Roman Paulus ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

Co musí kuchař udělat proto, aby získal Michelinskou hvězdu a stane se jednou česká kuchyně světovou? Zeptáme se. Roman Paulus, šéfkuchař pražského hotelu Alcron a držitel michelinských hvězd. Vítejte ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. Dobrý den.

Roman PAULUS, šéfkuchař pražského hotelu Alcron, držitel michelinských hvězd
--------------------
Dobrý den. Děkuju za pozvání.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Řekněte mi, kdy jste si dal naposledy smažák, hranolky a tatarku?

Roman PAULUS, šéfkuchař pražského hotelu Alcron, držitel michelinských hvězd
--------------------
Já si smažák občas dávám, protože, když cestujeme tak tady po Čechách, tak občas je to takový jediný jídlo bezpečný, který se dá objednat, a člověk se nemusí bát, co na ten stůl přistane.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Protože vždycky přistane to, co tak plus minus čeká. Dá se hodně zkazit na smažáku?

Čtěte také

Roman PAULUS, šéfkuchař pražského hotelu Alcron, držitel michelinských hvězd
--------------------
No, tak zkazit se dá asi všechno, ale je pravda, že občas není moc na výběr, takže občas si objednáme.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Dá se udělat smažák jako luxusní jídlo?

Roman PAULUS, šéfkuchař pražského hotelu Alcron, držitel michelinských hvězd
--------------------
Nemyslím, tak nevím, jestli úplně luxusní, jako určitě možná v nějaký obdobě ano, ale spíš jako bych řekl, že to rozhodně nemusí být špatný jídlo nebo jídlo, který by se nedalo sníst. Problém je asi spíš o tom, nebo v tom, když se jí jenom smažák, nejenom ty hranolky a samozřejmě z nějakých nekvalitních surovin, tak to asi není nic, co by se mělo jíst často.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Co vám chutná z české kuchyně?

Roman PAULUS, šéfkuchař pražského hotelu Alcron, držitel michelinských hvězd
--------------------
Já mám hrozně rád jahodový knedlíky, potom všechny polívky, houby, zvěřinu, sladkovodní ryby, je toho poměrně hodně.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak děláte jahodové knedlíky, jaké jsou speciální jahodové knedlíky podle Romana Pauluse?

Roman PAULUS, šéfkuchař pražského hotelu Alcron, držitel michelinských hvězd
--------------------
Nevím, jestli jsou úplně speciální, ale takové dobré tvarohové těsto s krupicí a potom ty čerstvý jahody v červnu, tak já myslím, že to je naprosto geniální jídlo a hlavně je to poměrně unikátní. Knedlíky se tak jako vyskytujou tady v tom našem regionu, oni se samozřejmě vyskytujou třeba i v Číně, v Asii, ale ty sladký s tím ovocem, tak mi přijdou jako takový hodně, hodně typický jídlo pro tu naši kuchyni.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Viděl jste to už někde jinde nebo opravdu jen tady v Česku?

Roman PAULUS, šéfkuchař pražského hotelu Alcron, držitel michelinských hvězd
--------------------
No, viděl jsem to třeba v Rakousku samozřejmě, ale tam se tak jako přiznávají k tomu, že to je vlastně z té české kuchyně, takže to je něco, co opravdu můžeme považovat právem za naše ryzí české jídlo.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
I houskový knedlík je takové ryzí české jídlo? Dělají ho třeba, také, předpokládám, vy jste studoval v Rakousku, tam jste se vyučil, dělal jste tam v několika hotelích, restauracích, jak tam dělají knedlíky? Dělají je?

Roman PAULUS, šéfkuchař pražského hotelu Alcron, držitel michelinských hvězd
--------------------
Tak většinou se připravuje v Rakousku, v Bavorsku, v Německu takový ty knedlíky typu karlovarský knedlík. Ale ten kynutý, jako děláme my, tak ten, když už se dělá, tak se mu říká český.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Řekněte, já jsem se dočetla na stránkách vašich, vy tam máte pár takových oblíbených receptů, také tam máte svíčkovou na smetaně. Umíte také svíčkovou trochu jinak, než ji dělají všechny české domácnosti?

Roman PAULUS, šéfkuchař pražského hotelu Alcron, držitel michelinských hvězd
--------------------
Tak to já si netroufnu říct. Já myslím, že to je takový jídlo, který každá rodina má nějakej takovej ten svůj poklad, recept a v každý rodině se dělá nějaká dobrá svíčková. My, když ji vaříme u nás v restauraci, tak prostě hlavně, aby byla poctivá, aby měla ty atributy, který svíčková má mít a potom, aby bylo hezky šťavnatý maso. Já myslím, že to je zase takový jídlo, který se určitě dá udělat nějaký jako modernější, třeba v novější variantě, ale na druhou stranu je to jídlo samo o sobě tak dobrý, že bych s ním asi ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Že by to byla škoda možná i.

Roman PAULUS, šéfkuchař pražského hotelu Alcron, držitel michelinských hvězd
--------------------
Že bych s ním asi moc nedělal.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Je poptávka po svíčkové? Chtějí to hosté pořád ještě?

Roman PAULUS, šéfkuchař pražského hotelu Alcron, držitel michelinských hvězd
--------------------
Tak my v naší, v jedný z našich dvou restaurací v hotelu Alcron, tak svíčkovou na lístku máme a hosti si ji objednávají hodně, jak teda česká klientela, tak i zahraniční, takže ta poptávka tady je po tý český kuchyni. A já si osobně myslím, kde už jinde bysme měli mít na lístku svíčkovou než v Alcronu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Roman Paulus, šéfkuchař právě pražského hotelu Alcron je stále hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Má česká kuchyně na to stát se někdy kuchyní světovou?

Roman PAULUS, šéfkuchař pražského hotelu Alcron, držitel michelinských hvězd
--------------------
No, tak já myslím, že jako víc takových kuchyní nebo států na světě, který jsou větší jak Česká republika a světovou kuchyni nemají. Vezměme si příklad třeba francouzské kuchyně. Tak to je kuchyně, která je považovaná za takovou jako vysokou, jako opravdu hodnotnou kuchyni, a přesto není světově tak rozšířená jako třeba italská.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
A čím to je, že právě italská se tak rychle rozšířila? Že ta jídla jsou jednoduchá?

Roman PAULUS, šéfkuchař pražského hotelu Alcron, držitel michelinských hvězd
--------------------
Myslím si, že ano, myslím, že to je o několika málo surovinách, že ta kuchyně je poměrně snadno uvařitelná a taky tím, jak, pardon, jak Italové tak nějak jsou v podstatě všude a oni vždycky vaří tu svoji kuchyni, takže si to rozšířili po celém světě. Francouzská kuchyně, která je bezpochyby skvělá, tak je poměrně náročná na tu přípravu a já bych tu naši kuchyni přirovnal, co se týká často surovin, anebo těch technologickejch postupů, spíš možná k tý francouzský kuchyni, a proto si myslím, že se asi nerozšíří do světa. Nicméně myslím si, že když někdo přijede tady k nám anebo naši čeští lokální hosti, tak rozhodně můžou bejt na tu kuchyni hrdý, protože nabízí prostě mnoho skvělých jídel.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Je stejný důvod jako u té italské kuchyně třeba důvod, proč je skoro všude čína nebo ve spoustě různých míst ze světa nacházíme sushi restaurace a podobně?

