Proč nám šedivějí vlasy? Na vině nemusí být pouze genetika a stáří

2. duben 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Šednutí vlasů je způsobeno úbytkem pigmentu melaninu. Většinou bývá spojováno s příchodem stáří, ne vždy však musí skutečně značit pokročilý věk. Většina lidí získává první šediny mezi 30. až 50. rokem života, se šedivými vlasy se však potýkají i někteří dvacetiletí.

Ztráta vlasového pigmentu je podmíněna geneticky. Pigmentové buňky neboli melanocyty, které se nacházejí ve vlasových folikulech, se s přibývajícím věkem přestávají reprodukovat a ubývají. Tím se produkce melaninu sníží a vlasy ztrácejí původní sytý barevný odstín a šednou.


Věděli jste, že…
… u Asiatů se šediny objevují výrazně později než u Evropanů?

Marii Antoinettě před popravou zešedivěly vlasy

Historie medicíny zaznamenala řadu více či méně prokazatelných případů, kdy lidem v průběhu krátkého časového období zešedivěly, respektive zbělely vlasy. Mezi nejznámější patří případ Marie Antoinetty, manželky Ludvíka XVI., které měly před popravou v roce 1793 zešedivět její překrásné kadeře.

Podle vědců se v takových případech může jednat o Canities subita, autoimunitní reakci v důsledku šoku, která doslova „vypne“ melaninové buňky. Nové vlasy, které na hlavě vyrostou, tak již nejsou obarvené původním pigmentem. To znamená, že vlasy sice nezbělají naráz, jak se často traduje, ale postižený si postupně všimne ztráty pigmentu v novém vlasovém odrostu.

autor: ČRo
Spustit audio