Prosinec 1989. Političtí vězni se dostanou na svobodu. Gustáv Husák vyhlásil amnestii

V roce 1989 se prý v Československu snížila „společenská nebezpečnost mnoha trestných činů a přečinů“. Alespoň tak vysvětlil prezident republiky Gustáv Husák amnestii politickým vězňům.

Po prezidentu Gustávu Husákovi chtěl vyhlášení amnestie politických vězňů hlavně Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných. Ten projednával jednotlivé stížnosti vězněných, které navštěvoval a žádal, aby prezident Husák vyhlásil amnestii nejpozději do 10. prosince.

8. prosince 1989 se tak stalo. Dva dny před termínem. Hlava státu v obsáhlém písemném materiálu popsala, že zastavuje stíhání pro trestné činy podvracení republiky, pobuřování, opuštění republiky nebo poškozování státu světové socialistické soustavy.

A tohle vysílal Československý rozhlas: Generálnímu prokurátorovi, ministrům spravedlnosti a ministru národní obrany ukládám, aby mi předložili návrhy týkající se osob.

Přečtení celého prohlášení o amnestii včetně paragrafů trvalo skoro 10 minut. Gustáv Husák prominul také tresty jako vyhoštění nebo zákaz pobytu. Konkrétní seznam těch, kteří měli opustit věznice, tehdy ještě nebyl k dispozici. Předpokládalo se však, že se na svobodu má dostat více než 50 lidí.

autor: hla
Spustit audio