Radek Schovánek

4. červenec 2008

V pátek si ve studiu Radiožurnálu povídal s moderátorkou Danielou Karafiátovou badatel Radek Schovánek. Tématem rozhovoru byly například archivy StB nebo kolik let budou potřebovat historici na zcela objektivní zhodnocení doby komunismu. Posluchači se také dozvěděli, proč museli občané ČSSR odevzdávat při žádosti o občanský průkaz hned tři fotografie. V sobotu 5. července bude hostem programová ředitelka karlovarského filmového festivalu Julietta Zacharová.

Kdy se Radek Schovánek naposledy ponořil do archivů? "Myslím, že včera odpoledne. Moje práce spočívá hlavně v tom, že se pohybuji v oblasti, kde provádíme digitalizaci dat a převod dokumentů do elektronické podoby, takže mám na starosti takový dohled, aby se tyto věci uložily do sítě, aby byly správně popsány, aby elektronický archiv byl plnohodnotnou náhradou toho fyzického archivu a badatelé mohli dostat digitální kopie a šetřily se originální archiválie," uvedl Radek Schovánek.

Co vede člověka k tomu, že začne bádat a probírat se v archivech StB? "Ta cesta k dokumentům a k historii je různá. Mně se stalo, že jsem byl na podzim 1987 zatčen příslušníky Státní bezpečnosti, 13 hodin vyslýchán do půl druhé do noci v Bartolomějské ulici. Sice jsem nebyl fyzicky napadán, ale ten výslech byl nesmírně vyčerpávající, dlouhý, bez přestávky a podobně. Byl na mě zaveden svazek a postupně jsem byl obtěžován až do listopadu 1989, protože jsem prováděl různé protistátní aktivity - pořádal koncerty písničkářů, vozil časopisy a knihy z Maďarska. Když mi bylo počátkem roku 1993 nabídnuto, abych nastoupil do Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování činnosti StB, tak jsem to rád přijal, protože mě zajímá, jak tato zločinecká organizace fungovala," vysvětlil Radek Schovánek.

Proč dříve museli lidé dávat k žádosti o občanský průkaz tři fotografie? "Odpověď je poměrně jednoduchá - jedna fotografie byla do občanského průkazu, jedna na identifikační kartu a jedna do obálky pro případ, že by Státní bezpečnost chtěla tuto fotografii využít a šetřila si práci, aby si nemusela pořizovat kopii z té karty," dodal Radek Schovánek.

autor: vij
Spustit audio