Původně opuštěná vodní cesta, teď masivní záležitost. V únoru si připadáte jako na Aljašce, vypráví kapitán. Jak se změnil Baťův kanál?

26. květen 2023

Šulcovi na Baťově kanále nejen pracují, ale i žijí. Jan Šulc už od roku 1997. „Od školky jsem tvrdil, že budu námořní kapitán. Od deseti let jsem tvrdil, že budu říční kapitán, a v patnácti jsem dovezl domů v první den prázdnin loď. Celé prázdniny jsem ji brousil, aby za deset let mohla vyplout po Baťově kanále,“ vypráví. Jak může vypadat rodinná dovolená na lodi? A je nějaké místo, které má Jan Šulc na Baťově kanále nejraději?

Honzo, ty jsi na Baťově kanále od roku 1997. Jaký je rozdíl mezi „Baťákem“ v 97. roce a teď?

Jan Šulc: V Baťáku žádný rozdíl není, pořád je v něm voda. Ale to, jak to vypadá – ten rozdíl je nepopsatelný. Nikdo, kdo pluje po Baťáku dneska, si vůbec nedokáže ani v náznaku představit, co to bylo před 25 lety, kdy to byla opuštěná vodní cesta. Ani nikdo nevěřil, že se za 25 let může změnit v naprosto masovou záležitost.

Od toho, kdy tady chodili jenom lidi, kteří chtěli vidět tu technickou zajímavost, že tady existuje něco jako plavební komora na Moravě, se to dostalo k tomu, že je to záležitost pro rodiny s dětmi, že si sem vyjedou v neděli jen tak na výlet.

I díky tvojí paní je tady nádherná stezka pohádkovým lesem, kde pravděpodobně občas straší, pravděpodobně se občas zjevuje vodník... A občas se na lodi objeví i učitelky, které říkají dětem, že vodník neexistuje?

Jana Šulcová: Je to tak... Snažíme se pořád v dětech, které sem přijedou na školní výlety, udržet krásné dětské snění o tom, že to fakt je. Proto se převlékáme do vodníků, víl, princezen... A opravdu se najdou paní učitelky, které to jedním slovem všechno zkazí. Stoupnou si před děti a před nás v kostýmech a řeknou úplně klidně: „Děti, my to víme, vodník ne... vodník neexistuje.“ Ale těch je málo...

Ty to máš s těmi kostýmy, Honzo, poměrně složité, že ano... Tedy nebavíme se o běžné plavbě s civilisty, ale s dětmi...

Jan Šulc: Manželka Janička je třeba za tu postavu – za vílu, princeznu, všechno, co jí sluší. A já někdy pro děti dělám kapitána v té bílé čepici, pak jim nadběhnu lesem a ve vodnické chalupě mám schovaný cylindr a frak a stanu se vodníkem. Pak jim zase musím nadběhnout z druhé strany zase v kapitánském a ony mi poutavě vykládají o tom, jak potkaly v lese vodníka a jak to bylo skvělé. Člověk tomusí stihnout!

Baťův kanál (ilustrační)

Pro ty, kteří o Baťově kanále slyšeli, ale nikdy neviděli plavební mapu a chtěli by si představit, jak dlouho můžou plout po Baťáku a jak bude vypadat jejich „rodinná dovolená na lodi“...

Jan Šulc: Jde o to, jakou zvolí loď, protože Baťův kanál je téměř 60 kilometrů dlouhý, a hlavně je problém, že se pořád říká Baťův kanál, ale on to není jenom kanál. Je to plavební cesta, která se tak jmenuje, ale půlka z 60 kilometrů vede přímo korytem řeky a půlka vede tím úzkým kanálem.

Člověk má pocit, že projel čtyři různé řeky

Čtěte také

Jak bude vypadat jejich dovolená, bude záležet na tom, kolik tomu věnují času. Pokud pojedou jenom chvilku a vyberou si krátký úsek, můžou vidět jenom ten uzoučký kanál, nebo můžou naopak vyjet jen na tu širokou řeku. Nebo tomu dají víkend a můžou celou vodní cestu projet z jednoho konce na druhý. A pak budou děsně překvapení, jaké jsou to změny. Kanál v jižní části vypadá úplně jinak než nahoře. Člověk má pocit, že projel čtyři různé řeky, a ona je to pořád ta stejná.

Máš oblíbené místo, kde pluješ opravdu rád? Vždycky je tam něco nového nebo se tam člověk jen rád vrací v různých náladách, v různém světle?

Jan Šulc: Ta řeka je celá proměnlivá. Nemůžu říct, že mám jedno jediné místo. Meandry řeky Moravy jsou děsně krásné v tom, že se tam nedostanou velké lodě. Je to jen pro kánoe, pro kajaky, je to klidnější. Člověk má možnost tam jet třeba v únoru, kdy mrzne tak, že tam zvoní kry o břeh a člověk si může představovat, že je na Aljašce. A když se tam vyfotí, tak mu to každý skousne, že na té Aljašce je, protože břehy tam tak vypadají. Ale i řeka tady nahoře, kde jezdí velké lodě, se mění. Může se jet za mlhy, za tmy, přes den... Takže pro někoho to může být stokrát stejné, a já si myslím, že je to stokrát jiné.

Jaká je historie Baťova kanálu? Jak Jan Šulc vzpomíná na své první setkání s Baťovým kanálem? Proč nabídl svou loď Lucii Výborné k uspořádání Koncert pro jiné myšlenky? Jsou nějaké námořnické historky? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lucie Výborná , vma
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.