Jachting není nutně luxus. Může být levnější než kemp v Itálii, vypráví námořní kapitán

8. květen 2023

Co by měli vědět lidé, kteří se letos rozhodli, že si najmou plachetnici a udělají si dovolenou? Poradit se s někým, kdo něco ví. A tím člověkem je například námořní kapitán Jiří Zindulka, který je hostem moderátorky Lucie Výborné. „Dovolená na lodi je úžasná, ale chce to, aby byla vybraná posádka, která má stejný cíl. Při klasických charterových plavbách bývá problém v tom, že se tam sejdou lidé a každý chce něco jiného. Ale to prostě nejde,“ vysvětluje.

Kdy člověk přijde na to, že to, co miluje, ho může i živit?

Čtěte také

Někdy mi lidi říkají, že obdivují, že dělám to, co mě baví. A já jim říkám, že to nemusí obdivovat, protože nedokážu dělat nic jiného. V životě jsem zkoušel několikrát utéct z vody a živit se něčím jiným, ale prostě vždycky jsem se vrátil zpátky – výpověď, neplacený volno, cokoliv. Prostě touha být na moři a dělat to, co mě baví, byla vždycky tak silná, že to prostě jinak nejde. Není to tak, že bych měl na výběr. Já prostě nemám na výběr. Já jsem oběť.

Člověk v tomto oboru může působit jako kapitán charterových lodí, to znamená být pořád na moři, vozit lidi, kteří si zaplatí, může dělat byznys s loděmi, dělat spoustu věcí. Tak jak sis našel to svoje?

Vždycky jsem chtěl dělat něco, co mě k moři přitáhne, zároveň nějakým způsobem uživí. Rád jsem organizoval akce, a tak jsem v roce 1994 založil první firmu, která pronajímala lodě. Nejsem úplně podnikatelský typ, ale nikdo nebyl, kdo by to dělal, kdo by mě zaměstnal. Tak jsem to začal dělat sám a od té doby se tím zabývám.

Něco organizuji tady v Čechách, a jsem na moři. A liší se to od takového klasického charterového kapitána v tom, že si plavby vybírám do míst, která neznám, nebo kam jezdím rád v časech, kdy tam nikdo moc nepluje. To znamená zima na Baltu, Severní moře, Arktida a oblasti, kam se mi hlásí lidi, kteří jsou pro normální život takřka nezpůsobilí. Takže se mi skládají posádky, kde se lidi neznají a během pár dní je to úplně skvělá parta.

Tvoje loď Bumerang je velmi dobře vybavena na plutí ve studených mořích. Plutí kolem Grónska, to je specifická kapitola. Ty jsi to absolvoval vlastně loni v létě poprvé?

Už jsem u Grónska byl před 12 lety, říkal jsem si, že se musím vrátit, protože síla severských krajů je tak obrovská, že to prostě vleze pod kůži, vzpomínáš, že by bylo fajn se tam zase plavit zpátky. Ono to má dvojí kouzlo. Jednak kouzlo osamělosti, odlehlosti, nádhery severské přírody. A pak je tam kouzlo toho, že ti tam nikdo nepomůže. To znamená, že jsi neustále v napětí, neustále člověk přemýšlí, co by dělal, kdyby se stalo to a to. Měsíc pořádně nespíš, a když to skončí, tak si to teprve všechno užiješ, protože to dobře dopadlo.

Co všechno se může přihodit mořeplavci na severu?

Možná bych řekl, co všechno se tam může nepřihodit. Může se totiž přihodit úplně všechno. Přečetl jsem spousty knih o plavbách, nejenom o těch starých, které většinou nedopadly dobře, ale i o těch nových. A průšvih nad průšvih je ztroskotání. To se tam střídá jedno s druhým, takže je spíše divný, když se nic nestane.

Čtěte také

A jak se dá ztroskotat na severu?

Kdybys nedržela v noci nonstop hlídky a otočil se vítr, tak se probudíš na pláži, na kře nebo na skalách. Probíhá to pomalu, protože to všechno proudí pomalu.

Co na jachtingu člověk hledá?

Na jachtingu člověk hledá cokoliv. A cokoliv tam může nalézt. Jachting nabízí úžasnou rodinnou dovolenou v Chorvatsku, v Řecku, řekněme nenáročnou, když se to dobře naplánuje.

Když si vyberu dovolenou, tak mně to vyjde zhruba stejně draho jako hotel, i když si lidi myslí, že na jachtě to bude dražší?

Může to být i levnější, jde o to, v jakém období člověk pluje. Většina lidí má pocit, že jachting je luxusní záležitost, ale není to vůbec pravda. V hlavní sezoně to může vyjít levněji než kemp v Itálii.

Takže jachting nabízí opravdu cokoliv – rodinnou dovolenou, regaty, to je úžasná záležitost, to je adrenalin každou vteřinu. Pak tam můžou být sportovnější plavby s přáteli, tak na sklonku sezony, kdy je to nějaká kombinace relaxace, poznávání a sportu. Pak to můžou být dlouhý plavby přes oceán, kde 20 dní koukáte do moře a nic nevidíte, což většina lidí ani nechce. A pak to můžou být extrémně náročné plavby do odlehlých míst. Nebo to můžou být úžasný plavby v Pacifiku, v Karibiku – koupání, teplo. Miluji všechny tváře jachtingu, co nabízí.

Jak vypadá polární záře z moře? A jak ze své vášně udělat zaměstnání a obživu? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lucie Výborná , prh

Související