Rakovina tlustého střeva, léčba a prevence

7. říjen 2004
Zdraví

Dnešní relaci Zdraví by si měli poslechnout hlavně ti, kteří vůbec nemyslí na prevenci nejzávažnějších chorob. Patří k nim i rakovina tlustého střeva a konečníku. Ve výskytu tohoto onemocnění je Česká republika na jednom z předních míst v Evropě. Každoročně u nás zaznamenáváme přes sedm tisíc nových onemocnění. Jaké jsou příčiny a jak bychom se měli chránit? Příčin přetrvávajícího stavu je více, třeba genetické dispozice a také je potřeba říci, že se to týká určitého procenta lidí, říká přednosta onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice Luboš Petruželka.

Petruželka: Podílí se faktory vnějšího prostředí, dietetické návyky, kouření, alkohol a nedostatek pohybu.

U onkologických onemocnění je prevence velice důležitá, znamená vyloučení zmíněných rizikových faktorů a včasný záchyt choroby. V tomto případě jde o vyšetření Hemocultem, tedy zachycení krvácení ve stolici, které není viditelné.

Petruželka: Je v současné době dostupné pro všechny jedince od 50 let věku, praktický lékař umožní test provést a mělo by se opakovat každé dva roky. Prokáže-li se přítomnost stop krve ve stolici, následují další vyšetření, jako je endoskopické vyšetření tlustého střeva. Pokud je pozitivní, nemusí to být signál, že se jedná o nádor, jde o určité znamení pro další vyšetření.

Pokud se zhoubný nádor potvrdí, pacient podstoupí operaci, pak na další léčbu. Pokud je nemoc zachycena v počátečním stadiu, úspěšnost vyléčení je větší.

Petruželka: V takových případech je devadesátiprocentní pravděpodobnost dlouhodobého léčebného výsledku. U pokročilejších forem se musí sledovat počet nových onemocnění a úmrtnost. Podle posledních statistik je mortelita relativně vysoká, ale rozhodně není paralelně spojena s nárůstem incidence, výskytu, to znamená, že léčebné úspěchy jsou lepší.

Pokud má už člověk nějaké problémy a váhá zajít k lékaři, tak to asi není dobré.

Petruželka: V případě, že se symptomy objeví, to jsou příměs krve ve stolici, poruchy rytmu vyprazdňování, průjmy, zácpy, hubnutí, je návštěva odborníka žádoucí. Pokud jsou genetické dispozice, zejména výskyt nádorových onemocnění v rodině, měli by mít takoví nemocní speciální režim lékařských postupů.

autor: svp
Spustit audio

Více z pořadu