Proč jsou v Německu potraviny lepší než v Česku? Jde o honbu za ziskem, říká Miroslav Toman
„Výrobci museli někde ušetřit. Řetězce tlačí na čím dál nižší ceny, které se projevují v kvalitě,“ vysvětluje prezident Potravinářské a Agrární komory Miroslav Toman důvody, proč mají Němci kvalitnější potraviny. Upozorňuje také, že pamatuje doby, kdy bylo v Česku DPH na potraviny 5 %. „Dnes je to 15 %, a ceny potravin nešly tak výrazně nahoru,“ dodává.
Podotýká také, že v Německu jsou právě kvalitní výrobky dokonce levnější než v Česku. Proč jsou ale takové rozdíly v kvalitě? „Je to honba za ziskem. Když dojde k náhražce, ta je levnější než kvalitní surovina. Jestliže dám menší obsah masa, je výrobek levnější a mohou prodávat za vyšší cenu,“ vysvětluje.
Připomíná také, že výrobky takzvaných nadnárodních značek, které se prodávají v Česku, se vyrábějí v Polsku, Maďarsku, Rumunsku nebo Bulharsku. „Ale výrobky prodávané se stejnou značku v Německu se vyrábí v Německu nebo některé ze starých zemí EU. Tam mají své receptury, pravidelné postupy a nedovolí si šidit zákazníky,“ upozorňuje.
Zdraží novela zákona potraviny?
Novela zákona o tržní síle, která by měla narovnat vztahy mezi řetězci a dodavateli, má mnoho kritiků. „Argumenty, které používají odpůrci novely, jsou stejné jako v roce 2010,“ říká.
„Za jedno zboží by měla být jedna faktura a dodavatel by měl vědět od začátku, za kolik dodává řetězci a jaká je konečná cena,“ vysvětluje. Ale bude se radovat spotřebitel? „Na cenu zboží by měly mít vliv základní faktory, například cena komodit, energií a poptávka,“ namítá.
Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka