Robert Vano

29. srpen 2009

Robert Vano proslul fotografiemi mužských aktů. K focení se dostal ve Spojených státech, kam emigroval už ve svých patnácti letech. "Nemohl jsem fotit, nosit dlouhé vlasy, bál jsem se vojny, špatně jsem se učil ve škole," popisuje důvody, které jej přimněly k emigraci. Svou sexuální orientaci si tehdy ještě neuvědomoval. V neděli 30. srpna bude hostem herečka Linda Rybová.

"Nemyslím, že jsem věděl, do čeho jdu a co chci," přemýšlí Robert Vano o svém rozhodnutí, které ovlivnila i atmosféra 60. let. "Šedesátá léta byla velmi otevřená. Věděli jsme, co se děje ve světě, co se hraje a nosí," popisuje.

A tak odešel přes Jugoslávii a Itálii až do Spojených států, kde začal jako myč nádobí a nakonec se uplatnil jako kadeřník. "Byl jsem lepší kadeřník než fotograf," usmívá se Robert Vano. Kadeřníci se totiž utkávají v soutěžích, získávají různé diplomy a ocenění, zatímco fotografové se obvykle nic podobného neúčastní.

Roberta Vana můžeme označit za světoběžníka. Žil v Itálii, Spojených státech Amerických, Německu, ale nakonec se usadil v Praze, kterou si prý vybral zcela náhodou. "Skončila éra, kdy jsem nemohl domů, a tak jsem se podíval i do Prahy," vypráví Robert Vano. Praha ho zaujala spoustou věží a černou nebo šedou barvou. "Věděl jsem ale, že město jednou ožije," říká.

O něco později dostal nabídku od jednoho módního časopisu působícího v Praze. A tak nabídku přijal a působil jako art director. Později pracoval jako art director modelingové agentury. Tvrdí však, že dívky na ulici neoslovuje a neláká je ke kariéře modelek. "V Praze je modelingová agentura na každém rohu. Kdo se chce přihlásit, má možnost," podotýká.

První fotografií, kterou prodal, bylo zátiší s hruškami. "Akty mi pomáhají přilákat lidi do galerie. Oni si je prohlédnou a pak si koupí fotografii vázy nebo ovoce," osvětluje nákupní chování obdivovatelů fotografie Robert Vano.

Svět módní fotografie jej lákal celý život. "Je to opravdu jiný svět, asi jako film," snaží se vyjádřit své dojmy Robert Vano. A protože největší množství fotografických publikací vychází právě v módních časopisech, považuje Robert Vano svou dráhu módního fotografa za užitečnou.

Václav Žmolík mluvil s Robertem Vanem o filmových hvězdách a jejich účesech, práci v zahraničí i na to, co Robert Vano plánuje po skončení své retrospektivní výstavy The Platinum Collection v pražském Mánesu?

Záznam celého rozhovoru s Robertem Vano i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio