Proti vandalismu je možné se pojistit

11. říjen 2001
Pod kůži

V poslední době se rozvířila v naší společnosti debata o tom, jak zabránit vandalismu. Majitelé domů v okolí pražského Kongresového centra totiž říkají, že škody, které jim byly způsobeny demonstranty při loňském zasedání Mezinárodního měnového fondu, nakonec platili sami.

Lidé, kteří bydlí u Kongresového centra, vzhlížejí s obavami k summitu NATO, který se v Praze uskuteční přesně za rok. Některé pojišťovny jim totiž oznámily - vaše nemovitost je nepojistitelná. Zrovna to je případ Víta Marečka, který bydlí na Pankráci v ulici Marie Cibulkové.

Vít Mareček: Já jsem byl pojištěn u České Kooperativy, která tedy v době před tím kongresem mi sdělila, že ve vzdálenosti 500 m od Kongresového centra připojištění žádné dělat nebude a v té smlouvě byl dodatek, že v případě politických událostí a demonstrací a válek, že pojišťovna smlouvu neplní.

To se nakonec panu Marečkovi vymstilo. Demonstranti mu při loňských nepokojích doprovázejících zasedání Mezinárodního měnového fondu rozbili domovní dveře. Protože existuje tzv. výluka z pojištění, musel si jejich opravu zaplatit sám.

Tomáš Sommer, Komerční pojišťovna: Tam se hovoří vlastně o obytných výlukách v pojištění následkem válečných událostí, jinými ozbrojenými konflikty a vnitrostátními nepokoji jako i s tím spojenými vojenskými, policejními a úředními opatřeními. Dále následkem vzpoury, povstání, stávky a v důsledku teroristických akcí a jiných násilných jednání motivovaných politicky, sociálně, ideologicky nebo nábožensky.

Autor: Vysvětluje princip tzv. pojišťovacích výluk Tomáš Sommer z Komerční pojišťovny. Okamžitě ale dodává, že seriózní firmy nenechávají své klienty na holičkách ani ve výjimečných případech. Pokud prý potřebuji pojistit a bydlím v rizikové zóně, není problém.

Tomáš Sommer, Komerční pojišťovna: Problém bych viděl v nějakém datumovém vyjádření, protože samozřejmě, když půjde o akci, která je časově ohraničena, tak je to v pořádku, tam se to nějakým způsobem dá vyřešit. Řekněme, že někdo bude mít zasedání od 10. do 20., tak se jedná o 10 dní a je to velmi přesně ohraničeno. Ale obávám se, že u těch teroristických aktů, jako to bylo v USA, tady se nedá čekat ani hodina, ani minuta. Tady nikdo neví.

Jinými slovy - proti vandalismu demonstrantů při nadcházejícím summitu NATO půjde pojistit. Už teď je ale jasné, že práci to dá. Nakonec se o tom přesvědčil i pan Mareček.

Vít Mareček: Já jsem si po tom kongresu, když jsem tak špatně dopadl, tak jsem si ověřoval, jaké jsou možnosti a našel jsem pojišťovnu Generalli, která mi slíbila, že je schopná mi povést připojištění v době těchto událostí. Nevím ještě přesně ty podmínky, ale takhle mi to v zásadě bylo sděleno.

Zpětně nyní přiznává, že si dobře nepřečetl smlouvu, kterou měl s Českou kooperativou uzavřenou a že příliš věřil slibům vlády a magistrátu. Prostě mu uniklo, že stát má pečovat výlučně o svůj majetek a město zase o obecní. Stejně tak to bude i při jednání NATO. Potvrzuje to mluvčí ministerstva financí Jana Vargová.

Jana Vargová, mluvčí ministerstva financí: Pojištění budov je plně v kompetenci přímo vlastníků nemovitostí, tzn. že všichni majitelé okolních budov centra, kde se bude summit konat, by si měli pojištění zabezpečovat po vlastní linii.

Jinými slovy - záleží na každém z nás, jak pečlivě budeme číst pojišťovací smlouvy, zvláště když bydlíme v rizikové oblasti a uvěříme slovům pojišťovacího agenta, že zrovna tohle nikdo nepojistí.

Přepsal: Česká informační agentura

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu