Proč vznikají černé skládky

11. říjen 2005
Vaše téma

Nezodpovědnost a bezohlednost lidí jsou nejčastější příčinou černých skládek. A ty vznikají všude. V okolí dálnic a silnic, kde některé firmy v rámci úspor pohonných hmot vyklopí svůj náklad s odpadem. Zkušenosti s tím mají pracovníci odboru životního prostředí brněnské radnice, jak dokládají slova Zdeny Nakládalové.

Zdena Nakládalová: Myslím si, že tak jednu třetinu mají firmy, dvě třetiny občané. Možná to souvisí také s tím, že se zvýšila cena benzínu, takže se jim nechce jezdit na skládky, které jsou za Brnem a řeší to takto.

Na periferii moravské metropole počet černých skládek roste. Do září letošního roku musela Brno-Líšeň uvolnit na likvidaci skládek milión sto tisíc korun. Oproti loňským 600 tisícům. Mnoho černých skládek je také v okolí Prahy. Potvrzuje vedoucí oddělení odpadu České inspekce životního prostředí Martin Stifter.

Martin Stifter: U těch soukromníků, u občanů je to nejčastěji prostě nedbalost nebo lenost. U těch firem to nezřídka bývá prostě komerční zájem, respektive to, že když ten odpad odloží nelegálním způsobem a nikdo je při tom nechytne, tak na tom profitují.

S černými skládkami se potýkají starostové i menších obcí. Jednou z nich je obec Nová Bystřice na Česko-Budějovicku. Starosta Jiří Zimola vysvětluje, že počet černých skládek se jim daří snižovat a to také zásluhou, tak zvaného nového kapitačního systému, kdy si všichni obyvatelé obce musejí platit kontejner. Před pár lety tomu bylo jinak.

Jiří Zimola: Lidem jsme dali možnost koupit si známku, jejíž cenu jsme určili a lidé potom, podle toho, jak naplnili své popelnice, měli možnost tam tu známku nalepit. Čili se stávalo, že někteří tu známku dali jednou za dva či za tři týdny. To je samozřejmě motivovalo k tomu, aby třídili ten odpad. Nicméně to mnohé vykuky motivovalo i k tomu, aby vlastně do těch popelnic nic nedávali a aby se to snažili dát do městských košů a aby třeba zakládali i černé skládky.

Nejlepší by bylo, kdyby policie chytila viníka přímo za ruku a ve správním řízení mu pak společně s daným obecným úřadem udělila vysokou pokutu. Ale to je nemožné, soudí starostové.

Jiří Zimola: Každý člověk, který asi někdy se setkal s černou skládkou, ví, jaký je obrovský problém dokázat, kdo tuto černou skládku založil? Museli bychom se přehrabovat a hledat prostě nějaké materiály, nejlépe podepsané, které by nás dovedly k tomu, kdo by mohl být tím zakladatelem této skládky. Ovšem i ten by potom mohl říci, že prostě ne, že to neudělal. Takže nepomůže nám v tomto nikdo.

Každý odhozený papír je zárodkem černé skládky a je jasné, že černé skládky budou pořád problémem. Tam, kde žijí lidé, jsou i odpadky. A bude dlouho trvat než se naučíme odhazovat nepotřebné věci tam, kam patří. Snad proto nás pracovník České inspekce životního prostředí vyzývá k aktivitě.

Projev občana: Napsat si číslo, nahlásit to naprosto nemilosrdně. Protože bez toho se tyto černé skládky velmi těžce postihují. My jsme měli v posledních dvou letech několik případů, kdy skutečně díky občanům se podařilo dohonit takový producenty odpadů, třeba že tam zastavil náklaďák, který vezl nějakou suť ze stavby, zvrátil to do příkopu a někdo si napsal jeho číslo, dohonili jsme je a zjistili jsme firmu.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ela
Spustit audio

Více z pořadu