Romové z ostravské ulice Přednádraží se musí vystěhovat do sobotní půlnoci

Desítky Romů z ostravského Přednádraží se musí vystěhovat. Rozhodl o tom stavební úřad města. Jako důvod uvedl nefunkční kanalizaci a špatný technický stav domů. Romové ale své domovy opustit nechtějí.

Od dopoledne jednotlivé byty obcházeli úředníci v doprovodu policistů, aby lidem rozdali rozhodnutí o vystěhování. Mnozí jim ale odmítli otevřít. Úředníci zažili i několik hysterických scén a vyslechnout si museli nejedno ostré slovo.

Podle místostarosty ostravského centrálního obvodu Tomáše Kuřce klidnější než ve čtvrtek, kdy lidé vyrazili na radnici.

V Přednádraží žije 44 rodin, které by měly své byty opustit do zítřejší půlnoci. 15 rodin se stěhováním do ubytovny souhlasí, další to ale odmítají a žádají, aby se domy opravily. Zatím není jasné, jak se úřady zachovají v případě, že by lidé skutečně své byty neopustili. Policii prý zatím povolávat nebudou.

„Nikam nepůjdeme, budeme se bránit. Jsou to tady naše domovy,“ říkají lidé, kteří mají velmi bojovnou náladu. „Platím, tak proč bych měla skončit na nějaké ubytovně, v jiné místnosti. A nebo nedej bože mít společné záchody nebo společné umývárny,“ poznamenává Eva Janoušková.

Předseda občanského sdružení Vzájemné soužití Kumar Viswanathan se domnívá, že přestěhování není dobrým řešením. „Část lidí určitě odejde. Ale mnohé rodiny tady žijí i 25 let. Oni nechtějí tyto domy opustit, chtějí tady zůstat,“ dodává.

Neteče voda, nefunguje kanalizace

V domech přitom neteče voda, nefunguje kanalizace a splašky se hromadí přímo v domech. „Máme tu špatný odpad. Špatně nám odtéká voda do záchodu. Znamená to, že máme doma plísně,“ popisuje další z obyvatelů domu. Ostatní dodávají, že spodní byty jsou zatopené a zničené. Pokud se je někdo pokusí opravit, voda a splašky je opět zničí.

Osm poničených domů patří soukromému majiteli Oldřichu Roztočilovi. Přiznává, že objekty nejsou v nejlepším stavu, nicméně z nastálé situace obviňuje úředníky.

Ostrava, Přednádraží, Romové

„Celou záležitost řešil vodoprávní úřad, stavební úřad, stavební policie. Všichni od toho dávají ruce pryč. Úřady mi v žádném případě nevyšly vstříc. Úřady ještě desinformují média, když tvrdí, že kanalizace má majetkové spory, když to není pravda,“ upozorňuje Roztočil.

Místostarosta Kuřec ale připomíná, že vlastníkem domů a kanalizační přípojky je právě Roztočil. „Jeho argumentaci nechápu,“ uzavírá místostarosta. Roztočil si nicméně stojí za svým – sám opravovat kanalizaci, která není jeho, nemůže.

Téměř všichni nájemníci žijí v současné době v bytech bez řádné smlouvy. Třetině obyvatel na konci července smlouvy vypršely, zbylí jsou podle majitele nastěhovaní v domě nelegálně, a tak jim náhradní ubytování hledat nemusí.

Podle vládní zmocněnkyně pro lidská práva Moniky Šimůnkové je to ukázka toho jak může situace dopadnout, když se problém sociálně vyloučených lokalit neřeší systémově. „Takto to může dopadnout. Je to jedna z horších možností, ne-li ta nejhorší. Uvádí rodiny do stavu, ze kterého se budou těžko dostávat.“

autoři: mik , ves , Marína Dvořáková , ak
Spustit audio