Robert Změlík

14. červen 2010

Od úspěšného sportovce k podnikateli - takovou cestou prošel Robert Změlík, první český olympijský vítěz v desetiboji, podle něhož se adrenalin při sportovním klání nedá porovnat s jakýmkoliv podnikatelským úspěchem. Proto se ke sportu rád a pravidelně vrací. Hanka Shánělová se jej v dopoledním vysílání ptala na Odznak všestrannosti olympijských vítězů i na vítězný olympijský závod v Barceloně nebo na jeho nástupce Romana Šebrleho.V úterý 15. června bude hostem módní návrhářka Beata Rajská.

„Roman Šebrle je sprintersko-skokanský typ sportovce, stejně jako jsem býval já,“ popisuje s tím, že on sám se ve svých letech projevoval jako větší pedant. Velkou pozornost věnoval nejen tréninku, ale také regeneraci a meditaci. „Pro Romana je masáž zatím pouze nutností, i přesto, že se mu snažím ukázat, že jde o mezeru, kterou si člověk zpočátku ani neuvědomuje.“ Vzápětí Robert Změlík dodává, že měl ve své sportovní kariéře smůlu. Nejlepší formu měl ve 23 letech a následně si prošel peripetiemi zdravotních problémů.

Právě meditace, při níž si představoval vítězný závod, mu pomohla koncentrovat se na cíl. „Když došlo k naplnění snů a já stál na stupních vítězů, byl jsem zklamán z pocitu, který nebyl tak skvělý, jak jsem čekal,“ vzpomíná s tím, že těch deset let snění by nevyměnil za stupně vítězů v tehdy olympijské Barceloně. Na úspěšný závod vzpomíná především jako na naplnění povinnosti. „Všichni ode mě očekávali zlato,“ domnívá se a poukazuje na pomoc realizačního týmu, bez kterého by se sotva obešel. „Každý sportovní úspěch je výsledkem celého týmu, nikdy nejde o vítězství jediného závodníka,“ myslí si.

Robert Změlík s Hankou Shánělovou

Ze sportu převzal do běžného života trpělivost, cílevědomost a pracovitost. „A také předpoklad, že všichni okolo mě jednají férově, ale v podnikání to bohužel takhle nefunguje,“ nastiňuje. Právě proto se chtěl vrátit ke sportu. Nakonec však zakotvil u podnikání v oboru, který mu vyhovuje. Pracovní vypětí někdy přirovnává k tomu sportovnímu. „V mládí jsem se věnoval jen sportu a nic jiného jsem neviděl,“ popisuje častý čtyřfázový trénink.

Bývalý sportovec Robert Změlík

Jak Robert Změlík vzpomíná na svůj návrat ke sportu? A kdo se může zapojit do pohybového programu Odznak všestrannosti olympijských vítězů? Odpovědi i na tyto otázky si můžete poslechnout v audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Robertem Změlíkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.