Převychovat se dá každý baskervil. Nutná je k tomu ale komunikace a škola hrou, radí cvičitelka psů

8. leden 2023

Demolují nábytek, štěkají do roztrhání těla, nebo dokonce koušou. Proč se někteří psi chovají nevhodně? „Většinou jde o špatně nastavená pravidla chování hned na začátku vztahu mezi majitelem a psem,“ říká instruktorka psů, k níž chodí psi na převýchovu. Co je ve výchově psa nejdůležitější? Jak se dá zvíře vychovat hrou a proč je důležitý i trest?

Co je nejdůležitější, aby se člověk se svým psem dorozuměl?

Vztah. Pokud se chcete s někým dorozumět, musíte k němu mít citovou vazbu a musíte váš vztah budovat. Když ho nebudujete a nekomunikujete, pak se vztah rozpadne. A aby se nerozpadl, je nutné komunikovat a naslouchat. I psi k nám dokážou hovořit tělem, zvuky a svým chováním.

Čtěte také

Je nějaký pes, se kterým se vám komunikace nepodařila, nebo nakonec třeba i podařila, ale trvalo to dlouho, že jste tomu třeba už ani sama nevěřila?

Ke mně chodí psi na převýchovu. Někdy se stane, že má pes opravdu problém. Napadá člověka, ví, že ho může zastrašit zuby, že ho dokáže dostat tam, kam potřebuje. Pak musí přijít někdo, kdo tomu psovi ukáže, že pravidla soužití vypadají úplně jinak než soužití s jeho majitelem. Jakmile se převýchova podaří u mě, přecházíme k majiteli, kde psa instalujeme společně s majitelem. Jsme pak dlouhodobě v kontaktu a snažíme se psovi ukázat, že pravidla, která platila u mě v psí škole, platí i doma a ve světě.

Pes byl od pradávna využíván k práci. I našim mazlíčkům je proto vhodné nějakou práci vymyslet

Vy také říkáte, pokud máte psa baskervila, tak ani těch se nebojíme a moc rádi je mezi sebou přivítáme. Co všechno umí a dělá takový baskervil?

Pes baskervil je nadsázka, ale skutečně se nebojím přijmout do své psí školy psa, který má problémy, ať už v komunikaci s majitelem anebo ve vztahu k jiným psům, k lidem, bázlivého psa, psa, který už pokousal, zkrátka všechny psy, kteří mají nějaké obtěžující chování.

Čtěte také

Možná někdo nedávno dostal psa jako dárek k Vánocům. Je to jeho úplně první pes životě a trochu se toho bojí. Kde má začít?

První, co bych zvážila, je, jestli tento dárek příjmu, jestli mám podmínky, čas a prostor na to, věnovat zvířeti dostatek času na jeho vychování. Pokud nemám čas nebo se nechci zvířeti věnovat v plné míře tak, jak to potřebuje, pak je lepší štěně buď vrátit chovateli, anebo mu najít nový domov. Každé štěně je roztomilé, ale vyroste, nastane puberta a je třeba ho vychovat.

Nastavte pravidla a důsledně na nich trvejte

Jak se dá vychovat zvíře hrou?

Zvíře se dá vychovat pomocí pozitivního posilování, což je termín, který používáme. Je to v podstatě o tom, že nastavím zvířeti pravidla, která chci, aby dodržoval. Na nich si důsledně trvám. Tomu zvířeti ukazuji, co se mi líbí, co se mi nelíbí. A v případě, že nedodrží moje pravidla, pak přichází trest.

Trestem ale nemyslíme to, že zvířeti ublížíme. Trestem může být třeba to, že mu odeberu svoji přítomnost, nebo mu odeberu hru nebo mu prostě zamezím v tom, co právě dělá. Zkrátka trestem může být i činnost, která mě třeba vůbec do té doby nenapadla. Na to je dobré, když máte vlastního instruktora, vlastního trenéra, se kterým se cítíte dobře a který vás navede, jak se zvířetem pracovat.

Když tedy přijde do rodiny pes, je vždycky nutné vzít ho k trenérovi?

Pokud mám štěně a mám pocit, že všechno zvládám, že není žádný problém, pak trenér pravděpodobně nebude potřeba. Na druhé straně je fajn chodit do kolektivu stejně postižených lidí, kteří mají stejný problém se psem, jako mám já. Pomocí instruktora a dalších majitelů se pak dá krásně zjistit, jak se psem pracovat.

Co mě musí trenér při prvních setkáních naučit?

První, co by vás měl naučit, je, že musíte budovat vztah. Vztah se buduje pomocí společně stráveného času, ať už ten čas je na procházkách, při hrách, při práci. Ve většině případů totiž zvířata byla od prvopočátku myšlena na nějakou práci. Jezevčík do nory, velšteriér na lišky. Zkrátka je dobré dát zvířeti nějakou práci. My samozřejmě nemůžeme jezevčíka poslat do nory, protože ho máme doma na gauči, ale můžeme s pomocí trenéra vymyslet hry, které psovi v podstatě práci nahradí. Ať už jsou to čichové hry nebo fyzické hry, nějaká poslušnost, která je ale dělána zábavnou formou tak, aby to toho majitele i toho psa bavilo.

Jakého psa si pořídila domů Mili Jaňourová? Jak jí její psi pomohli překonat těžkou nemoc?A dá se nějak se psem zvládnout ohňostroj? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související