Richard Brabec nejen o světlu z polských skleníků: Dosud tu nebyla vůle světelný smog řešit

Světlo z polských skleníků za českou hranicí sice slábne, do budoucna se ale počítá s výstavbou dalších hal, jak zaznělo od vedení polské společnosti. Oficiální vyjádření polské strany však není jednoznačné a prý o ničem neví, tvrdí alespoň ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO.

„Řešili jsem především stávající stav,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou s tím, že daná firma osvětlení utlumila a někdy ho prý i zhasíná. „Legislativa týkající se světelného smogu je různě rozptýlená, a tak je to problém,“ dodává Richard Brabec. Podle jeho názoru nebylo na evropské úrovni dostatek vůle světelný smog vůbec řešit. Přitom jde, jak tvrdí, o poměrně těžko uchopitelný problém. „V Polsku tyto stavby nebyly posuzovány v rámci dopadu na životní prostředí,“ upozorňuje.

Vláda odmítla požadavek Evropské komise na přidání tří míst na seznam významných lokalit. Nejvíce se v této souvislosti mluví o Labském údolí u Děčína a Loukách u Přelouče. „Převládl názor, že tam jsou i jiné veřejné zájmy, které byly pro kolegy důležitější,“ vysvětluje Richard Brabec. Kompenzační opatření by však podle jeho názoru byla realizovatelná.

Moderátorka Karolína Koubová se mimo jiné ptala také na odpadový zákon. Vzrostou poplatky za ukládání odpadu, ukazuje se, a obce jsou proti. „Reálný dopad bude menší než ten, kterým se straší,“ uvažuje a připomíná, že by šlo maximálně o zvýšení o 43 korun ročně na osobu. „To není dramatická částka,“ soudí.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio