Puškin a ti druzí. Život ruské honorace v 19. století často připomínal telenovelu

Ženy hrají v životě básníků často osudovou roli, tím spíše, jde-li o básníky romantické. Dokazuje to i život slavného ruského básníka Alexandra Sergejeviče Puškina.

Na počátku února 1837 byl v souboji smrtelně raněn ruský básník Alexandr Sergejevič Puškin. Příčinou duelu byla údajná nevěra jeho manželky Natálie Gončarovové. Vydejte se s námi po jejích stopách do venkovského sídla rodu Gončarovových u Kalugy!

Běloskvoucí palác Gončarovových téměř splývá s čerstvě napadaným sněhem a šedobílou oblohou. „Odtud (tedy z Kalužské gubernie poměrně daleko od Moskvy a hodně daleko od hlavního města Petrohradu) tento slavný ruský šlechtický rod pochází,“ ukazuje průvodkyně Natálie Dmitrijevna bohatě rozvětvený rodový strom s desítkami jmen nám i většině Rusům úplně neznámých lidí. Až na dvě osoby, o kterých bude řeč.

Budoucí Puškinova žena Natálie se narodila v tambovské gubernii, ale právě v tomto paláci strávila rané dětství. Dědeček Afanasij Nikolajevič Gončarov byl sice zvláštní, ale laskavé povahy a vnučku mnohému naučil.

Například vrhcábům a šachům. Natálie Nikolajevna později získala v Petrohradu první místo právě ve hře v šachy.

Jako v mexické telenovele

Gončarovové obdivovali a podporovali armádu i umění. Ostatně další světově proslulou pokračovatelkou rodu byla Natálie Sergejevna Gončarovová, avantgardní malířka, jejíž díla najdete v těch nejznámějších galeriích moderního umění. Tady ještě před bolševickou revolucí namalovala tři své obrazy.

Právě tady také přijímali Alexandra Sergejeviče Puškina. Vedle něj by mohl sedět Nikolaj Vasiljevič Gogol, který sem jezdil za manželkou kalužského gubernátora Alexandrou, a tu zase miloval básník Lermontov. Objektem Puškinova zájmu se stala 18letá Natálie, což bylo všem jasné. Snad proto ho neubytovali v paláci, ale v domku v zámeckém parku.

Natálie Puškinová, rozená Gončarovová

Velký, ale i velmi malicherný básník se dědečkovi Afanasiovi pomstil po svém: zvěčnil ho ve svých poznámkách. „Dědeček byl prase. Když vdával své milenky, peníze na věno pro ně vždycky našel, ale své vnučce nedal ani mizerných 11 tisíc rublů,“ psal Puškin.

Afanasij Nikolajevič si dokonce do svého paláce přivedl francouzskou milenku madame Babett a dokázal rozházet prakticky celé obrovské rodové jmění. Pamatujme na to, až budeme říkat „Ó doba, ó mravy!“

Venkovské sídla rodu Gončarovových u Kalugy
autor: mdo
Spustit audio