René Vlasák

30. září 2008

Ve středu byl hostem Dopoledního Radiožurnálu René Vlasák z Centra preventivní medicíny v Praze, který posluchačům poradil, jak docílit toho, aby organismus šlapal jako hodinky, jak si udržet zdravý životní styl a čím minimalizovat rizika onemocnění. Ve čtvrtek 2. října bude hostem herečka Nina Divíšková.

Cílem Centra preventivní medicíny, které dnešní host Lucie Výborné vede, je udržovat klienty ve zdraví a redukovat všechny rizikové faktory tak, aby se neprojevily, a nebo se objevily až ve věku, který tomu přísluší. Centrum se tedy v první řadě snaží zabránit tomu, aby se z jeho klientů stali časem nemocní pacienti.

V dnešní době je obecně známé, jak důležité je předcházet vzniku onemocnění, přesto ne všichni se chovají tak, jak by měli. Proto vzniknul v Centru preventivní medicíny osvětový program Prevence 2000, který vychází z vládního programu na obnovu zdraví. Podle doktora Vlasáka by primární záležitostí měl být důraz na čtyři "stavební kameny", které pomáhají minimalizovat vznik onemocnění. Těmito základními pilíři je jídlo, pohyb, redukce stresových faktorů, ale i oblast motivace, která podněcuje člověka k tomu, aby chtěl být zdráv. Dnes je medicína příliš orientována na fyzično, a to i přesto, že zdraví je "biopsychosociální komplex" a lidská psychika má také velký význam.

"Jedním z hlavních programů centra je problematika prevence ženské obezity. Ukázalo se totiž, že ženy jsou klíčovým problémem v celém systému a my potřebujeme dostat základní informace právě k nim," uvedl René Vlasák. "Mnoho žen si stěžuje, že tloustnou z ničeho. Jak je to možné?" zajímalo Lucii Výbornou. Potíž podle doktora Vlasáka spočívá v tom, že většina žen nemá přehled, z čeho by měla být vyvážená strava složená. Často jsou jen na ovoci a zelenině, chybí jim bílkoviny, což je samozřejmě špatně. Někdy může být příčinou tloustnutí zhoršení toku lymfatického systému nebo snížená funkce štítné žlázy. Stává se také, že ženy vytrénují svůj bazální metabolizmus natolik, až vystačí jen s minimem jídla, a přesto nehubnou.

Dalším významným projektem Centra preventivní medicíny je "Kilo za kilo", kdy klient dostává za každý shozený kilogram peněžní odměnu ve formě poukázek. "Nápad bonifikovat klienty se ukázal jako účinný prostředek a projekt byl velmi úspěšný, i když klienti někdy v obchodech směňovali poukázky za věci, které jejich hubnutí neprospívaly," doplnil René Vlasák.

Záznam rozhovoru s René Vlasákem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.