Roman PAULUS, šéfkuchař pražského hotelu Alcron, držitel michelinských hvězd
--------------------
Myslím si, že u ano. Tak u tý čínský restaurace, tam je to trošku jinak, protože ty restaurace, který jsou mimo Čínu, tak většinou nebejvaj úplně čínský a spíš se tomu tak jako všeobecně říká, jako kdyby čínská kuchyně, a přitom je to takový mix Asie s něčím, co se nedá v podstatě popsat, rozhodně to většinou neodpovídá tomu, jak se, nemluvím teď jako o dobrých čínských restauracích, ale spíš o těch bistrech. Ta italská kuchyně, ta má prostě všechno, aby se rozšířila, aby byla oblíbená napříč tím světem, tak proto si myslím, že to tak je.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Ono možná u té čínské kuchyně také, to mi někdo vyprávěl, že by někdo vařil tak jako v Číně, že by to třeba evropským žaludkům moc nechutnalo, protože to je třeba velmi ostré jídlo, které má různé koření a tak, že bychom jaksi si na to nepřivykli. Nevím. Jenom prodávám, jak jsem nakoupila.

Roman PAULUS, šéfkuchař pražského hotelu Alcron, držitel michelinských hvězd
--------------------
Ono už samozřejmě to, čínská kuchyně, tak víme, jak velká Čína je samozřejmě, tak, když se řekne čínská kuchyně, ekvivalent toho, a nebude francouzská, ale spíš evropská kuchyně a všechny ty kuchyně, který do tý evropský kuchyně patří, takže mít restauraci, která bude jenom čínská, samozřejmě nejde, bude to pravděpodobně asi třeba restaurace zaměřená na pekingskou kuchyni nebo nějakou jinou oblast té Číny.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Co bylo těžší získat první michelinskou hvězdu, kterou vy jste získal, pokud se správně pamatuji, v roce 2012, anebo potom ty dvě další?

Roman PAULUS, šéfkuchař pražského hotelu Alcron, držitel michelinských hvězd
--------------------
Tak já bych předně dal dost velkej důraz na to, že jsme získali my tu hvězdu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Nejenom vy, ale vy jako váš tým.

Roman PAULUS, šéfkuchař pražského hotelu Alcron, držitel michelinských hvězd
--------------------
Ale opravdu to ..., čím dál tím víc jsem si to vždycky uvědomoval a čím dál tím víc samozřejmě vím, že to je týmová práce. Jak říkají sportovci, aspoň jsem teda slyšel, že říkají, že obhájit je vždycky těžší, než získat poprvé, akorát je s tím daleko míň slávy.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Poprvé byla větší sláva, volali vám novináři co pět minut, chtěli rozhovory a teď už to bylo takové - no, jo, zase Paulus?

Roman PAULUS, šéfkuchař pražského hotelu Alcron, držitel michelinských hvězd
--------------------
Ten první rok přece jen ty restaurace byly dvě, který to získaly s českými kuchaři, takže to opravdu, když to tak řeknu, byla velká sláva nebo velký zájem těch médií i našich hostů, i celkově tak nějak tý gastronomický komunity. Letos to už takový není, ale to je asi v pořádku, tak je to něco, co už je čtvrtým rokem. My jsme samozřejmě rádi, že ta hvězdička nám zůstala, vážíme si toho. Já musím říct osobně a cejtím to i tak z kolegů, že si toho vážíme asi čím dál tím víc, protože opravdu, když vidíme, kolik i v okolí nebo v Čechách nebo v zahraničí, kolik restaurací a kuchařů se snaží o to dělat tu gastronomii tak, aby měli aspoň šanci se tomu, tý hvězdičce přiblížit, tak si toho vážíme čím dál tím víc.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Čím myslíte, že to je, že jste znovu obhájili, co jste proto udělali?

Roman PAULUS, šéfkuchař pražského hotelu Alcron, držitel michelinských hvězd
--------------------
Vzhledem k tomu, že neexistuje žádná publikace, žádná příručka, žádný manuál k tomu, aby vlastně jsme věděli, co je potřeba dělat jako získat tu hvězdu, tak pravděpodobně to bude asi tím, že jsme nastavili si určitou laťku, určitou laťku tý kvality, kterou dodržujeme, a ta kvalita je stálá. Spíš se snažíme samozřejmě, aby byla čím dál tím vyšší, ale určitě ten základ je ta stálost tý kvality, aby ten host vždycky dostal to jídlo v tý kvalitě a samozřejmě, když potom se stane, že přijde ten komisař, a to my nevíme kdy, tak, aby se mohli spolehnout, že když nám tu hvězdu dají a mají to v tý publikaci, tak, aby ti hosti, kteří na základě tý publikace potom přijdou k nám, tak, aby byli spokojení, aby ten průvodce měl to renomé, který má.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Roman Paulus, šéfkuchař pražského hotelu Alcron a držitel michelinské hvězdy stále zůstává hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. My se teď podíváme na mistrovství světa v biatlonu, kde právě začíná závod žen na 4x6 kilometrů, sleduje jej reportér Jan Suchan.

Jan SUCHAN, redaktor
--------------------
Před chvílí nám akorát odstartovaly a biatlonistky dohromady 25 týmů tedy už jsou na trati. Za Česko je to Eva Puskarčíková, kterou později vystřídají Gabriela Soukalová, Jitka Landová a Veronika Vítková. Eva Puskarčíková momentálně na nějaké třetí, čtvrté, páté pozici, v čele prozatím Běloruska Skardinová společně Němkou Hildenbrandovou. Z Kontiolahti Jan Suchan, Radiožurnál.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak pochopitelně vám budeme nabízet i dál v průběhu vysílání Radiožurnálu, jak se daří našim ženám na závodě 4x6 kilometrů v biatlonu. Držíme palce. Pochopitelně doufám, že to bude zase další medaile. Se mnou ve studiu zůstává Roman Paulus, šéfkuchař pražského hotelu Alcron a držitel michelinské hvězdy. Nejste jediným Čechem, ještě, jestli se nepletu, Oldřich Sahajdák má také michelinskou hvězdu. Znáte se spolu, kamarádíte se nebo jste rivalové?

Roman PAULUS, šéfkuchař pražského hotelu Alcron, držitel michelinských hvězd
--------------------
My se známe. Neřekl bych, že jsme úplně kamarádi, jsme kolegové, občas se samozřejmě potkáváme. Rivalové si myslím, že nejsme v žádném případě, protože každá ta restaurace má úplně jiný zaměření, takže já doufám, že se spíš tak jako vhodně doplňujeme a popravdě ono celkově tomu trhu a tomu zájmu, tu gastronomii, tak vždycky prospívá, když je jako víc těch kvalitních restaurací na tom trhu a společně si nějak vychováváme to publikum, který potom rádo přijde do těch restaurací a samozřejmě víme i to, že když k Oldovi přijdou nějaký hosti a jsou u nich spokojeni, tak přijdou zase vyzkoušet naši restauraci, takže ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
A obráceně také vy pošlete Oldovi někoho.

Roman PAULUS, šéfkuchař pražského hotelu Alcron, držitel michelinských hvězd
--------------------
Obráceně snad a potom to porovnají. Tak jednomu víc sedí ten náš styl, jednomu ten druhý, ale určitě, když společně tu práci budeme dělat dobře, tak si spíš můžeme pomoct, než ublížit.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Kolik je tady v Česku podle vás kuchařů, kteří by měli na to získat také michelinskou hvězdu?

Roman PAULUS, šéfkuchař pražského hotelu Alcron, držitel michelinských hvězd
--------------------
No, tak to se mi samozřejmě těžko hodnotí, protože my jsme ani nevěděli před několika lety, že my jsme ti, kteří bysme ..., kterým by se to třeba mohlo povést. Jak jsem říkal, neexistuje na to žádný měřítka, teda aspoň, který bysme věděli. Já si troufám říct, že tady určitě je těch kuchařů už několik, který by tu hvězdičku mít mohli.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Jsou jenom v Praze nebo třeba i mimo Prahu?

Roman PAULUS, šéfkuchař pražského hotelu Alcron, držitel michelinských hvězd
--------------------
Myslím si, že jsou i mimo Prahu, ale tak ti mimopražský, ti mají bohužel prozatím smůlu, protože ti komisaři chodí jenom do hlavních měst.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Do hlavních měst.

Roman PAULUS, šéfkuchař pražského hotelu Alcron, držitel michelinských hvězd
--------------------
Jezdí jenom do Prahy, protože Praha, Česká republika je zařazená v tom průvodci Main Cities of Europe a stejně jako třeba Rakousko, velice rozvinutá gastronomická země, kde ty restaurace mimo Vídeň, Salcburk a mám pocit, že Innsbruck mají taky smůlu, protože tam ti komisaři nechodí. Kuchařů je tady, myslím si, určitě víc a otázka je, jestli mají ty podmínky proto, aby tu práci mohli dělat tak nejlíp, jak můžou. A určitě jde o to, aby, když ta restaurace třeba začne a je nová, tak, aby nějakou dobu, 2-3 roky prostě udržela ten vysokej standard, o kterým jsem mluvil předtím, protože to je evidentně to, co ty komisaře a toho průvodce, ale samozřejmě i hosta, který chodí do těch restaurací, zajímá nejvíc.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Jaký jste kuchař v práci v luxusní restauraci a jaký jste kuchař doma? Vaříte i doma?

Roman PAULUS, šéfkuchař pražského hotelu Alcron, držitel michelinských hvězd
--------------------
Já vařím doma, samozřejmě je to, obojí je zábava, řekl bych, v tý práci je to samozřejmě trošičku víc o tom stresu, protože rodina je na mě trošičku hodnější, než ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Manželka vás vždycky pochválí, že jí to chutná?

Roman PAULUS, šéfkuchař pražského hotelu Alcron, držitel michelinských hvězd
--------------------
Než naši hosti, nespěchají tolik a když to ještě není hotový, tak chvilku počkej a nestěžujou si, ale obojí, obojí to má svoje. Samozřejmě v tý restauraci a myslím, že to mají i kuchaři na tom rádi, že to je prostě tak jako pod tlakem a člověk prostě musí podávat nějakej maximální výkon, což je ten jako součást toho zážitku a součást toho, proč to prostě kuchaři dělaj rádi. Doma to je prostě relaxace, vařit si doma jen tak pro rodinu nebo pro nějakou návštěvu, je úplně něco jinýho a myslím si, že obojí má své kouzlo.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Troufne si vaše žena vařit před vámi?

Roman PAULUS, šéfkuchař pražského hotelu Alcron, držitel michelinských hvězd
--------------------
To si troufne a doufám ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
A vaří také občas, pustíte ji k tomu?

Roman PAULUS, šéfkuchař pražského hotelu Alcron, držitel michelinských hvězd
--------------------
Petra taky vaří, když je potřeba a vaří moc dobře a hlavně dobře peče.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Vy také pečete dobře nebo to spíš lépe umí vaše žena?

Roman PAULUS, šéfkuchař pražského hotelu Alcron, držitel michelinských hvězd
--------------------
Doma peče spíš manželka, ale já jsem jako kuchař, když jsem byl i v učení i potom, tak jsem pracoval poměrně dlouhou dobu na cukrárně, za což jsem rád, protože málo kuchařů má jako základ cukrárny, takže vím, jak se dělá těsto a dezerty a ty věci, který jsou potřeba, abych věděl.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Vy jste před časem řekl, budu citovat: "Moje základní filozofie je sehnat kvalitní suroviny a potom s nimi dělat co nejméně, abychom je nezkazili." Takže základem jsou suroviny? Kde je nakupujete? Chodíte do trhu třeba?

Roman PAULUS, šéfkuchař pražského hotelu Alcron, držitel michelinských hvězd
--------------------
No, tak do trhu chodit, bysme si asi přáli, ale těch trhů tady zase tolik není a nejsou celoročně, aby se dalo. My určitě máme několik lokálních dodavatelů, který nám to zboží rádi přivezou k nám, nicméně já se nestarám jenom o tu jednu restauraci, starám se o ten celý hotel a je to poměrně velká mašinérie a hodně těch jídel se tam samozřejmě uvaří v mnoha různejch směrech toho hotelu a i teda mimo něj často, takže my spolupracujeme jak s menšími dodavateli, kteří přivezou něco, když se jim to urodí a když se jim to neurodí, tak holt to nepřivezou a zrovna tak musíme mít silnou základnu takovejch těch klasickejch dodavatelů, který opravdu na zavolání skoro jsou schopný přivézt řekl bych skoro jakýkoliv množství zboží v nějaký dobrý kvalitě, abysme mohli uspokojit ty hosty, který k nám do hotelu choděj.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Vy děláte také mořské plody, nabízíte hodně ryby, to máte pořád čerstvé? Odkud?

Roman PAULUS, šéfkuchař pražského hotelu Alcron, držitel michelinských hvězd
--------------------
Tak těch dodavatelů je několik a oni tak jako průběžně to zboží dovážejí v průběhu toho týdne, takže my je tak střídáme, aby vždycky ten, který zrovna má ten nejčerstvější závoz, tak zrovna k nám přijel. A ta logistika zase je už poměrně propracovaná. Ono je pravda, že my jsme sice stát, který nemá moře, ale ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
No, právě, proto by člověk možná měl i strach třeba si v restauraci dát mořské plody.

Roman PAULUS, šéfkuchař pražského hotelu Alcron, držitel michelinských hvězd
--------------------
Když si vezmete, když si vezmete ve Francii, kde se v některých restauracích samozřejmě taky nebo v Německu podávají mořské ryby a zas tak blíž moři nejsou, než jsme my. Ta logistika napříč Evropou je poměrně velká. My mořský ryby podáváme ne už tolik jako třeba dřív. Ta základní koncepce tý restaurace Alcron byla vlastně rybí restaurace, to bylo původně, když ten hotel se otevřel a následně ta restaurace, já jsem ještě toho nebyl součástí, takže já jsem ..., vlastně tak trošku pokračuju v tom, co se tam začalo dělat, ale my dneska to máme tak půl napůl, mořské a sladkovodní ryby a řeknu dodavatelé lokální a dodavatelé z ciziny.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Čím si vysvětlujete úspěch televizních o vaření?

Roman PAULUS, šéfkuchař pražského hotelu Alcron, držitel michelinských hvězd
--------------------
Vysvětluju si to asi tím, že kterejkoliv dobře udělanej pořad v televizi, tak je úspěšněj a když je dobře udělanej pořad o vaření, tak je úspěšněj taky.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Který vám se líbí? Máte čas se na ně občas podívat?

Roman PAULUS, šéfkuchař pražského hotelu Alcron, držitel michelinských hvězd
--------------------
Tak jako na televizi, že bych vyloženě seděl u televize a čekal na ten pořad, tak to čas nemám.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Ale když se tak namane, třeba náhodou to pustíte?

Roman PAULUS, šéfkuchař pražského hotelu Alcron, držitel michelinských hvězd
--------------------
Občas se dívám samozřejmě spíš na internetu, když mám čas, abych věděl, co se tak děje, spíš na ty zahraniční kuchaře, to mě samozřejmě zajímá. Já osobně mám rád kuchaře Gordona Ramsayho, on se sice ..., nelíbí se mi až tolik, že udělal z kuchaře, z kuchařů hulváty a že jsou kuchaři hodně tak chápaný jako neurvalci, který pořád pořvávaj.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Není to pravda? Vy nekřičíte v práci? Křičíte v práci nebo nekřičíte v práci?

Roman PAULUS, šéfkuchař pražského hotelu Alcron, držitel michelinských hvězd
--------------------
Já už jsem se vykřičel a teď už jsem takovej klidnější, ale ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Jste hodný šéf.

Roman PAULUS, šéfkuchař pražského hotelu Alcron, držitel michelinských hvězd
--------------------
Ono samozřejmě asi, asi každej, kdo se potom trošku zklidní, tak se mnou bude souhlasit, že řvem na ty zaměstnance toho zase tolik nedosáhneme a dneska už vím, že když by se mi stalo, že křičím na svýho vlastního kuchaře, tak spíš křičím na sebe, protože, pokud on dobře nepracuje, tak to je spíš moje vina, protože jsem buď mu špatně něco vysvětlil nebo jsem si možná vybral toho špatnýho kuchaře, s kterým prostě spolupracuju. Ale ten Gordon Ramsay, já si ho vážím hlavně proto, protože jsem byl na stáži asi ve 3 jeho restauracích a vím, že ti kuchaři, který tam pracujou, tak ho maj opravdu strašně rádi a vážej si ho za to, jakej je v tý kuchyni, opravdu, jak tvrdě pracuje a jaký jim potom dal příležitosti v tom, aby rostli v tý svý kariéře. A za druhý je to jeden z mála kuchařů, který se proslavili televizí, ale už předtím si uvařil ve svý vlastní restauraci, kterou doteďka má a která doteďka má ty tři michelinský hvězdy, takže to není nějakej uměle vytvořenej kuchař, kterej se hodí do televize.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Nicméně u nás právě mají největší úspěch takoví ti domácí kuchtíci jako byl třeba Láďa Hruška na Nově, nebo jako je pořad Prostřeno na Primě, čím si to vysvětlujete? Že prostě vaří tak jako všichni ostatní Češi v kuchyni?

Roman PAULUS, šéfkuchař pražského hotelu Alcron, držitel michelinských hvězd
--------------------
No, já se nebudu tady pouštět do nějaký kritiky, já jsem ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Ne, tak to nemyslím. Já bych to ani nekritizovala.

Roman PAULUS, šéfkuchař pražského hotelu Alcron, držitel michelinských hvězd
--------------------
Já jsem neviděl ani pana Hrušku, ani Prostřeno a popravdě moc jako informací o tom nemám, ale myslím si, že, jasně, jak jsem říkal předtím, ten pořad je udělanej tak, aby zaujal ty diváky a pokud pan Hruška byl dostatečně zábavnej.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
A byl nepochybně, jinak by se na to lidé nedívali a jinak by neprodal tolik knih.

Roman PAULUS, šéfkuchař pražského hotelu Alcron, držitel michelinských hvězd
--------------------
A ještě k tomu něco přidal, co ty lidi zaujalo, tak samozřejmě se na to asi dívali a ten úspěch se dostavil. Samozřejmě asi, když už se bavíme o kuchaři, tak ta definice kuchaře pro mě by asi byla člověk, kterej dlouhodobě pracuje v restauraci nebo v hotelový kuchyni, je schopnej zvládat všechny ty věci, který zvládat musí, bejt tam ty dlouhý hodiny, ve stresu pracovat, každej den neustále opakovat ty stejný úkony v tý stejný vysoký kvalitě, dělat to dlouhý roky a takhle bych asi popsal kuchaři, a to asi mi dáte zapravdu, že kuchař, který vaří v televizi a předtím v žádný restauraci, ani kuchyni nepracoval, tak tady to asi nesplňuje.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Roman Paulus, šéfkuchař pražského hotelu Alcron byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Děkuju za to. Na shledanou.

Roman PAULUS, šéfkuchař pražského hotelu Alcron, držitel michelinských hvězd
--------------------
Já vám taky moc děkuju za pozvání a zdravím všechny posluchače.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

autor: heš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.