Proč jsou v Německu potraviny lepší než v Česku? Jde o honbu za ziskem, říká Miroslav Toman

„Výrobci museli někde ušetřit. Řetězce tlačí na čím dál nižší ceny, které se projevují v kvalitě,“ vysvětluje prezident Potravinářské a Agrární komory Miroslav Toman důvody, proč mají Němci kvalitnější potraviny. Upozorňuje také, že pamatuje doby, kdy bylo v Česku DPH na potraviny 5 %. „Dnes je to 15 %, a ceny potravin nešly tak výrazně nahoru,“ dodává.

Podotýká také, že v Německu jsou právě kvalitní výrobky dokonce levnější než v Česku. Proč jsou ale takové rozdíly v kvalitě? „Je to honba za ziskem. Když dojde k náhražce, ta je levnější než kvalitní surovina. Jestliže dám menší obsah masa, je výrobek levnější a mohou prodávat za vyšší cenu,“ vysvětluje.

Připomíná také, že výrobky takzvaných nadnárodních značek, které se prodávají v Česku, se vyrábějí v Polsku, Maďarsku, Rumunsku nebo Bulharsku. „Ale výrobky prodávané se stejnou značku v Německu se vyrábí v Německu nebo některé ze starých zemí EU. Tam mají své receptury, pravidelné postupy a nedovolí si šidit zákazníky,“ upozorňuje.

Čtěte také

Zdraží novela zákona potraviny?

Novela zákona o tržní síle, která by měla narovnat vztahy mezi řetězci a dodavateli, má mnoho kritiků. „Argumenty, které používají odpůrci novely, jsou stejné jako v roce 2010,“ říká.

V Německu si nedovolí šidit zákazníky, říká Miroslav Toman

„Za jedno zboží by měla být jedna faktura a dodavatel by měl vědět od začátku, za kolik dodává řetězci a jaká je konečná cena,“ vysvětluje. Ale bude se radovat spotřebitel? „Na cenu zboží by měly mít vliv základní faktory, například cena komodit, energií a poptávka,“ namítá.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio