Propadla vám občanka? Volit můžete i tak, nechte si vydat rychloobčanku

Občanský průkaz nebo cestovní pas jako doklad totožnosti. To je důležitá věc, kterou si sebou musíte vzít do volební místnosti, až půjdete v pátek nebo v sobotu vybírat nového českého prezidenta. Pokud jste si požádali o voličský průkaz, pak nezapomeňte ani na ten.

Případné druhé kolo prezidentské volby se bude konat za dva týdny opět v pátek a v sobotu. Při volbě je s sebou potřeba mít platný doklad totožnosti. Je tedy nejvyší čas se podívat do kolonky platnost, na propadlou občanku se totiž hlasovat nedá.

„Pokud před volbami zjistíte, že jste třeba občanku ztratili nebo je propadlá, mohou vám na úřadě vydat takzvanou rychloobčanku. Potřebujete dvě pasové fotografie a doklad totožnosti, ideálně rodný list,” radí Klára Pěknicová s tím, že vás rychlobčanka vyjde na sto korun a vydrží vám měsíc.

Voleb se účastní i Češi v zahraničí

Hlasovat je možné i v zahraničí. Na českých velvyslanectvích, a to na voličský průkaz. Ti, co žijí v cizině trvale, měli až do 3. prosince možnost se zapat do zvlášního voličského seznamu.

A ještě jedna důležitá věc. Kdo si podal žádost o voličský průkaz, musí ho mít i v případě, že nakonec bude volit v místě bydliště. Po vydání průkazu ho totiž úřad už vyškrtl ze seznamu voličů, a bez něj volit nelze.

autor: mkk
Spustit audio