Propaganda, akce K a muklové. Památník obětem internace připomíná 50. léta

24. srpen 2013
Po Česku

Víte, co byla špačkárna? Tak muklové, tedy vězni držení v 50. letech komunistickým režimem v táborech nucených prací, říkali věžím, ze kterých je hlídali strážci s nabitými samopaly. Zajímá vás, jak špačkárna vypadala? V Králíkách si ji můžete prohlédnout.

Z daleka viditelnou dominantou města Králíky je poutní klášter na Hoře Matky Boží v Dolní Hedči. A v něm si můžete prohlédnout také památník obětem internace v 50. letech.

Když byla v noci ze 13. na 14. dubna 1950 spuštěna první etapa akce K, která byla namířena proti mužským klášterům, žilo v tom kralickém pouhých šest redemptoristů. Podle dochovaných dokumentů musela tehdy Státní bezpečnost vniknout dovnitř násilím.

Čtěte také

Hned ráno a během dopoledne sem bylo svezeno 228 kněží a bratří odjinud. Celý komplex kláštera byl uzavřen pro veřejnost a stal se z něho internační klášter pro mnichy, který tu byl celá 50. léta.

Uvidíte autentické oblečení i ponožky

„V táboře se otočilo přes 500 internovaných. Ti absolvovali převýchovný program a pracovali tu především manuálně, třeba v zemědělství,“ vypráví správce Památníku obětem internace Josef Kubiš, se kterým se zastavujeme u jednoho z mnoha exponátů – u figuríny kněze v sutaně.

Součástí expozice jsou i vyšetřovací místnosti nebo cely

„Jde sice jen o figurínu, ale máme tady i autentické předměty přímo od kněží, kteří tu byli. Oblek, který vidíte, dokonce i ponožky a boty patřily redemptoristovi, který tu byl internován,“ upozorňuje Josef Kubiš.

Kněžím byly odebírány osobní věci, třeba knihy, příbory, oděvy, ale také liturgické předměty, relikviáře nebo poháry.

Sedněte si do potemnělé místnosti a poslouchejte

V další části expozice zní ze starého rádia dobová propaganda, která je obzvlášť působivá.

Prohlédnete si dobové dokumenty a slyšet můžete také úryvky tehdejší propagandy

Díky trojrozměrným exponátům se tu návštěvník může vrátit do 50. let minulého století a zjistit, jak to vypadalo v táborech nucených prací – jak vypadala ubikace a jaký ostnatý drát vedl okolo celého tábora. Víte, že jen uranovými lágry prošlo za komunistického režimu na 70 tisíc politických vězňů?

„Můžete si tu prohlédnout i vyšetřovací vazbu, respektive kancelář, kde se konaly výslechy obžalovaných. A je tu i špačkárna, hlídací věž, která střežila tábor nucených prací,“ nastiňuje Josef Kubiš.

Co dodat na závěr? Sedněte si na chvíli do potemnělé projekční místnosti a poslechněte si, jak na 50. léta vzpomínají internovaní kněží.


Památník najdete v přístavbě kláštera redemptoristů na Hoře Matky Boží

Spustit audio