Příchod roku Draka oslavili Číňané tradičně. S rodinou

Ohňostroj, světlice, mandarinkové keře a taštičky. Nic z toho nesmí během novoročních svátků chybět v žádné čínské rodině. Slaví se totiž lunární Nový rok. Letos byly oslavy ještě větší. Po roce Králíka totiž vládu přebralo další mytické zvíře čínského horoskopu – drak.

Nejdůležitější je příprava. Už týden před svátky tedy Číňané uklízejí a nakupují. Obchody jsou nacpané k prasknutí. Na novoročním stole nesmí nic chybět, takže se tvoří i hodinové fronty. Boj o nejlepší potraviny začíná.

„Ryba, kuře, kachna, vepřové, hovězí, zelenina a šunka. To je základ,“ zasvěcuje mě do příprav kamarádka Li. Nakoupeno už máme, a tak vyrážíme na okraj Pekingu k jejím rodičům.

Na svátky se musí vše důkladně připravit. Hospodyně tak alespoň nebude mít před samotnými oslavami moc práce. Do novoročních příprav se zapojuje celá rodina. Já jsem přidělena do kuchyně, s babičkou mám připravit tradiční čínské taštičky – jiaozi.

„Dej tam víc náplně,“ instruuje mě babička. Mou práci sleduje celá rodina.

Knedlíčky, nebo taštičky?

Taštičky nebo knedlíčky jsou typickým novoročním jídlem. Při novoročních oslavách nesmějí chybět. Na povrchu oslizlé, uvnitř jemné, vzpomenu si na kultovní film Pelíšky. Není to nakonec přece jedno, jestli knedlíčky, nebo taštičky? Hlavně, že nám všem chutnají.

Náplně do knedlíčků bývají nejrůznější. O to, co dát do knedlíčků, se hádá celá rodina. „Náplně mohou být z krevet, ryby, zeleniny, zelí, vepřového nebo taky z kung-paa,“ dozvídám se například. „To jsem nikdy neslyšela, takové novoty,“ kontruje babička. Bratranec zase hlasuje pro náplň s koriandrem.

Na Nový rok Číňané horečnatě nakupují

Taštičky se na severu Číny obvykle konzumují na Nový rok po půlnoci. „Na Nový rok do jednoho z knedlíčků přidám i drobnou minci. Kdo ji v taštičce najde, bude mít peníze celý rok,“ přibližuje babička.

Rčení a pověry

Po opulentní večeři, popíjení a tradičním sledování televize se odpočítává čas do půlnoci. Úderem dvanácté to začne – ohňostroje, petardy na odhánění zlých duchů, dárky a ony popůlnoční knedlíčky.

Dárky se v Číně překvapivě dávají jen dětem. Mládež dostává vytoužené červené obálky s penězi. Starší vždy musí obdarovat ty mladší. A není to levné, v obálce může být od sto do tisíce jüanů. Letošní rok má být obzvláště úspěšný a bohatý, stejně jako drak, který během něj bude vládnout.

Rčení a pověr se k novoročnímu svátku váže hodně. Od Nového roku se třeba lidé nesmí měsíc stříhat, během týdne svátků zase používat nůžky nebo uklízet. To aby si štěstí nevymetli nebo neodstřihli. Na Nový rok večer pak musí v bytech a domech svítit všechna světla. Když tedy opouštím byt rodiny Xu, tatínek zrovna kontroluje žárovky. Nic totiž nechce ponechat náhodě. Vždyť jde o celý příští rok.


Zvětšit mapu: příchod roku Draka slavili v Pekingu i ve zbytku Číny

autor: kpr
Spustit audio