Prevence a léčba osteoporózy

12. duben 2002
Zdraví

O osteoporóze se často hovoří jako o civilizační nemoci. Tato nemoc se projevuje úbytkem kostní hmoty a změnami struktury kostní tkáně. Kosti jsou pak méně pevné, snáze dochází ke zlomeninám, ty jsou složitější, bolestivější a hůře se hojí. U starších lidí mohou zlomenina a upoutání na lůžko způsobit komplikace, které končí i smrtí. Podrobnosti o prevenci a léčbě této nemoci sdělil doktor Vít Zikán z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Osteoporóze se také říká řídnutí kostí. Jaké komplikace přináší toto onemocnění?

Zikán: Je záludné právě tím, že probíhá zcela bez příznaků a první komplikací může být až zlomenina. Špatně se hojí, nová kost se tvoří hůře, léčba je prodloužená, bolí. Lepší je na osteoporózu myslet dříve, včas jí diagnostikovat a zabránit zlomeninám. Následky zlomenin, zvláště krčku, jsou u starých lidí spojeny s hospitalizací, pacient je upoután na lůžku, vyskytuje se i úmrtí v důsledku komplikací ve smyslu močové infekce a následné sepse, bronchopneumonie.

Jsou skupiny, u kterých je riziko větší?_

Zikán: Ano, jedná se o ženy v post menopauzálním období, s předčasnou menopauzou, nízkou vahou, anamnézou osteoporózy u matky. Ta je ze sedmdesáti procent geneticky determinována. Osteoporóza se nevyhýbá ani mužům, mezi rizikové faktory patří nízká hladina testosteronu, špatné vstřebávání vápníku, nedostatečná fyzická aktivita, nedostatečný příjem vápníku.

Jaké jsou možnosti prevence a léčby?

Na budoucí osteoporózu musíme myslet u dospívajících, do 25 až 30 let, kdy je dosaženo maxima kostní hmoty. Pokud jsou faktory, které tomu zabrání, tak tyto osoby vstupují do dalšího života s nízkou kostní hmotou a mají vyšší riziko k ovápnění v budoucím věku. Při prevenci osteoporózy je důležité včasné rozpoznání a diagnostikování, přijetí dostatečných preventivních opatření. U žen je to hormonální substituce, dostatečný příjem vápníku a vitamínu D. U mužů s diagnostikovaným hypogonalismem, s nízkým testosteronem lze substituovat testosteron.

Spustit audio

Více z pořadu