkuju vám, na shledanou.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Děkujeme, že jste zavolal do Radiožurnálu, na slyšenou. Dobrý den, máte slovo.

posluchač:
Dobrý den, tady Štyrch, Liberec. Prosím vás, myslím si, že pan Čunek měl v tom výroku o těch opálených občanech naprostou pravdu, protože z osmdesáti procent tohle to /nesrozumitelné/ naprosto platí, nevím, proč by se měl za to někomu omlouvat a vysvětlil svůj názor. A navíc bych chtěl říct, že mě celá kauza kolem pana Čunka připadá nějaká podivná, protože za prvé, ten jeho raketový start a najednou ho někdo potřebuje zaříznout, můj názor je, že pan Čunek přestal tancovat tak, jak někdo píská a teď ho potřebujou zaříznout. Děkuju, na shledanou.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Promiňte, vám přijde správné typizovat lidi podle barvy pleti?

posluchač:
Ne podle barvy pleti, podle toho, jak se chová, mně je jedno, jestli to je blonďák, opálenej a nosí červený trenky, mně záleží na to, jak se chová. Když se takovýhle lidi budou takhle chovat, tak já si na ně vytvořím ten názor, ale já jsem studoval s Vietnamcema, s Arabama naprosto bez problémů, takže tady se o žádným rasismu mluvit nedá, rasismus je, když já někoho bytostně nenávidím jenom kvůli tomu, že je černej nebo žlutej, mně je jedno, jestli je bílej nebo failovej, a když bude vedle mě dělat bordel a bude mě napadat, přepadat děti, krást a tak dále, no, tak pak není o čem diskutovat vůbec.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Děkuju za vysvětlení a přeju hezký den. Haló, máte slovo.

posluchač:
Tady Dvořák, Praha.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Dobrý den, pane Dvořáku.

posluchač:
Já si myslím, že je jedno, že pan Čunek řekl na hlas to, co si myslí, že je čirá náhoda, protože skutečně ty problémy s Romy jsou, ať se na to podívají, jak jsou zdevastovaný jejich sídliště a tak dále, souhlasím s tím, co pan Čunek řekl, akorát, že to řekl na hlas teda, i když si to ostatní myslí, tak i včetně, si myslím, pana Topolánka a ostatních. Děkuji, na shledanou.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Na slyšenou. Tady je pořad O kom se mluví, posluchačská část, posloucháme vaše názory, prosím, máte slovo.

posluchač:
Dobrý den, Vojtík. Já, co se týká pana Severy, ono sice to jeho chování nebo jednání v poslední době vypadá takové razantní, ovšem myslím si, že celková ta situace v tom KDU je taková bramboračka, protože když někteří z těch poslanců nebo spolustraníků pana Čunka má nějaký tvrdší názor, tak posléze zasedá třeba ústřední výbor nebo kdokoliv, kterýkoliv jiný orgán a hned ta kritika zmírní, takže ono to není tak razantní, jak to vypadá, ale co mi vadí nejvíc, tak to je celkový přístup KDUČSL, protože zřejmě všichni zapomněli, zejména pan Kalousek, jak vyzýval srdceryvně a neustále opakovaně pana Grosse k odstoupení, což samozřejmě bylo v pořádku, ale v současné době za stejné situace KDUČSL a zejména pan Kalousek takovou razanci neprojevuje, takže to je úplně plus a minus.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Děkujeme a předposlední telefonát, haló, dobrý den.

posluchač:
Severa, ale od Ústí nad Labem. Dobrý den.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Dobrý den, pane Severo.

posluchač:
Já jsem chtěl říct jenom, už ti dva pánové přede mnou to, myslím, řekli, že skutečně mému kolegovi, panu Severovi nevadí prostě cizoložství pana Topolánka, ale trošku mu vadí prostě prohlášení pana Čunka. To je všechno, děkuju.

Jan POKORNÝ, moderátor:
A závěrečný telefonát. Haló, dobrý den.

posluchačka:
Dobrý den, tady Daniela Suchá. Já bych k tomu panu Čunkovi řekla asi toto, možná, že si to o těch Romech myslí většina národa, ale vemte si, že ať je to, jak je to, prostě oni za komunismu museli pracovat, pracovali a dostávali peníze a byla nějaká disciplína. Panu Čunkovi bych měla asi toto, toto, minulý týden, když tam byl u vás v pořadu O kom se hovoří, tak on se nejenom navážel do Romů, ale on se navážel i do důchodců, že si chodí lehat do nemocnice, když nechtějí topit. Panu Čunkovi vůbec vadí asi víc lidí, ne jenom Romové, a to mě teda strašně štve, a to mě teda hrozně, hrozně se divím, že to jako KDUČSL, která dbá na rodinu, vůbec tohle dopustí, že mají takovýho předsedu, to se teda divím, ale jaká strana, takovej předseda, že jo.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Dobře, paní Suchá, na slyšenou.

posluchačka:
Tak jo, na shledanou.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Za tři minuty třináct hodin, ve třináct hodin přinese Radiožurnál další zpravodajskou relaci a pak motoristický magazín Motožurnál. Jan Pokorný děkuje za pozornost věnovanou pořadu O kom se mluví a přeje dobrý poslech u dalších programů Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jap
Spustit audio

Více z pořadu