Přídavné látky do potravin

1. duben 2005
Vaše téma

Přírodní i syntetické - takové jsou přídavné látky do potravin, které každý den konzumujeme. Pokud se ale podíváme na obal některého výrobku blíž zjistíme, že obsahuje řadu látek, které se skrývají pod takzvanými "éčkovými kódy". Proč se tam ale tyto látky vůbec přidávají jsme se snažili zjistit.

"Éčkové" přídavky do potravin mají především v poslední době špatnou pověst. Mnoho lidí se domnívá, že jsou škodlivé nebo dokonce rakovinotvorné. Nejdříve vysvětlíme spolu s odborníky, proč se vůbec do potravin přidávají a jestli jsou v nich nutné. Právě kvůli špatné pověsti "éček" preferují výrobci raději natisknutí etikety, kde bude přímo látka bez kódového označení. Vyhnou se tak, podle vedoucí odborné skupiny pro speciální potraviny a aditiva Státního zdravotního ústavu Daniely Winklerové tomu, že si lidé budou myslet, že jde o škodlivou přísadu.

Winklerová: Výrobce vždy na etiketu musí uvést zastoupenou kategorii, tedy látku konzervační, barvivo, zahušťovadlo, sladidlo a pak má následovat název látky či kód E.

Musí být látka s kódem E nutně ve všech potravinách?

Tak nutné to není, ale jde o určité zjednodušení výroby a zároveň prodloužení doby trvanlivosti u výrobku. Podrobnosti má mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Daniela Kolejková.

Kolejková: Některé z přídatných látek mohou zlepšovat třeba vzhled potravin, patří sem barviva, aromata i antioxidanty, kozervanty, želírovací látky, sladidla a tak dále. Ne vždy je nutné do potravin přidávat.

Takzvaná "éčka" většinou zlepší vzhled nebo chuť potravin. Jde samozřejmě i o tah výrobců, kteří chtějí udělat výrobek tak, aby byl takzvaně lákavý pro oko. Příklad má prezident potravinářské komory Jaroslav Camplík:

Camplik : Zkoušela se výroba lentilek s přírodními barvami, nevypadaly ale dobře, byly takové vyšisované. Ale přírodní.

autor: Hana Jurášková
Spustit audio