Přepis speciálu Martina Veselovského na téma školství a věda

Začíná další tematická předvolební debata Radiožurnálu před volbami do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Do otevření volebních místností zbývá 10 dní, a vám voličům tak zbývá 10 dní, abyste si ujasnili, koho volit. Měla by vám v tom pomoct i dnešní diskuse, která bude na téma školství a věda v České republice, u mikrofonu je Martin Veselovský.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorÚčastníky dnešního předvolebního Speciálu jsou Ondřej Benešík, lídr kandidátky KDUČSL ve Zlínském kraji. Dobré odpoledne.

Ondřej BENEŠÍK, lídr kandidátky KDUČSL ve Zlínském krajiDobrý podvečer.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorVedle něho sedí Gabriela Hubáčková, lídryně kandidátky Komunistické strany Čech a Moravy v Ústeckém kraji.

Gabriela HUBÁČKOVÁ, lídryně kandidátky KSČM v Ústeckém krajiDobrý den.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorMarcel Chládek tady zastupuje Českou stranu sociálně demokratickou, je to také stínový ministr této strany a senátor. Dobré odpoledne.

Marcel CHLÁDEK, senátor /ČSSD/Dobrý den.

Čtěte také

Martin VESELOVSKÝ, moderátorAnna Putnová, je číslo 2 na jihomoravské kandidátce strany TOP 09. Dobré odpoledne.

Anna PUTNOVÁ, číslo 2 na jihomoravské kandidátce strany TOP 09Dobré odpoledne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorRadek Augustin, lídr Strany Práv Občanů ZEMANOVCI v Olomouckém kraji. Dobré odpoledne i vám.

Radek AUGUSTIN, lídr SPOZ v Olomouckém krajiDobré odpoledne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJe tady také Jiří Pospíšil, lídr Občanské demokratické strany v Plzeňském kraji. Dobré odpoledne.

Jiří POSPÍŠIL, lídr ODS v Plzeňském krajiDobré odpoledne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorV podstatě bych při tomto tématu školství, pane Pospíšile, očekával vašeho stranického kolegu Petra Fialu. Vy jste si to prohodili?

Jiří POSPÍŠIL, lídr ODS v Plzeňském krajiPane redaktore, já musím pana Fialu omluvit. On dnes absolvuje debatu v České televizi, která poběží od osmi hodin, a těžko by zvládl přejezd z Prahy do Brna, to znamená, ODS má svého experta na oblast školství, který ovšem dneska je v televizi, tak se pokusím nahradit alespoň částečně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJak se cítíte?

Jiří POSPÍŠIL, lídr ODS v Plzeňském krajiTak samozřejmě jsem trošku nervózní. Kdybychom debatovali o justici, byl bych silnější v kramflecích.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorV tom vás zklamu dneska.

Jiří POSPÍŠIL, lídr ODS v Plzeňském krajiAle vzhledem k tomu, že jsem rok dělal děkana právnické fakulty, tak také trošku něco o vysokém školství vím.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak uvidíme. Jiří Zlatuška, trojka na pražské kandidátce hnutí ANO, to je poslední účastník této debaty, dobré odpoledne.

Jiří ZLATUŠKA, trojka na pražské kandidátce hnutí ANODobrý den.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTaková je sestava dnešní předvolební debaty na téma školství a vzdělávací systém v České republice. Na úvod pojmenujeme některé nejpalčivější problémy českého školství, slovo má Klára Bílá.

Klára BÍLÁAsi největší bolestí českého školství je málo peněz. Jsou zapotřebí kromě jiného i na platy pedagogů. Učitelé jsou nejhůře placenými vysokoškoláky v Česku, jejich průměrný plat je 23 až 29 tisíc korun. Absolventi jiných vysokoškolských oborů berou v průměru 32 až 48 tisíc korun. Navíc podle zprávy OECD z roku 2010 dalo Česko na vzdělávání jen 4,7 % HDP, průměr vyspělých zemí je přitom přes 6 %. O státní maturitě se diskutovalo několik let, nakonec ji studenti budou skládat už počtvrté. Stejně jako letos je ale čeká jen jedna úroveň testů a 2 povinné předměty. Podle údajů ministerstva školství si těžší variantu vybralo jen malé procento žáků. Diskuse se točí i kolem povinné maturity z matematiky. Výsledky státních maturit měly být také kritériem přijetí na vysokou školu, přihlíží k nim ale jen některé fakulty. Dostat dítě do školky je v současnosti těžší než ho dostat na univerzitu. Místo v mateřinkách letos nenašlo skoro 60 tisíc dětí. Alternativou by mohly být firemní školky, benefit nabízejí ale jen větší podniky. Další možností jsou i dětské skupiny často ale kritizované za to, že děti se v nich nebudou vzdělávat, ale jen hlídat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo byla Klára Bílá a vy posluchači a samozřejmě také voliči můžete klást své své dotazy buď na facebookovém profilu Radiožurnálu nebo na Twitteru, tam nezapomeňte na hashtag Volby 2013 a také pod videopřenosem na webu Radiožurnálu. Na úvod tématu vzdělávání v České republice se patří ocitovat loňskou studii ekonomů z ústavu CERGEEI, podle níž by pouhý návrat k úrovni vzdělávání z roku 2003, tedy zvýšení úrovně vzdělávání na úroveň roku 2003 přispěl k ročnímu hrubému domácímu produktu České republiky 169 miliardami korun ročně. Otázka tedy zní na vás všechny, co chcete udělat proto, aby se Češi svým vzdělávacím systémem sami nepřipravovali o část svého bohatství? První odpověď Radek Augustin zastupující Stranu Práv Občanů ZEMANOVCI.

Radek AUGUSTIN, lídr SPOZ v Olomouckém krajiTak asi v kostce jednoduše to říct nejde. Samozřejmě to, že jde do školství málo peněz, je obecně známý fakt, že to pak přitahuje studenty, kteří jsou na učitelské obory jdou ti méně nechci říct inteligentní, ale ti, kteří jdou tam ve větším počtu, pak po prvním ročníku často mění fakultu, to je taky výsledek té zprávy CERGE institutu. Čili já si myslím, že jednoznačně to bude jak koncepcí školství, tak i těmi finančními prostředky. Nejenom pouhé návrat finančních prostředků do výše 160 miliard z plánovaných na příští rok je 126 miliard, takže dejme tomu nárůst o nějakých 34 miliard ještě nezaručí tu kvalitu toho českého školství. Tím se dostáváme k dalšímu ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorMoc se omlouvám, pane Augustine, možná jsem to neřekl úplně přesně, když jsem citoval tu studii, experti z CERGEEI tvrdí, že ve vzdělávání spočívá bohatství České republiky.

Radek AUGUSTIN, lídr SPOZ v Olomouckém krajiAno, to jsem přesně říkal.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorOni tvrdí, že kdyby neklesala úroveň vzdělávání minimálně od roku 2003 až do roku 2013 a kdybych se vrátili s úrovní vzdělávání na úroveň roku 2003, tak by nám to všem do HDP přineslo 169 miliard ročně, to znamená, že by se jaksi nashromáždilo víc bohatství. Na to jsem se ptal, jestli na to máte nějaký plán, jak začít zvyšovat úroveň vzdělávání v České republice?

Radek AUGUSTIN, lídr SPOZ v Olomouckém krajiTak samozřejmě je to věc třeba podpory učňovského školství, je to podpora rozdělování dotací do škol na základě uplatnitelnosti absolventů na trhu práce, nejen podle počtu žáků nebo studentů na vysokých školách, je to celý systém toho českého školství, kdy často jsou vynakládány prostředky na gymnázia, je to i otázka reformy u veřejné správy, která delegovala pravomoce na střední školy a na speciální základní školy na kraje, které často pak řeší tu problematiku jiným způsobem, ty investice i před deklarované podpory odborného školství je vždy větší částka z těch krajských rozpočtů nebo z evropských dotací, do gymnázií a tak dál. Čili nehodnotí se, nehodnotí se to, co má uplatnitelnost na trhu práce a často se podporuje to, co si přejí rodiče, to znamená rodiče si často přejí, aby jejich syn, dcera nepracovali rukama, to znamená, dají ho na gymnázium, poté na vysokou školu, vysoká škola s prominutím vyplivne absolventa a ten nemá uplatnění na trhu práce a pak pracuje úplně někde jinde. Čili tady si myslím, že je ta pokřivenost toho vzdělávacího systému, který produkuje absolventy a ať se na mě zlobí kdo chce, jak chce, tak často nezaměstnavatelné, to znamená, ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorBudeme to, pane Augustine, dále rozebírat. Zajímá mě ještě názor Anny Putnové za TOP 09. S tím, co říká zástupce Zemanovců, souhlasíte?

Anna PUTNOVÁ, číslo 2 na jihomoravské kandidátce strany TOP 09Já bych chtěla především říct, že TOP 09 přichází s naprosto konkrétními kroky, jak posílit kvalitu vzdělávání. Na základním školství, na úrovni základního školství je to priorita našeho systému. Chceme, abychom začali především posilovat pedagogické fakulty, aby si mohly vybírat kvalitní učitele, chceme, aby se do škol vrátila kázeň a disciplína jako předpoklad úspěchu dětí. Chceme posílit odpovědnost rodičů za jejich, za vzdělání jejich dětí a pokud jde o střední školy, tam jednoznačně prosazujeme, aby se znovu vrátila matematika jako povinný předmět společné části maturit a chceme, aby studenti vyjížděli do zahraničí na studijní pobyty v mnohem větší míře, než dosud.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJak to vypadá, když se TOP 09 rozhodne posílit pedagogickou fakultu?

Anna PUTNOVÁ, číslo 2 na jihomoravské kandidátce strany TOP 09Přicházíme s konkrétním návrhem, posílit prostřednictvím koeficientu ekonomické náročnosti pedagogické obory tak, aby učitelství bylo více dotováno než dosud, protože v současné situaci je to tak, že pedagogické fakulty, aby udržely svoji existenci, musí otevírat některé naprosto obskurní obory, aby si vydělaly na výuku pedagogů, a tomu bychom chtěli do budoucna předcházet.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorAby to naši posluchači a vaši voliči měli v nějakých číslech, tak tak, jak jsme slyšeli v úvodu, když je průměrný plat učitelů na základním a středním školství někde mezi 23 a 29 tisíci korunami, tak, jak by to mělo vypadat ten průměr, aby to vyhovovalo představám TOP 09?

Anna PUTNOVÁ, číslo 2 na jihomoravské kandidátce strany TOP 09Musím říct, že ta prestiž a pozice učitelů nespočívá jenom v platu. My bychom samozřejmě přáli učitelům, aby měli více ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo já tomu, paní Putnová, docela rozumím a myslím, že i naši posluchači, že to není jen v penězích ta prestiž, ale možná také.

Anna PUTNOVÁ, číslo 2 na jihomoravské kandidátce strany TOP 09Samozřejmě také, ale je to také v tom, že učitelé, pokud se dostávají dnes do situace, že jsou ve sporech s řediteli nebo s rodiči ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPaní Putnová, představte si, že vás poslouchají učitelé, kteří se budou rozhodovat podle toho, co která politická strana hodlá udělat a kam by chtěla jaksi zavěsit nějaký průměr jejich platu, tak na to se vás teď ptám.

Anna PUTNOVÁ, číslo 2 na jihomoravské kandidátce strany TOP 09Chtěli bychom, aby to byl nadprůměrný plat, jako nadprůměrný plat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJako nad průměrem v České republice?

Anna PUTNOVÁ, číslo 2 na jihomoravské kandidátce strany TOP 09Ano.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorZajímá mě u Občanské demokratické strany, obracím se na Jiřího Pospíšila. Ve svém programu máte následující slib, cituji: "V prvních 3 letech volebního období vyčleníme 3 miliardy korun na podporu kvalitních pedagogů a uvedeme do praxe motivační kariérní systém pro učitele, který jim umožní další vzdělávání, profesní rozvoj a poskytne lepší životní perspektivu."

Jiří POSPÍŠIL, lídr ODS v Plzeňském krajiPřesně tak.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPardon, pane Pospíšile, jak?

Jiří POSPÍŠIL, lídr ODS v Plzeňském krajiJá to vysvětlím.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorVy máte v záloze nastavený ten kariérní systém?

Jiří POSPÍŠIL, lídr ODS v Plzeňském krajiJá bych to chtěl vysvětlit. Ministr Fiala, než odešel z ministerstva, tak tento kariérní řád již připravil. Je třeba říci, že je to běžná věc v západní Evropě. Já jsem se měl možnost podívat do kariérního řádu třeba ve Velké Británii nebo v Holandsku a právě tyto země, když zjistily, že jim klesá kvalita vzdělávání na základních a středních školách, tak šly cestou právě profilace učitelského sboru a podpory těch kvalitnějších učitelů, a o tom je ten kariérní řád, který umožní učitelům, kteří se chtějí vzdělávat, chtějí se více angažovat, aby se mohli takto vzdělávat a hlavně, aby se to projevilo v jejich platech. Takže, chceteli konkrétní čísla, tak ten řád ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorByl bych rád.

Jiří POSPÍŠIL, lídr ODS v Plzeňském kraji... by měl mít 4 stupně, přičemž posun toho učitele o jeden stupeň je nárůst platu o 5 tisíc korun, to znamená, jsou to jasná konkrétní čísla, který učitel, který na sobě pracuje a dostane se do čtvrtého stupně, může mít třeba až o 10 tisíc korun, než má nyní, více. Já si myslím, že takový ten věkový automat, že automaticky všem učitelům se přihazuje plat poté, co odslouží určitý věk, zkrátka není motivační a nevede to k tomu, že zde máme vyprofilované kvalitní učitele, kteří potom mohou mít kvalitní žáky, respektive mohou kvalitně vzdělávat, takže to je cesta západní Evropy a tím směrem my chceme jít.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPochopil jsem. Pak jedna v podstatě standardní otázka ...

Jiří POSPÍŠIL, lídr ODS v Plzeňském krajiA to jsou ty 3 miliardy.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPardon?

Jiří POSPÍŠIL, lídr ODS v Plzeňském krajiA to jsou ty 3 miliardy, 3 miliardy, ty máme spočítané právě na ten nárůst platů u kvalitních učitelů.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA jedna standardní otázka na zástupce Občanské demokratické strany, minulých 6 let jste byli s nějakými přestávkami u vlády.

Jiří POSPÍŠIL, lídr ODS v Plzeňském krajiMěli jsme jednoho ministra školství, profesora Fialu, a ten to připravil, byl tam bohužel pouze jeden rok. Takže ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor6 let jste byli ve vládě.

Jiří POSPÍŠIL, lídr ODS v Plzeňském krajiTo je stejný dotaz i na paní Putnovou. Taky byla součástí vlády, ale bohužel koaliční partner měl ministerstvo školství a samozřejmě můžeme nést objektivní politickou odpovědnost, ale nebyl to /nesrozumitelné/ ODS.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor/Nesrozumitelné/, pane Pospíšile, společně s paní Putnovou za TOP 09 říkat, že minulých 6 let jste byli v područí toho ministra školství, který byl za tu nejmenší koaliční stranu.

Jiří POSPÍŠIL, lídr ODS v Plzeňském krajiTo tak bohužel je, udělali jsme chybu, že jsme šli s Věcmi veřejnými do koalice, to také veřejně říkáme. Jak všichni víme, tak ministr Dobeš byl asi nejslabší ministr školství, proto také nakonec byl premiérem odvolán a nastoupil tam nominant ODS, profesor Fiala, a ten ty klíčové reformy připravil. Kdyby vláda nepadla, tak by ten kariérní řád byl schválen na podzim tohoto roku a mohl platit buďto od roku 2014 nebo 15, bohužel padla vláda.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak to říká Jiří Pospíšil za ODS. Za hnutí ANO je tu Jiří Zlatuška. Viděl jste ten kariérní řád, který připravil Petr Fiala?

Jiří ZLATUŠKA, trojka na pražské kandidátce hnutí ANOJá myslím, že ten kariérní řád nebyl dán ven, že je to interní materiál zatím ministerstva školství a že ty přípravy probíhaly jaksi za zavřenými dveřmi.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJe ten kariérní řád nebo vůbec ta myšlenka nastavit kariérní řád pro české učitele něco, co by se vám líbilo?

Jiří ZLATUŠKA, trojka na pražské kandidátce hnutí ANOMyslím si, že to je myšlenka zcela zásadní a mluví se o ní už od roku 1998, kariérní řád poprvé zmiňoval zcela vážně už tehdejší ministr Jan Sokol a od té doby je to téma, které se periodicky vrací.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorV jaké přípravě je kariérní řád ve verzi hnutí ANO?

Jiří ZLATUŠKA, trojka na pražské kandidátce hnutí ANOMáme představy, že to musí být kombinace kvalifikací, to je zhruba ta představa těch pásem, o kterých se tady zmiňoval pan Pospíšil, vedle toho tam musí být to, čemu se říká zásluhový princip, nebo říkávalo se tomu věkový automat, postup ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo je to, o čem Jiří Pospíšil říká, že se mu to úplně nelíbí.

Jiří ZLATUŠKA, trojka na pražské kandidátce hnutí ANOJá si myslím, že je to chyba, že to v tom není v okamžiku, kdy plat má jakýmsi způsobem stabilizovat postavení toho učitele jako povolání, které má do konce života. Výše těch platů není jenom záležitostí nějaké prestiže, ale je to také záležitost toho, aby pro učitele bylo v jejich, byla v jejich povolání perspektiva a aby si nehledali lépe placená místa, takže musí tam být kombinace obou těchto prvků a v zásadě kombinací toho, jakou má ten učitel zkušenost a jak si zvyšuje kvalifikaci, by měl de facto si být jistý tím, kolik bude brát, neměla by to být libovůle ředitelů škol, tak, jak je to dneska v osobních hodnoceních.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak říká Jiří Zlatuška za hnutí ANO. Marcel Chládek zastupující Českou stranu sociálně demokratickou, je to něco, na čem byste se zatím s těmi předřečníky shodl, to znamená, že když by měla nastat v Poslanecké sněmovny, případně potom ve vládě debata o něčem jako je kariérní řád pro učitele, tak co byste k tomu řekl:

Marcel CHLÁDEK, senátor /ČSSD/Tady z té debaty mám zatím pocit, že takto se řeší české školství.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo znamená jak?

Marcel CHLÁDEK, senátor /ČSSD/Tady máme zástupce 2 stran, kteří měli možnost změnit systém školství, v podstatě za poslední období došlo k pouhé devastaci toho celého systému a teď to svádíte na nějakého nejmenšího koaličního partnera, nezlobte se na mě, ale plnou zodpovědnost za to má, pane Pospíšile, ODS jako největší strana, která v té koalici byla, a vy jste si měli ministerstvo nechat. Ke kariérnímu řádu, co se týká kariérního řádu, my s tím souhlasíme, ale já bych chtěl tady pana Pospíšila poopravit, věkový automat již je zrušen, takže teď v tuhle tu chvíli, ten už je zrušen, už v tuto chvíli, jak jste říkal, že ten věkový automat, že je špatně. A co se týká kariérního řádu, já tedy jsem měl možnost ho vidět. Je to zatím pouze v určitých teoretických konturách. My jsme sympatizanti a podporovatelé kariérního řádu a říkám zcela jednoznačně, pokud finančně nepodpoříme celý systém českého školství, tak samotný kariérní řád nezmění vůbec nic.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorStačí na to ty 3 miliardy v průběhu kolika příštích let, pane Pospíšile?

Jiří POSPÍŠIL, lídr ODS v Plzeňském krajiV programu je jasně napsáno, že to je na 3 roky. A dovolte mi jednu poznámku, věkový automat není zrušen ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPočkejte, pane Pospíšile, vydržte, teď, teď ...

Jiří POSPÍŠIL, lídr ODS v Plzeňském krajiTo je na řediteli školy, zda ho užije či nikoliv, takže prosím.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorMluví Marcel Chládek, stačí 3 miliardy na řekněme stabilizaci finanční školství?

Marcel CHLÁDEK, senátor /ČSSD/Ne, nemáte pravdu. Ne, jenom malou poznámku k panu Pospíšilovi, nemá pravdu, protože tam je to pouze doporučeno, aby postupovali, ale zrušili jste ho, ale ...

Jiří POSPÍŠIL, lídr ODS v Plzeňském krajiAle fakultativně na rozhodnutí ředitele, u nás platí v Plzeňském kraji třeba.

Marcel CHLÁDEK, senátor /ČSSD/Tak, proč to tedy potom rušíte a pak to doporučujete, aby podle toho postupovali, to mi přijde jako v Kocourkově, to se na mě nezlobte.

Jiří POSPÍŠIL, lídr ODS v Plzeňském krajiNe, nikoliv, je to na rozhodnutí ředitele, jakou zvolí cestu.

Marcel CHLÁDEK, senátor /ČSSD/Dobře, zpět k tomu ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPánové, jenom připomínám, že vás poslouchají vaši voliči i někteří učitelé, kteří bezesporu jsou moc rádi, že se nedokážete shodnout na základních věcech ohledně chodu českého školství.

Marcel CHLÁDEK, senátor /ČSSD/Tady nejde o chod, ale o upřesnění té informace, která byla spíše dezinformací ze strany pana Pospíšila. Co se týká kariérního řádu jako takového, tak podle mě tam musí být, aby fungoval, tak tam musí být progrese. Není možné, aby učitel nastoupil za 20 tisíc a prostě na základě složení nějaké atestace by mu to skočilo o 5 tisíc, musíme v těch pásmech mít ještě rozvrstvenou i možnost, abysme mohli i třeba kvalitního učitele podpořit i jinými bonusy, musí do toho mluvit ředitel školy jako takový, ale zároveň souhlasím s tím, že pokud učitel bude na sobě pracovat, tak by se mu to mělo vyplatit. Není možné, aby, a tady jsme o té studii hovořili, myslím, že o tom hovořila paní poslankyně Putnové, že v České republice my jsme s platem na úrovni 59 % vysokoškoláka, kdežto v ostatních zemích je to od 80 % výše. Pokud chcete dostat kvalitní lidi do školství, musíte dát peníze na platy učitelů.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorKolik?

Marcel CHLÁDEK, senátor /ČSSD/Co se týká platů jako takových, tak si myslím, že první krok, který musíme udělat, tak my máme v našem programu, že v prvním roce chceme navýšit o 1,5 miliardy, nemluvíme pouze o pedagozích, učitelích, ale také o nepedagozích, protože nepedagogové jsou na minimu a pokud finanční prostředky také nedáme na uklízečky, školníky a další pracovníky ve školství, tak nám také z té oblasti odejdou. To znamená, v prvním roce 1,5 miliardy ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPardon, pane senátore, já jenom ocituji úplně přesně, vy říkáte ve svém programu: "Podle ekonomických možností státu se zasadíme o zvyšování mezd zaměstnanců ve školství." To znamená, že když se ukáže na začátku příštího roku, že minimálně z vašeho pohledu ekonomická situace státu není tak úplně komfortní, takže učitelé prostě 1,5 miliardy navrch nedostanou,

Marcel CHLÁDEK, senátor /ČSSD/Ne, my nechceme slibovat nějaké vzdušné zámky tak, jak jsme to tady slyšeli, a pak v praxi se ukázal pravý opak. Říkáme zcela jednoznačně také, to máte i v tom programu, nebudeme škrtat v oblasti školství, abysme se nevraceli v rozpočtu školství někde na rok 97, ale zároveň říkáme, pokud to ekonomická situace dovolí, budeme navyšovat postupně finance do školství, současně platy učitelů.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak říká zástupce ČSSD. Obracím se na Ondřeje Benešíka za KDUČSL. Ve vašem programu čtu v podstatě něco podobného jako u některých vašich kolegů, protože tam píšete, chcete prosadit nezbytné navýšení prostředků na mzdy učitelů v návaznosti na kariérní řád. Máte ho připravený ten kariérní řád?

Ondřej BENEŠÍK, lídr kandidátky KDUČSL ve Zlínském krajiTen kariérní řád se připravuje, naši experti se na něm, nebo respektive lidé, se kterými spolupracujeme, se na něm podílí. Já mám tady materiál Standard učitele a jeho místo v kariérním systému pedagogických pracovníků, konkrétně je to pan ředitel Kuhn a je to text upozorňující představení standardu profesním asociacím a médiím ze září tohoto roku, takže ten materiál je aspoň teda podle mě poměrně veřejný a co se týče kariérního řádu, tak samozřejmě souhlasíme a ten kariérní řád je velmi důležitý pro nastavení způsobu financování celého školství, jako momentálně se bavit o tom, kolik se přisype do školství bez toho, a všichni se tady bavíme o kariérním řádu, který toto zásadním způsobem změní, mně přijde ne úplně teda systémové.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo znamená, že když ČSSD a ODS slibují, ČSSD během prvního roku 1,5 miliardy, ODS 3 miliardy za 3 roky, tak to považujete za co, za nesmyslný krok, nebo ...?

Ondřej BENEŠÍK, lídr kandidátky KDUČSL ve Zlínském krajiNe, nesmyslný krok to určitě není, jenom ho považujeme trochu za nepromyšlený a pokud vím, tak na příští rok v návrhu rozpočtu je na školství o 5 miliard méně, takže teď je otázka, z čeho vyjdeme, jestli z roku 2012, 13 nebo z nějakých jiných predikcí, ale k tomu kariérnímu řádu, to samozřejmě není jediná záležitost, která může posunout, a my věříme, že posune naše školství k větší kvalitě, ale je to taktéž sjednocení kvalifikačního rámce pedagogických fakult. Dneska je to tak, že každá pedagogická fakulta si učí podle sebe, prostě vychovává pedagogy podle jiných standardů než ta fakulta v jiném kraji a to samozřejmě taktéž nepřispívá ke kvalitě českého školství.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo je názor KDUČSL. Za komunistickou stranu je tu Gabriela Hubáčková. Jaký je plán váš na to, aby se renomé, prestiž toho učitelského povolání zdvihla?

Gabriela HUBÁČKOVÁ, lídryně kandidátky KSČM v Ústeckém krajiTak my se domníváme, že asi by bylo úplně dobré v první řadě stabilizovat celé to školství na úrovni státu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorCo to znamená,

Gabriela HUBÁČKOVÁ, lídryně kandidátky KSČM v Ústeckém krajiA především asi nebylo dobré, kolik se vystřídalo ministrů jak na běžícím pásu na ministerstvu školství. Pak se domníváme, že zde chybí, naprosto zde chybí smysluplná koncepce, to už tady také zaznělo, ať to bylo za vlády minulé, nebo ještě ty předešlé. Jsme proto, patří k tomu sjednocení učebních plánů. Já jsem ráda, že to tady několikrát zaznělo, že je tady nutná spolupráce na té vládní úrovni, ale všech politických stran bez těch politických vášní.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDobře. Tady zatím ještě žádné nepropukly.

Gabriela HUBÁČKOVÁ, lídryně kandidátky KSČM v Ústeckém krajiNo, říkám, že by to bylo dobré.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPojďme k prvnímu dotazu, který došel od pana Hamerníka skrz sociální sítě. "Všichni chcete naráz vyučovat děti angličtinu, sociální demokraté dokonce už ve školce. Už teď je dobrých učitelů na školách nedostatek, pravděpodobně učitelů angličtiny. To, co se učí moje na dcera na gymnáziu, není použitelná angličtina, i když z ní má vždycky jedničku. Kde se vezmou kvalitní pedagogové na rozšířenou výuku angličtiny, co je má přilákat na špatně placená místa na našich školách?" ptá se pan Hamerník. Zmiňoval sociální demokraty, kteří ve svém programu opravdu mají to, že by se měla povinně angličtina vyučovat už v mateřské škole. Ptám se Marcela Chládka, jak jste na to přišli, že by to mělo být už takhle řekněme věkově nízko?

Marcel CHLÁDEK, senátor /ČSSD/No, z jednoho prostého důvodu, protože všechny výzkumy, které ukazují ten trend v poslední době, tak Česká republika se ve znalosti cizích jazyků a obzvláště angličtiny řadí mezi poslední země. Já si myslím, že bysme měli právě začít, kde ten problém českého školství začíná, to je předškolní vzdělávání, proto tam chceme zařadit kromě třeba angličtiny i technické vzdělávání a samozřejmě ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPardon, chcete zařadit do školek technické vzdělávání?

Marcel CHLÁDEK, senátor /ČSSD/Ano, technické vzdělávání tak, jak je to běžné třeba v některých severských státech, kde mají třeba ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDobře, pane Chládku, ale v tom případě je o to důraznější ta otázka pana Hamerníka, který se ptá kde se vezmou kvalitní pedagogové na rozšířenou výuku angličtiny nebo na technické vyučování?

Marcel CHLÁDEK, senátor /ČSSD/Teď se k tomu dostávám.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorVýborně.

Marcel CHLÁDEK, senátor /ČSSD/To znamená naší snahou je a mluvili jsme o tom v předchozím dotazu, abysme dostali více finančních prostředků do školství i na platy učitelů, protože za ten plat, který je dnes, tak v podstatě vám člověk, který chce mít rodinu, chce platit hypotéku, tak vám v té oblasti školství nezůstane, proto chceme dát více finančních prostředků ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPočkejte, pane Chládku, vy popisujete stávající stav, to nemusíte, ten naši posluchači a vaši voliči znají.

Marcel CHLÁDEK, senátor /ČSSD/A to je ale, když se ..., ten se musí změnit. Jakmile se změní ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorOdpovězte na to, na co ptá pan Hamerník, kde je vezmete teď v reálném čase?

Marcel CHLÁDEK, senátor /ČSSD/Jakmile se změní, my taky nemluvíme o tom, že to zavedeme hned zítra, to znamená, musíme změnit ten trend jako takový, to znamená jak u zavedení třeba i povinné matematiky, jak u jazyka, musíme vytvořit podmínky. První podmínka, která je, je kvalitní výuka na vysokých školách, kde jsou pedagogické směry, ono to není jenom na pedagogických fakultách, učit může na předškolním vzdělávání ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPočkejte, pane senátore, vezměme to jinak, řekněte mi to, co máte v tom programu a na co naráží pan Hamerník, tak kdy to reálně můžete zavést tak, aby to fungovalo?

Marcel CHLÁDEK, senátor /ČSSD/Znovu říkám, krok číslo jedna je vytvořit proto podmínky.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNo, tomu rozumím.

Marcel CHLÁDEK, senátor /ČSSD/Ještě, když mě necháte domluvit, tak já budu pokračovat těmi dalšími body. To znamená tu výuku anglického jazyka může učit buď učitel, který učí na základní škole, může docházet ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPane senátore, pojďte tohle přeskočit a řekněte mi, kdy reálně, za jak dlouho můžete začít, abyste to měli personálně pokryto, začít učit angličtinu, řekněme, v posledním ročníku mateřské školy?

Marcel CHLÁDEK, senátor /ČSSD/Chceme ho učit v tomto volebním období, které nastane, to znamená, první 2, 3 roky chceme připravit půdu proto a jestli mi ještě s dovolením necháte dokončit, já vám řeknu, kteří učitelé by tam měli učit. Máme učitele základní školy, kteří učí angličtinu, a máme celou řadu škol, kde mateřská škola je se základní školou spojená, to znamená učitel, který učí angličtinu na základní škole, by mohl docházet do mateřské školy. Druhý způsob je, že si můžete zaplatit, je celá řada jazykových škol, s kterými jsem o tom hovořil, a oni už dnes dochází do některých mateřských škol učit anglický jazyk, takže to je druhá alternativa. Třetí alternativa, která by asi pravděpodobně nebyla v tomto volebním období, ale do budoucna, je dát ještě daleko větší důraz na přípravu učitelek v mateřské škole, aby řada z nich mohla i tuto výuku anglického jazyka vést.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak ...

Marcel CHLÁDEK, senátor /ČSSD/Jenom poslední větu, jestli s dovolením. Ta výuka v předškolním vzdělávání je formou písniček, básniček, hravou cestou, to znamená, nepředstavujme si, že tam přijdeme na 45 minut výuky jako takové. Ten trend, který je ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo si, pane Chládku, asi rodiče těch 5letých dětí nepředstavují. Tak.

Marcel CHLÁDEK, senátor /ČSSD/Čím dříve začnete s jazykem, tím lépe a jenom poslední ještě poznámku k tomu, ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNe, pane senátore, vydržte.

Marcel CHLÁDEK, senátor /ČSSD/Chceme pokračovat ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo, co jste řekl, vršíte jednu větu na druhou, nezlobte se na mě.

Marcel CHLÁDEK, senátor /ČSSD/Dnes je to od třetí třídy a my chceme, aby to pokračovalo i v první a druhé třídě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorAnna Putnová za TOP 09. Chci se znalostí vašeho volebního programu od vás vědět, proč si myslíte něco úplně opačného, než Marcel Chládek, protože vy říkáte, že ideální prostor pro učení angličtiny, pro ten největší jaksi nátisk je puberta a ne to předškolní vzdělávání, proč?

Anna PUTNOVÁ, číslo 2 na jihomoravské kandidátce strany TOP 09Ano, to jsou znalosti, které jsme převzali od metodiků výuky jazyků, to je období, kdy dítě zvládá mateřštinu slovem a písmem a v té době by mělo mít vysoce kvalifikovaného učitele cizího jazyka, který získá ho nejenom pro ten jazyk, ale získá ho i pro tu chuť, aby se v jazyce zlepšoval.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo znamená, že učení v mateřské školce angličtiny vám přijde nesmyslné?

Anna PUTNOVÁ, číslo 2 na jihomoravské kandidátce strany TOP 09Nemohu říct nesmyslné, pokud rodiče mluví s dítětem anglicky a pokud budou mít v první třídě návaznost na ten jazyk, tak proč ne, ale ve většině případů ta návaznost končí, takže to dítě začíná úplně od začátku. Je to naprosto nekoncepční výuka jazyků a já bych doporučovala rodičům, aby zvážili, zda má význam vozit dítě přes celé město na výuku angličtiny v mateřské škole, když v první třída ta jazyková výuka nebude pokračovat. My doporučujeme některé jiné kroky, například omezení dabingu a po dobně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorRozumím. Jenom řekněte mi, vy jste to teď sama zmiňovala, kolik tak rodičů ve vašem okolí dokáže plynně anglicky mluvit se svým dítětem?

Anna PUTNOVÁ, číslo 2 na jihomoravské kandidátce strany TOP 09Je jich velmi málo, ale velmi znám podstatně víc rodičů, které vozí děti do jazykové školy, aby už v dalším kroku nepokračovaly.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorZajímala by mě odpověď Radka Augustina ze Strany Práv Občanů ZEMANOVCI, co vy byste odpověděl panu Hamerníkovi na jeho dotaz?

Radek AUGUSTIN, lídr SPOZ v Olomouckém krajiJá si myslím, že pro financování bych využil evropských fondů ze strukturálních fondů, v současném období to byl operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTakže principiálně angličtina do školek je správně?

Radek AUGUSTIN, lídr SPOZ v Olomouckém krajiNeříkám přímo do školek, spíš bych to směřoval až do základních škol. Taky si nejsem stoprocentně jistý tím, že by to zrovna v těch mateřských školkách k něčemu vedlo, ale problém je spíš té analytické části většiny našich operačních programů, které čerpají peníze pak ve vzdělávání, že my často si uděláme nějakou analytickou část, někam nasměřujeme ty peníze, a pak v nich nejsme schopni čerpat, to je problém ten, že nemáme ujasněnou koncepci toho vzdělávání a to se projevuje i v čerpání evropských prostředků v letech 2007 až 13, čili to je jeden z důvodů, ta analytická část toho operačního programu je o tom, kam chcete směřovat peníze, kde jsou ty priority toho vzdělávacího systému, ať v základním vzdělávání, ve středoškolském, vysokoškolském a nemluvě o vědět a výzkumu. Čili já bych, pokud bych uvažoval o posílení výuky na základních školách, řešil bych to pomocí inovativních a evropských projektů, kdyby si zřizovatelé jednotlivých škol, to znamená obce, v případě základních škol mohly žádat o nějaké inovativní předměty typu zavedení výuky anglického jazyka třeba pro druhou třídu, němčiny.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorRozumím.

Radek AUGUSTIN, lídr SPOZ v Olomouckém krajiJá si myslím, že nejlepší pro jazyk je to používat ho, proto se velmi podivuji, že mnoho absolventů středních škol odmítá se učit německy, když němčina je tady hned za humny a pro mě je to německé pravidlo /nesrozumitelné/ to znamená cvičení dělá mistra, protože jinak se to nenaučí, tím školometstvím a tím učením se z učebnic, to si myslím, že k ničemu nevede.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak jenom zopakuji, že posloucháte předvolební debatu Radiožurnálu, dnes na téma školství a vzdělávání České republiky. Této debaty se účastní Ondřej Benešík za KDUČSL, Gabriela Hubáčková za KSČM, Marcel Chládek za ČSSD, Anna Putnová za TOP 09, Radek Augustin za Stranu Práv Občanů ZEMANOVCI, Jiří Pospíšil za ODS a Jiří Zlatuška za hnutí ANO. Pojďme k dalšímu dotazu, který přišel od Antonína Bednáře. "Rád bych se zeptal," říká pan Bednář, "jak konkrétně chtějí jednotlivé politické strany řešit ostudně nízkou úroveň maturitních zkoušek a alarmující úpadek učňovského školství? Česká republika má podle něho velký počet gymnázií plný studentů, kteří nezvládnou odmaturovat ve vyšší úrovni státní maturity. Co říkají hosté na zavedení povinné maturitní zkoušky z matematiky?" Zajímá mě, jak by odpověděla panu Bednářovi Gabriela Hubáčková za KSČM?

Gabriela HUBÁČKOVÁ, lídryně kandidátky KSČM v Ústeckém krajiTak KSČM samozřejmě státní maturity podporuje, i když si umím teda představit, že by to mělo být trošku i pod jiným systémem a ne tak drahé, to, co jsme viděli, že předváděl CERMAT. Každopádně domníváme se, že to, že státní maturitě chybí individuální přístup, chybí takové to hodnocení a každopádně by určitý dohled měl mít stát. Jsme také pro jednotné maturity s českým jazykem, s cizím jazykem a s předměty podle charakteristiky dané střední školy.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA povinná maturitní zkouška z matematiky?

Gabriela HUBÁČKOVÁ, lídryně kandidátky KSČM v Ústeckém krajiNe, to my trváme na tom českém jazyku, cizím jazyku a odborném předmětu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorMatematika není potřeba?

Gabriela HUBÁČKOVÁ, lídryně kandidátky KSČM v Ústeckém krajiJako dobrovolný, jako libovolný předmět, určitě ne, výběrový, určitě ne povinný.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorŘíkala Gabriela Hubáčková. Jiří Zlatuška za hnutí ANO. Vy byste odpověděl panu Bednářovi co?

Jiří ZLATUŠKA, trojka na pražské kandidátce hnutí ANOTa maturita je bohužel špatně postavená potom manévru, který se odehrál s maturitami v době Topolánkovy vlády, kdy se vlastně z toho předchozího konceptu, kde státní maturita se předpokládala, že bude zkoušet kompetence, které budou mezioborové, tak se změnila na jednotlivé předměty a pak to narazilo na nestejnou úroveň různých škol, zejména ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNo, dobře, pane Zlatuško, zkuste se podívat do budoucna, protože to pravděpodobně bude vaše voliče více zajímat.

Jiří ZLATUŠKA, trojka na pražské kandidátce hnutí ANOJe potřeba to převádět směrem na model, který zachová maturitu víceméně v té šíři jako dneska, v té šíři škol, protože řada pracovních míst vyžaduje dokonce ze zákona maturitní zkoušku, musí to být úplné středoškolské vzdělání. Je vhodné udělat kombinaci provádění té zkoušky tak, aby tam byla část, která se dělá v režii školy a jenom část vypisovaná centrálně a tady tahle kombinace by mohla víc splnit to, že máme školy, které se od sebe podstatně liší a chceme, aby se lišily, protože mají různé zaměření, ale přitom ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorAle co byste odpověděl na tu poslední část otázky, jak se díváte na tu povinnou maturitní zkoušku z matematiky?

Jiří ZLATUŠKA, trojka na pražské kandidátce hnutí ANONo, a povinná maturitní zkouška z matematiky je v dohledné době nerealistická a kvůli úrovni výuky matematiky, respektive kvůli tomu, jak se nám daří děti na druhém stupni základních škol od matematiky odvádět, řekněme znechutit jim to. V okamžiku, kdy se změní ten pohled na to, aby to nebyla zkouška z předmětu maturita, z předmětu matematika na gymnáziích, ale jakési numerické gramotnosti kombinované třeba s finanční gramotností a podobně. Tak si dovedu představit, že by takováhle zkouška byla vysoce žádoucí, ale takhle daleko dneska nejsme, nejde to udělat příští rok.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorŘíká Jiří Zlatuška z hnutí ANO. Ondřej Benešík, KDUČSL. Naposledy zkuste odpovědět na to, co byste říkal na zavedení maturitní zkoušky z matematiky?

Ondřej BENEŠÍK, lídr kandidátky KDUČSL ve Zlínském krajiJá v tomto případě si myslím, že je to na diskusi, nicméně momentálně se k tomu nekloníme, chceme zachovat tu možnost vybrat si matematiku. Každopádně já bych neřekl, že je nízká úroveň maturitních zkoušek, spíše ty výsledky jsou alarmující z té maturitní zkoušky, ukázalo se, že ta maturitní zkouška je na cíli příliš velkého počtu studentů, takže tady bych to trošku opravil. A co se týče učňovského školství, tak jednoznačně je obrovská podpora, ale tady mají velké možnosti zřizovatelé, což jsou v tomto případě povětšinou kraje, ale ještě bych chtěl říct jednu věc, aby to nevyznělo, že KDUČSL nemá názor na angličtinu od toho nejmladšího věku. Jako starosta obce Strání, mohu říct, že u nás se angličtina za evropské peníze učí od první třídy, v té školce samozřejmě jsme to diskutovali také, ale tady musí být jasná návaznost. Ta angličtina v tomto věku se musí učit o pravdu pocitově a nesmí to dítě zatěžovat, ale spíše musí to být hravou formou, ale velké nebezpečí je ten přechod, a to nejenom v angličtině nebo v nějakém cizím jazyce, v tom přechodu od mateřské na základní školu, protože, pokud někdo tu angličtinu má a někdo ji nemá, tak potom vlastně brzdí ty děti, které vlastně potom se srovnávají při tom přechodu, takže to je ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorRozumím.

Ondřej BENEŠÍK, lídr kandidátky KDUČSL ve Zlínském krajiTady bych byl velmi opatrný.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorVy jste to teď zmínil, podporujete učňovské školství. V podstatě to samé se téměř ve všech volebních programech těchto 7 stran, které jsou tady v předvolební debatě Radiožurnálu zastoupeny, dá číst. Když to budu demonstrovat, budu to demonstrovat na volebním programu Komunistické strany Čech a Moravy, kde se píše, že hodláte dát podporu učňovskému a technickému školství a změny ve financování vzdělávání posilující jeho efektivnost a kvalitu. Vedle toho, když se podíváme na čerstvé výsledky mezinárodního výzkumu vědomostí a dovedností dospělých realizovaných pod hlavičkou OECD, tak ty říkají, že výzkum ukazuje, že výsledky absolventů středního odborného studia bez maturity ve čtenářské gramotnosti jsou horší než průměr zemí OECD a výzkum také přináší důkazy toho, že dovednosti se zvyšují s rostoucím vzděláním. Otázka tedy zní, a směřuji na Jiřího Pospíšila za ODS, je rozumné podporovat, opravdu hodně podporovat učňovské a odborné školství?

Jiří POSPÍŠIL, lídr ODS v Plzeňském krajiJá jsem přesvědčen, že ano, ale dovolte ještě jednu poznámku, i ODS má angličtinu ve svém programu od první třídy. Je to korektní říci, aby to ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPane Pospíšile, ...

Jiří POSPÍŠIL, lídr ODS v Plzeňském kraji... nevypadalo, že to je pouze trumf sociální demokracie. A teď k tomu vašemu dotazu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorMějte primární důvěru v naše posluchače, kteří umí číst volební programy.

Jiří POSPÍŠIL, lídr ODS v Plzeňském krajiDobře, dobře.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak je rozumné podporovat odborné, učňovské školství?

Jiří POSPÍŠIL, lídr ODS v Plzeňském krajiMy jsme přesvědčeni, že ano, my se domníváme, že na jedné straně je třeba podporovat v rámci té střední soustavy víceletá gymnázia, na druhé straně jako ta druhá rovina je třeba podporovat odborné technické školství, protože jsme také mimo jiné navrhli v parlamentu podporu podnikatelů, kteří investují do odborného technického školství. Ty investice si mohou odepsat z daní, to je, myslím, velmi důležitá záležitost, to je věc, ve které by příští vláda měla pokračovat, protože tyto pobídky mají velký smysl. Podíváteli se třeba do Německa, často jsem jezdím, protože jsem z Plzeňského kraje, do Bavorska, kde máme různé družební aktivity mezi městy, tak učňovské, technické školství v Německu velmi jaksi funguje v souvislosti s tamními firmami, ty to velmi podporují. To je velmi důležitá věc a podporují to mimo jiné proto, že mají výrazné daňové úlevy, takže to je věc, kterou jsem navrhl společně s dvěma kolegy poslanci a je to téma, na kterém doufám, že se shodneme v parlamentu a budeme tímto směrem pokračovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorAnna Putnová za TOP 09, je i pro TOP 09 rozumné podporovat odborné učňovské školství?

Anna PUTNOVÁ, číslo 2 na jihomoravské kandidátce strany TOP 09My stavíme na tom, že ta vzdělávací soustava by měla být prostupná, čili ten, kdo se vyučí a bude v technickém oboru vzdělán jako řemeslník, může pokračovat, budeli to jeho profese vyžadovat, dál v maturitním studiu a jsme proto, aby se podporovaly učňovské obory, protože v řadě případů to skutečně brání už některých technologickým procesům a já jsem z Brna a mohu říct, že ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPardon, co to znamená, že to brání některým technologickým procesům?

Anna PUTNOVÁ, číslo 2 na jihomoravské kandidátce strany TOP 09Například se setkávám s tím, že naráží někteří kolegové z VUT na to, že nemá kdo vyrobit prototyp, protože nemají dost technických řemeslníků, kteří by dokázali některé složité věci, složité prototypy vyrobit, takže naráží na to, že hledají v širokém okolí, místo aby se obrátili na tu lokální situaci, obrátili se na ty lokální odborníky, ti tam chybí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak to říkala Anna Putnová za TOP 09. Posluchač, který se podepsal JeanPierre na sociální síti, se ptá na několik věcí, tak z nich některé vyberme. "Uvažuje se také o změně ve výuce dějepisu. Ze 4 let střední školy, respektive druhého stupně základní školy se učí první dva roky pravěk, starověk a středověk, které dle mého názoru nejsou tak důležité jako moderní dějiny, které končí na většině škol výukou druhé světové války a moderní dějiny, které nás ovlivňují dnes, se vůbec nevyučují. Pojďme skončit u této, u tohoto názoru, který se dá interpretovat zároveň jak dotaz, to znamená, jestli by bylo rozumné něco na tomto stavu měnit? Gabriela Hubáčková, KSČM.

Gabriela HUBÁČKOVÁ, lídryně kandidátky KSČM v Ústeckém krajiTak já si teda netroufám tvrdit, co je méně důležité, co je více důležité. Myslím si, že záleží určitě na každém řediteli, které učebnice objedná, který systém zvolí. Já jsem měla teda štěstí, že jak učitelé, tak kolegové, které znám, tak vyučují dějepis přiměřeným způsobem.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA pardon, vyučují i moderní dějiny, to znamená řekněme od roku 1945 výš?

Gabriela HUBÁČKOVÁ, lídryně kandidátky KSČM v Ústeckém krajiAno, určitě. Mám vlastní zkušenosti. Moje dítě je na gymnáziu a tam úplně veškeré dějiny mám pocit od roku 48 do roku 68 bez problémů, já v tom nevidí naprosto žádný problém, přece dějiny jsou dějiny, jsou dané a nikdo je nezkresluje.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJestli to čtete z tohoto dotazu, že by je měl někdo zkreslovat, já to v tom úplně nevidím, ale je tam post scriptum, které říká, není problém také v tom, že dějepis vyučuje paní Semelová, což je kandidátka KSČM, lídryně pražské kandidátky a mnoho podobně smýšlejících učitelů, ptám se Gabriely Hubáčkové?

Gabriela HUBÁČKOVÁ, lídryně kandidátky KSČM v Ústeckém krajiNezlobte se, vůbec netuším, jak vyučuje dějepis paní kolegyně Semelová, nikdy jsem na její hodině nebyla a říkám netuším, záleží na každém učiteli, jak bude vyučovat a na řediteli a k tomu jsou hospitace a k tomu je přiměřené řešení.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorStejná otázka na Ondřeje Benešíka za KDUČSL?

Ondřej BENEŠÍK, lídr kandidátky KDUČSL ve Zlínském krajiJá bych toto podepsal. Samozřejmě jednotlivé školy mají dnes poměrně široký prostor proto, aby si i tu výuky upravily. Každopádně ten důraz na moderní dějiny naprosto podepisuji, ano, to znamená, je to něco ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo znamená, měl by být kladen více důraz na moderní dějiny?

Ondřej BENEŠÍK, lídr kandidátky KDUČSL ve Zlínském krajiUrčitě, protože to je samozřejmě z mého pohledu pro ten všeobecný rozhled, to je na specialistu na pravěk, který potom z té školy vyroste třeba jednou, daleko důležitější. A jestli můžu, já už teda podruhé teď budu zpětně reagovat, ale velmi stručně ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPane Benešíku, já vás poprosím, abyste zpětně nereagoval, řekněte mi reakci na to post scriptum o paní Semelové.

Ondřej BENEŠÍK, lídr kandidátky KDUČSL ve Zlínském krajiJá na to odpověď neznám. Myslím si, že problém to je, ale ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorV jakém smyslu?

Ondřej BENEŠÍK, lídr kandidátky KDUČSL ve Zlínském krajiJá jsem ze Stání, okres Uherské Hradiště, na hodině paní Semelové jsem nikdy nebyl, každopádně paní Semelovou, tuším, že jsem někde slyšel mluvit a nejsem si úplně jistý, jestli teda její hodiny dějepisu jsou poznamenány tím, jak ona smýšlí, tak to asi problém bude.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak to říká Ondřej Benešík za KDUČSL. Pojďme ještě k dalšímu tématu, a to je v podstatě aktuální, protože na počátku října premiér v demisi Jiří Runosk veřejně pronesl: "Již od prvního, druhého či třetího ročníku základní školy by školáci měli dostat tablety, aby na nich mohli pracovat. Nebudou se tak trápit," říkal pan Rusnok, "jestli písmo comenius nebo jiné je lepší nebo horší, protože v životě rukou psát nebudou, až na výjimky. Ptám se Radka Augustina za Stranu Práv Občanů ZEMANOVCI, je to dobrý nápad?

Radek AUGUSTIN, lídr SPOZ v Olomouckém krajiNo, tak vychází to i ze strategického záměru ministerstva školství, které připravuje projekt digitální vzdělávání /nesrozumitelné/ your Future, který má být ve spolupráci jak s ministerstvem zahraničí, kde se ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPočkejte, pane Augustine, já jsem se ptal, prostou otázku jsem položil, je to dobrý nápad?

Radek AUGUSTIN, lídr SPOZ v Olomouckém krajiJasně, na prostou otázku prostá odpověď, nemyslím si, že to je výstřel od boku, vychází to z určitých návrhů, které ministerstvo školství seznámilo pana premiéra s těmito návrhy, myslím, že jeden z těchto věcí, z těch strategických záměrů na příští plánovací období je věc tato, jejíž součástí je zjednoduše řečeno ty tablety do těch základních škol, to znamená, je to s tou digitalizací toho vzdělávání, je to normální vývojový proces a já si ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPardon, je normální vývojový proces, že by děti přestaly téměř tak, jak bylo naznačeno panem Rusnokem, používat tužky na ruční psaní, ale používaly by tablety?

Radek AUGUSTIN, lídr SPOZ v Olomouckém krajiNe, ne, ne, to si samozřejmě nesmyslím.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorSpíš na to jsem se ptal.

Radek AUGUSTIN, lídr SPOZ v Olomouckém krajiJá nejsem autorem toho výroku, jenom chci dodat, že je to jedna z věcí, která nás bude čekat v novém plánovaném období v rámci nějakých projektů, které zamýšlí ministerstvo školství. Pan premiér s tím seznámil, protože v souvislosti s digitalizací veškerých dat a já nevím informací /nesrozumitelné/ výuce, je nutné i žáky na základních školách seznamovat s IT dovednostmi již dříve a používat je dříve. Jestli pan premiér to extrapoloval do míry, jestli budou používat takové písmo nebo onaké, tak dnes to může ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorEvidentně extra /nesrozumitelné/.

Radek AUGUSTIN, lídr SPOZ v Olomouckém krajiDneska to může vypadat jako scifi, za 10 let to třeba může být pravda, já si nejsem jist, že ten vědeckotechnický rozvoj jde takový směrem, že možná žáci na základních školách za pár desítek let budou používat jenom tablety a nebudou psát ručně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorŘíká Radek Augustin. Jiří Zlatuška za hnutí ANO, jak vám se líbí ten nápad nebo ta extrapolace?

Jiří ZLATUŠKA, trojka na pražské kandidátce hnutí ANOJá si myslím, že je to absolutní nesmysl a pokud to nebyl ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorProč myslíte?

Jiří ZLATUŠKA, trojka na pražské kandidátce hnutí ANOA pokud to nebyl výstřel od boku, tak je to jenom snaha utratit obrovské množství peněz za nákup podobně jako to kdysi udělal Eduard Zeman, když víceméně zničil projekt Internet do škol. Dovednost psát rukou je potřeba například u té zmíněné matematiky v okamžiku, kdy chceme, aby byly matematické znalosti, žáci měli matematické dovednosti, tak dělat tady tohle to na klávesnici nebo dokonce na tabletu, je víceméně naprosto nereálné. Z hlediska pedagogické to spojení mezi přemýšlením a těmi motorickými schopnostmi, které jsou, které se používají při psaní, to pedagogové vědí, že je velice významné proto, aby přispívaly k nějaké čistotě myšlení.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPane Zlatuško, úplně jenom technicky, opravdu se rovnice matematické nedají psát na tabletu,

Jiří ZLATUŠKA, trojka na pražské kandidátce hnutí ANODají, ale nenaučí se to a rozhodně já bych si to netroufl psát rovnou, a to jsem se věnoval i profesně programům, které byly specificky na matematickou sazbu, takže je to rozhodně, přepisujete to z napsaného papíru do počítače, tablet je proto rozhodně jedna z nejhorších forem, kterou můžete zvolit. Já bych jenom, u toho ručního psaní, připomněl bych takovou historku, když Abraham Lincoln svého času podepisoval tu deklaraci o osvobození černochů, tak se říká, že se mu třásla ruka a nechtěl, aby budoucí pokolení viděly roztřesený podpis, takže si dal asi čtvrt hodiny pauzy, aby mohl slušně podepsat s tím, že bychom úplně vynechali dovednost, která patří k člověku, čtení, psaní, tak bychom se tím kulturně připravovali o nesmírně mnoho.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorŘíká Jiří Zlatuška. Marcel Chládek za ČSSD, vy byste to viděl podobně jako Jiří Rusnok?

Marcel CHLÁDEK, senátor /ČSSD/Já bych souhlasil s tou první částí odpovědi pana premiéra, já jsem sympatizantem zavádění tabletů do škol už z toho důvodu, že v tom je budoucnost a stejně se tomu neubráníme. Nesouhlasím ale s tou druhou částí, protože psaní, určitě bych jim, tak, jak píše, když budu citovat, nebudou se trápit psaním a v životě psát rukou nebudou, s tím bych nesouhlasil, to znamená určitě zavádění tabletů, protože mají určité své výhody. Do budoucna podle mě tam přejde i velká část učebnic a psaní samozřejmě rukou je také velmi důležité a to bych místo toho nevyškrtl. Tři zásadní problémy tabletů, které ony můžou změnit celý systém školství, tak lépe individualizujete výuku, mimochodem už to existuje na asi 100 školách u nás, například formou nakladatelství Fraus, existuje to například na Slovensku. Druhá inovace učebnice, když si vezmete, když budete chtít vyměnit jednu stránku v učebnici, tak musíte celý náklad vyhodit a opět tisknout další učebnice, v tabletu vyměníte jenom tu jednu pasáž nebo jednu stránku, tak i do budoucna by to mělo být levnější. A třetí moment, já když zvážím tašku své dcery, která chodí do třetí třídy, tak má 12 kilogramů. A když to porovnám s tím jedním tabletem, kam se jí vejde celá řada těch učebnic, tak v tom vidím tu třetí výhodu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTeď jsem si představil svoji dceru s tabletem, jak ho hází na zem, případně na něj upadne a tak podobně. To s sebou nese potom ještě jiné konotace. Dobře. Ještě jedna věc se dá najít ve volebních programech, mimochodem teď konkrétně KDUČSL, obracím se na Ondřeje Benešíka, vy máte v programu zavedení etické výchovy na základních školách. Jak byste si to představoval?

Ondřej BENEŠÍK, lídr kandidátky KDUČSL ve Zlínském krajiTak etická výchova v různých částech už dneska nebo respektive sociálních vzdělávání už dneska je součástí různých předmětů, ale není to většinou předmět jako takový. Etická výchova a na to máme samozřejmě analýzy, protože autorem je náš expert na školství Pavel Motyčka, rozvíjí sociální cítění, empatii a v podstatě shrnul bych to vlastně do jedné věty, učí děti chovat se slušně, i když se na ně nikdo nedívá, nebo je nikdo nevidí. Je to rozděleno do dvou částí, je tam větev pro základní školy, i pro střední školy, a ta podpora by spočívala v tom, aby školy měly možnost a motivaci ten předmět jako takový zavést, to znamená jednak podpora vyučujících metodická, jednak, jednak přístup k materiálům a podobně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorŘíká Ondřej Benešík. Obracím se na Radka Augustina za Stranu Práv Občanů ZEMANOVCI, je to dobrý nápad, souhlasil byste se zavedením něčeho takového?

Radek AUGUSTIN, lídr SPOZ v Olomouckém krajiMy nemáme v programu zavedení etické výchovy, nechal bych to na rozhodnutí jednotlivých škol. Pokud tuto výuku otevřou, máme školní vzdělávací programy, čili na základě ŠVP si to může jednotlivé škola otevřít. Rozhodně bych to nenakazoval nějakým úkazem, tímto ten rusismus použiji, ze státu. Samozřejmě na to jsou zase možnost získat prostředky v rámci operačního programu příslušného Vzdělávání pro konkurenceschopnost, ale jako osobně nevidím, já si myslím, posílení výuky k vlastenectví, výuky moderních dějin. Souhlasím s předchozím tazatelem, že mnohdy je na gymnáziích, před maturitou končí sotva druhou světovou válkou a ty stěžejní věci, které se týkají 40 let tady tohoto období, které následovalo po roce 48, se často neučí. Žáci pak nevědí, vůbec jména jim nic neříkají a která jsou zmiňována dnes třeba v politice, takže asi je to ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorMyslím, že ten dotyčný asi mluvil o tom, o čem mluvíte, pane Augustine.

Radek AUGUSTIN, lídr SPOZ v Olomouckém kraji... občané výuce. Tohle bych akcentoval více než etickou výchovu, ale mohlo by to být součástí občanské ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorKdyž říkáte, že byste toto více akcentoval více než etickou výchovu, tak jak s tím jde dohromady ten fakt, že váš kandidát v Praze a ministr práce a sociálních věcí František Koníček na závěr rozhovoru s redaktorkou Aktuálně.cz řekne větu "to já vám vůbec nebudu říkat, to je moje soukromá záležitost, chováte se jako hovado, to je celý."

Radek AUGUSTIN, lídr SPOZ v Olomouckém krajiPan ministr Koníček kandiduje ve středních Čechách, ne v Praze, a na druhou stranu vůbec nevím, odkud ten výrok vznikl a nejsem ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJá jsem vám to teď řekl.

Radek AUGUSTIN, lídr SPOZ v Olomouckém krajiNejsem za něho zodpovědný jako nejsem zodpovědný za dalších 2999 členů SPOZ.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNe, já vás nečiním, abychom si rozuměli, pane Augistine, já vás nečiním odpovědným. Proto jsem se vás ptal na nutnost etiky a případné výuky etiky?

Radek AUGUSTIN, lídr SPOZ v Olomouckém krajiJe to na zodpovědnosti, je to prostě na zodpovědnosti každého politika, jaké vyjádření použije a každý je sám za sebe zodpovědný a já nemíním tady komentovat ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJeden z vašich ... Nemíníte?

Radek AUGUSTIN, lídr SPOZ v Olomouckém krajiNe, ne, ne, nebudu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJeden z vašich kolegů, který ...

Radek AUGUSTIN, lídr SPOZ v Olomouckém krajiA váš kolega z Českého rozhlasu může říct také něco a také to nebudete komentovat jenom proto ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak můj kolega z Českého rozhlasu s největší pravděpodobností nekandiduje ve sněmovních volbách. Nechává vás to klidným?

Radek AUGUSTIN, lídr SPOZ v Olomouckém krajiNenecháváme mě to klidným, ale nebudu to nijak komentovat, je to výrok vytržený a pan ministr Koníček ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTen výrok není zakončený, ten zakončil celý rozhovor.

Radek AUGUSTIN, lídr SPOZ v Olomouckém krajiPan ministr Koníček si ho musí sám obhájit, zeptejte se jeho, proč takovýto výrok používá. Já vůbec nevím, na co reagoval.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorČeský rozhlas se ho zeptal a pan Koníček se omluvil.

Radek AUGUSTIN, lídr SPOZ v Olomouckém krajiNo, tak vidíte, tak se pan Koníček omluvil, přiznal chybu a to je férovost politika. Já si myslím, že pokud přiznal chybu, tak je to jenom dobře pro jeho etiku a pro jeho slušnost.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDobře, ještě jednou připomínám, Ondřej Benešík na mě opravdu velice silně gestikuluje.

Ondřej BENEŠÍK, lídr kandidátky KDUČSL ve Zlínském krajiJá jsem jenom chtěl říct, že my nechceme tu etickou výchovu zavádět povinně. My chceme vytvořit podmínky, aby školy měly tu možnost ji kvalitně vyučovat a v podstatě analýzy ukazují, že je to velmi vhodný předmět a že má velmi pozitivní dopad koneckonců nejenom ve světle toho, co jste teď říkal o panu ministrovi.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorOndřej Benešík za KDUČSL je účastníkem této debaty, také Gabriela Hubáčková za KSČM, Marcel Chládek za ČSSD, Anna Putnová za TOP 09, Radek Augustin za Stranu Práv Občanů ZEMANOVCI, za ODS Jiří Pospíšil a za hnutí ANO Jiří Zlatuška. Ještě jednou připomínám, že své dotazy můžete posílat buď přes Twitter s hashtagem Volby 2013 nebo přes facebookový profil Radiožurnálu nebo přes samotný web Radiožurnálu v té debatě pod videopřenosem. Pan Kárný se ptá: "V některých západoevropských zemích se za studium vysokých škol platí velké peníze, studenti si na studium berou běžně půjčky. Co je špatného na tom, že si dospělý člověkstudent musí na drahé studium připlatit?" Ptá se pan Kárný. Tak první odpověď bych chtěl od Gabriely Hubáčkové, která tu zastupuje komunistickou stranu.

Gabriela HUBÁČKOVÁ, lídryně kandidátky KSČM v Ústeckém krajiTak Komunistická strana Čech a Moravy je známá tím, že odmítáme školné v jakékoliv podobě, ať to nazveme školné, ať to nazveme zápisné, ať to nazveme jakkoliv, prostě v tuhle chvíli ne, protože ono zní divně, ale v tuhle chvíli i vysoká škola, každý to víme, stojí mnoho financí, nejenom to školné. Nemyslím si, ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPardon, ta poslední otázka, možná zkuste odpovědět přímo na ni, on se ptá co je špatného na tom, že si dospělý člověkstudent musí na drahé studium připlatit?

Gabriela HUBÁČKOVÁ, lídryně kandidátky KSČM v Ústeckém krajiV uvozovkách špatné to není, ale v tuhle dobu nemyslím si, že máme připraveno vše tak, aby bez problémů si ten dospělý člověkstudent mohl v pohodě připlatit, vystudovat a aby měl šanci po tom studiu začít splácet. Až budeme nastavené úroky, až budeme mít nastavené banky, až budeme mít nastavené další věci, můžeme o tom začít diskutovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo znamená, že máte připravený nějaký řekněme plán, jak všechno toto nastavit, a potom by komunisté řekli ano, školné na vysokých školách je dobrý nápad?

Gabriela HUBÁČKOVÁ, lídryně kandidátky KSČM v Ústeckém krajiDobře, můžeme se o tom začít bavit. Teď to považujeme za svoji prioritu vysoké školy bezplatné, v uvozovkách bezplatné, bez zápisného, tak.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorŘíká Gabriela Hubáčková z KSČM. Anna Putnová, TOP 09, vaše strana a koncept školného na vysokých školách?

Anna PUTNOVÁ, číslo 2 na jihomoravské kandidátce strany TOP 09My máme připravený celý soubor opatření, který by měl přispět k tomu, aby se česká společnost prostřednictvím vysokoškolských studentů stala dynamičtější. Na prvním místě je zákon o finanční podpoře vysokoškoláků. Ten bychom chtěli zavést bez ohledu na to, zda se podaří získat politické strany, vysoké školy proto, aby se studenti na svém studiu finančně spolupodíleli. Čili to je absolutní priorita, aby byli studenti nezávislí, zodpovědní, dospělí lidé, kteří budou mít možnost výhodných půjček v době svého studia. Pokud by se podařilo etablovat tento zákon a já jsem přesvědčená, že k tomu dojde, protože ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPardon, paní Putnová, možná to špatně chápu, vy chcete jít směrem tím, že byste nejdřív prosadili zákon o finanční pomoci, který by uzákonil možnost nějakých výhodných půjček pro studenty a pak byste se teprve začali tady třeba s vašimi kolegy bavit o tom, jestli vůbec bude rozumné zavést školné?

Anna PUTNOVÁ, číslo 2 na jihomoravské kandidátce strany TOP 09My o tom, co je rozumné, jaksi máme svoji představu, nicméně ten zákon o finanční podpoře je priorita a musí předcházet jakékoliv finanční spoluúčasti, budeli jaká.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorKdyž nebude uzákoněno školné, k čemu bude takový zákon o finanční pomoci?

Anna PUTNOVÁ, číslo 2 na jihomoravské kandidátce strany TOP 09Ten je úplně zásadní pro rozvoj a dynamiku vysokoškolského studia, protože dnes jsou studenti vysokých škol vlastně chápáni jako děti, které jsou závislé na svých rodičích, a my bychom jim chtěli umožnit, aby se osamostatnily, aby měly možnost rozhodovat o sobě samy, aby byly nezávislé.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorŘíká Anna Putnová. Jiří Pospíšil za ODS, co vy byste odpověděl panu Kárnému?

Jiří POSPÍŠIL, lídr ODS v Plzeňském krajiChci podpořit paní kolegyni Putnovou, také se domnívám, že ten zákon o finanční podpoře vysokoškoláků je velmi důležitý. A pokud se podíváte na to, jak probíhaly reformy vysokého školství na Západě a pokud se zaváděly nějaké formy finanční spoluúčasti, tak odpovědné vlády vždycky nejprve zavedly zákon, který umožňoval studentům brát si výhodné půjčky a pak teprve ten stát začal zavádět případně školné. Já chci říci za ODS, že my tady podporujeme ten návrh zákona na finanční podporu vysokoškolských studentů, protože i dnes ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPardon, pane Pospíšile, bavíme se tady o stejném návrhu zákona, to znamená, kdyby se ODS a TOP 09 ...

Jiří POSPÍŠIL, lídr ODS v Plzeňském krajiAno, ten návrh ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor... dostaly do sněmovny, budete podporovat stejný zákon?

Jiří POSPÍŠIL, lídr ODS v Plzeňském krajiAno, já předpokládám, že ano. My jsme se na něm shodli již při jaksi minulé koalici, při vyjednávání koaličního programu, byl tento návrh zákona víceméně odsouhlasen všemi třemi stranami, je z velké části připraven. K samotnému školnému, já se domnívám, že v tuto chvíli asi není atmosféra na to zavést v České republice školné, byť dlouhodobě ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorCo to znamená v této chvíli,

Jiří POSPÍŠIL, lídr ODS v Plzeňském krajiNo, já se domnívám, že bychom měli postupovat kontinuálně a že bychom měli v příštím volebním období prosadit to, co my navrhujem v našem volebním programu, a to je revize poplatků, které dnes platí vysokoškolští studenti na vysokých školách, a zavést to, a to je pro nás spravedlivé, aby studenti platili poplatky například v případě, že studují déle, než je standardní doba studia pro určitý obor. Dneska máme vysoké školství v zásadě bezplatné a mnoho studentů si jen tak prodlužuje třeba pětileté magisterské studium o 1, 2 roky, studují to delší dobu a toto všechno ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo už byste zpoplatnili?

Jiří POSPÍŠIL, lídr ODS v Plzeňském krajiAno, to je příklad, kdy my korektně říkáme, pokud někdo studuje delší dobu, než je pětileté studium a platí to daňový poplatník, tak je fér, aby se student spolupodílel na financování tohoto, co se týče délky a času, nadstandardního studia a na to přispíval.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak.

Jiří POSPÍŠIL, lídr ODS v Plzeňském krajiPodmínka je, promiňte jednu větu, aby všechny tyto peníze zůstaly vysokým školám a nebyl o tyto peníze krácen rozpočet vysokých škol. Mají jít na kvalitu vysokého školství, nikoliv snižovat o to státní příspěvek.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorŘíká Jiří Pospíšil za ODS. Marcel Chládek za ČSSD, kdybyste se také dostali do Poslanecké sněmovny, tak byste spolupracoval na tomto zákoně o finanční pomoci studentům?

Marcel CHLÁDEK, senátor /ČSSD/Tak my žádný posun, co se týká školného, nemáme, to znamená, my ho nezavedeme, nesouhlasíme s ním, protože to je určitá bariéra za cestou za vzděláním, mimochodem ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak v tom se shodnete s Jiřím Pospíšilem.

Marcel CHLÁDEK, senátor /ČSSD/No, já nevím, jestli se shoduji s Jiřím POspíšilem.

Jiří POSPÍŠIL, lídr ODS v Plzeňském krajiPostupný vývoj.

Marcel CHLÁDEK, senátor /ČSSD/Přesně tak.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDobře. Tak Marcel Chládek.

Marcel CHLÁDEK, senátor /ČSSD/Protože, když jsem mluvil s panem Fialem, tak oni mluví o tom, že ho postupně zavedou, takže v tom se neshodneme.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo znamená, a zákon o finanční pomoci studentům?

Marcel CHLÁDEK, senátor /ČSSD/Co se týká, co se týká, jestli mohu dokončit, co se týká té finanční pomoci, tak tam samozřejmě bude záležet, jak to bude napsáno, protože již dnes vysokoškolské vzdělání není zadarmo. Poslední studie ukazuje, že průměr v České republice na veřejné vysoké škole je 8 tisíc vedlejších nákladů na studenta a už dnes si to nemůže každá rodina dovolit, proto tady jsme ochotni diskutovat, ale nesmí to být ale spojeno se školným, protože školné, když se vrátíte ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPardon, pane Chládku, jste ochotni diskutovat o zákona o finanční pomoci studentům?

Marcel CHLÁDEK, senátor /ČSSD/O finanční pomoci, která se ale nebude týkat školného.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA vám nebude vadit, když se na tomto zákonu, respektive potom na těch výhodných půjčkách pro studenty budou účastnit soukromé banky, což, jak si dobře pamatuju, myslím byla taková jako stěžejní výtka sociální demokracie, když naposledy ten zákon byl uvažován a posílán do sněmovny?

Marcel CHLÁDEK, senátor /ČSSD/Ano, také jsem o tom mluvil, že ne v té podobě, o které hovořili ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorKdo by tedy půjčoval ty peníze studentům?

Marcel CHLÁDEK, senátor /ČSSD/To znamená my mluvíme také o bance, která by byla národní, to znamená, že je to jedna z možností.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPardon, co to je národní banka, nerozumím?

Marcel CHLÁDEK, senátor /ČSSD/To znamená, že by byla v rukou státu. Další možnost, kterou jsme nabízeli ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPardon, pane Chládku, že by stát zřídil banku?

Marcel CHLÁDEK, senátor /ČSSD/Ano, vždyť o tom jsme my hovořili.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDobře, pokračujte.

Marcel CHLÁDEK, senátor /ČSSD/Jo a jestli mohu, další věc, o které my jsme také hovořili, tak tady při té, při tom zavedení školného neexistuje žádná studie, která by hodnotila dopady školného v České republice. My třeba máme takovouto studii u nás a ta jednoznačně popisuje dopad školného či zápisného v České republice, že by měl dalekosáhlejší dopady a problémy než v okolních místech. Mimochodem tady, jak se mluvilo o zadlužování studentů, podívejte se do Spojených států amerických, jak došlo k astronomickému zadlužování studentů, kteří v podstatě nikdy tu půjčku už nesplatí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorŘíká Marcel Chládek za ČSSD. Jiří Zlatuška za hnutí ANO.

Jiří ZLATUŠKA, trojka na pražské kandidátce hnutí ANOJá bych jednak řekl, že na části škol, a to dosti podstatné, se dneska školné platí. Na všech soukromých školách se školné platí, čili tam, kde ..., tam chodí opravdu dospělí lidé, kteří si potřebují doplnit kvalifikaci.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorAle skoro bych řekl, že ten dotaz pana Kárného směřoval spíš k veřejným vysokým školám.

Jiří ZLATUŠKA, trojka na pražské kandidátce hnutí ANONo, on tam má ten dospělý člověkstudent. U toho zbytku je žádoucí společensky, aby se prodlužovala doba studia v maximální míře aspoň do toho bakalářského stupně tam, kde na to samozřejmě studenti mají předpoklady, nikoliv za každou cenu. A tam naopak zkušenosti ze světa jednoznačně ukazují, že se ty modely tam, kde se zavedly, tak se víceméně osvědčily. Vedlo to okamžitě k narůstání výše, když si vezmu třeba Británii, tak tam udělali i to, že udělali, zavedli tu podporu pro studenty, ale během půlroku nebo roku prvního byla ta podpora vyčerpaná, museli říct, že tady tímhle tím způsobem musejí omezovat ty počty studentů, kteří vlastně k tomuhle mají přístup. S tím návrhem zákona o finanční pomoci studentům, který měla minulá koalice, tam byl zásadní problém, že meziresortní jednání, která se vedla, tak předpokládala fiskální neutralitu, jinými slovy, jakákoliv podpora, která by se udělala, tak by byla na úkor toho, že by se rušily současné výhody pro rodiny a je tam velice špatný koncept toho osamostatnění dětí, ono to zní strašně lákavě, že děti nemají být závislé na rodičích v době toho studia, ale to znamená, že netestujeme na potřebnost, a ty omezené finance, které máme k dispozici, rozpustíme způsobem, že nebudou mít reálný efekt a budou jenom zvyšovat sociální rozdíly.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorŘíká Jiří Zlatuška za hnutí ANO. Pojďme se posunout ještě o kousek dál, použiji proto ještě jeden citát premiéra v demisi Jiřího Rusnoka, který před několika dny řekl, že čeští vědci mají peněz dost, jen s nimi špatně hospodaří a také dodal, že by ze současných 50 ústavů Akademie věd České republiky zrušil 30 a hned by bylo na excelentní nebo špičkový výzkum. Zajímalo by mě od Jiřího Pospíšila za ODS, jestli se k něčemu podobnému chystá Občanská demokratická strana?

Jiří POSPÍŠIL, lídr ODS v Plzeňském krajiTak na úvod řeknu, že vláda Petra Nečase ještě na svém úplném konci chtěla přidat na český výzkum právě 1,5 miliardy a právě Rusnokova vláda to škrtla, takže pan Rusnok opravdu má pocit, že je peněz dost. Peněz není málo, mohlo by jich být samozřejmě více. Je dobré se zabývat přesně tím, kam peníze obecně do českého výzkumu a do vysokého školství plynou, a proto také ministr Fiala připravil koncepci reformy vysokého školství, která má spočívat na tom, že se rozdělí vysoké školy do tří kategorií a pouze ta jedna kategorie bude dělat výzkum a zvláště potom bude mít ta centra excelence. Je to myslím logické. Není možné při desítkách vysokých škol v takto malé republice si myslet, že každá vysoká škola může dělat nějaký výzkum a posílat tam peníze. Takže zaměření na určité řekněme oblasti byla úloha třeba 5 výzkumných univerzit, které by měly centra excelence, a tam by se zaměřovaly peníze vedle Akademie věd, mně připadá logické a správné. A dám k tomu ještě B, nikde na světě není výzkum placen pouze ze státních peněz. Je důležité podporovat, aby do výzkumu šly právě peníze z terciární sféry, z byznysu, podobný projekt třeba funguje v Plzni, kdy plzeňská Škoda velmi intenzivně spolupracuje se Západočeskou univerzitou, a to je přesně příklad, jak to má být a stát v té oblasti může hodně pomoci, například právě daňovými odpisy, pokud si firma koupí u vysoké školy nějaký intelektuální projekt, nějaký výsledek výzkumu, tak si to může třeba odepsat z daní, to je model, který víceméně navrhoval ministr Fiala a je to návrh ODS a budeme ho prosazovat v příštím volebním období.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak říká Jiří Pospíšil. Radek Augustin za Stranu Práv Občanů ZEMANOVCI. Ten termín nebo ta premisa, že peněz v české vědě je dost, akorát s nimi minimálně Akademie věd špatně hospodaří, tak to vám sedí, nebo ne?

Radek AUGUSTIN, lídr SPOZ v Olomouckém krajiTam je samozřejmě kontinuální nárůst peněz na vědu každý rok, i letošní rok je navýšení, na příští rok je navýšení o 0,5 miliardy korun, čili tam je ten spor mezi tím základní aplikovaným výzkumem, jak Tomáš Baťa říkal proč stavíte takové centrum na Univerzitě Tomáše Bati. To znamená, ptal se jich, kolik míst pracovních to vytvoří. Když mu řekli, že žádné, tak se ptal, proč to staví. Čili je to ten spor mezitím tím, jestli je ten primární, to znamená základní výzkum nebo ten aplikovaný více podporovat. Co se týká Akademie věd. Historicky řečeno v jedné větě je to relikt, který vznikl v padesátých letech, Nejedlým vytvořená Akademie věd. Teď je otázka, že tady duálně vedle sebe existují Akademie věd a vysoké školy, které se mají zabývat vědou a výzkumem, což na Západě od nás běžné není, čili je to taky určitý způsob hybridu. Samozřejmě tato to není útok na Akademii věd, možná na některé z těch ústavů. Pan premiér tam dával nějaké příklady. Je pravdou, že Akademie věd je jeden z ústavů, který je nejméně zapojen do evropských projektů, přes více ..., kde prostě spolupracují vědci z více států, problém je taky ten, že ta věda je financována z více položek státního rozpočtu, a to nejde jenom o Akademii věd, jde o jiné ústavy a ministerstva. A jsem hluboce přesvědčen o tom, že jakákoliv ..., jakékoliv otevřené dveře nebo vítr v té akademické sféře by pomohl v její větší efektivitě. Nejsem si vždy jist, že ty prostředky třeba zrovna v Akademii věd vynakládány účelně, ale to je samozřejmě, to je samozřejmě otázka diskuse, která může vzbudit velký rozruch, ale jenom, když se podíváme do statistik, tak Česká republika je v celkových výdajích na vědu zhruba na průměru EU 27, ve vládních výdajích je dokonce čtvrtá nejlepší 0,32 % HPD.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak říká Radek Augustin za Stranu Práv Občanů ZEMANOVCI.

Radek AUGUSTIN, lídr SPOZ v Olomouckém kraji/Nesrozumitelné/, že to je bráno na hůl.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPojďme tu debatu podpořit ještě tím dalším dotazem, který přišel od tazatelky, která nechtěla uvést své jméno, ale přesto ho čteme: "Uvědomují si kandidáti všech politických stran fakt, že vědecké objevy, neboli základní výzkum jsou podmínkou nutnou, nikoliv postačující pro pozdější úspěšný výzkum aplikovaný, který teprve může přinést finančně kladné výsledky až za X desítek let. Jak si jednotliví kandidáti představují institucionální organizaci vědy v České republice a její financování po nejbližších alespoň 10 let." Ondřej Benešík, KDUČSL.

Ondřej BENEŠÍK, lídr kandidátky KDUČSL ve Zlínském krajiSamozřejmě si to uvědomujeme, protože já uvedu jenom dva příklady, profesor Holý dneska bohužel in memoriam nosený na rukou za jeho výzkum v boji proti AIDS. Ten drtivou většinu toho výzkumu strávil v základním výzkumu, ne v aplikovaném. Už tady byl zmíněn Zlín. Ve Zlíně začínal Otto Wichterle právě u Tomáše Bati coby výzkumník. Myslím si, že jeho objevy jako jsou kontaktní čočky, netřeba vzpomínat, taktéž základní výzkum. Ta dáma, co tady píše, má naprostou pravdu a já mám trochu obavy, že aplikovaný výzkum, jakkoliv je absolutně důležitý, převádí ty aplikace vlastně, ty výsledky toho výzkumu do praxe a taktéž zpeněžuje, je důležitý, ale stává se trochu mantrou. Takže základní výzkum určitě ano. Já jsem dneska shodou okolností využil cesty do Prahy, přece jenom, když člověk 300 kilometrů jede do Prahy a z toho většinu stráví na D1, tak už chce toho stihnout trochu víc. A já jsem byl pozván na ambasádu Státu Izrael, kde jsem s panem zástupcem velvyslancem mluvil i o tomto a já jsem se ho ptal na to, jestli Izrael, který je naprostá jednička ve výzkumu a v aplikacích, jak se stát, vláda dívá na základní výzkum, takže samozřejmě Stát Izrael to vidí úplně stejně jak my, prostě pokud chceme aplikovaný výzkum, tak bez toho základního výzkumu se neobejdeme. A poprosil bych, neberme ten aplikovaný výzkum jako mantru. Je velmi důležitý, ale bez základního výzkumu to nejde.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorRozumím tomu, pane Benešíku, správně, že ta druhá otázka by jaksi ve vaší verzi, ta odpověď na ni zněla, že tak, jak je institucionálně česká věda rozdělena, tak vám to v podstatě vyhovuje?

Ondřej BENEŠÍK, lídr kandidátky KDUČSL ve Zlínském krajiJá si myslím, že Akademie věd si zaslouží určitě poměrně podstatnou revizi, já nemám informace a tak čistý názor, jak pan premiér, který hned říká, kolik ústavů by zrušil. To si myslím, že opravdu chce trošku podrobnější analýzu. Já vám řeknu příklad, víte i dneska vysoké školy jsou často, nebo respektive část finančních prostředků jde právě za výsledky výzkumu a vývoje a tady se uplatňuje jednotný standard pro všechny obvody. Víte, ono něco jiného je uplatňovat výzkum z medicíny a něco jiného například z lingvistiky. On ten lingvista jaksi nový slovní druh nevymyslí, ale bohužel ta, jaksi to finanční ohodnocení je podle stejných pravidel, takže toto si například zaslouží velkou revizi, abysme skutečně se dívali na utrácení těch finančních prostředků také podle jednotlivých oborů. Prostě nesrovnávejme nesrovnatelné. Musíme prostě rozlišovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorOndřej Benešík za KDUČSL. Gabriela Hubáčková za Komunistickou stranu Čech a Moravy. Vy máte jasno v tom, jak by to institucionálně s českou vědou mělo vypadat například v těch dalších 10 letech?

Gabriela HUBÁČKOVÁ, lídryně kandidátky KSČM v Ústeckém krajiTak nějakou představu samozřejmě máme, zaznělo tady mnohé. V tuhle chvíli já musím souhlasit s panem Pospíšilem, že tady chybí taková ta spolupráce s podnikateli, s podniky. To je velmi důležité. Pak mi chybí ještě ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPardon, jak to chcete udělat, aby ta spolupráce nechyběla?

Gabriela HUBÁČKOVÁ, lídryně kandidátky KSČM v Ústeckém krajiUrčitě musíme stavět na tom, co máme, každopádně nám chybí to, nebo víme, že věda a výzkum jsou podfinancované a v dialogu, koncepci, to je asi v tuhle tu chvíli nejdůležitější. Každopádně my jsme ještě upozorňovali na to, že spoustu právě nám odchází vědců a patentů nám odchází do zahraničí. Myslíme si, že i to, pokud zůstane ten patent v České republice, tak nám zase zajistí budoucí finance.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorVy kandidujete do Poslanecké sněmovny, to znamená, že budete moct dělat něco jako poslankyně, pokud se tam dostanete, tak, co z toho, co jste říkala, budete moc ovlivnit jako poslankyně?

Gabriela HUBÁČKOVÁ, lídryně kandidátky KSČM v Ústeckém krajiTak začneme u té koncepce, začneme u té spolupráce s těmi podnikateli, ale zase na to je potřeba ty finance, které teda, já nesouhlasím s panem ministrem ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA jak jako poslankyně dokážete ovlivnit spolupráci výzkumu a podnikatelů?

Gabriela HUBÁČKOVÁ, lídryně kandidátky KSČM v Ústeckém krajiTak já si myslím, že určitě prostor k tomu budeme mít.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJaký?

Gabriela HUBÁČKOVÁ, lídryně kandidátky KSČM v Ústeckém krajiBudeme mít odborníky jako, když budeme mít dostatek financí, budeme mít koncepci, tak se od toho můžeme odrazit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJá vím. Jenom vám vysvětlím, co mi není v tuhle chvíli úplně jasné, není mi úplně jasné, jak chcete z pozice poslankyně Parlamentu České republiky přesvědčit případné podnikatele, že bude skvělé začít spolupracovat s výzkumem.

Gabriela HUBÁČKOVÁ, lídryně kandidátky KSČM v Ústeckém krajiSpoluprací, komunikací, koncepcí, jako to vám teď konkrétní body neřeknu samozřejmě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorŘíká Gabriela Hubáčková. Anna Putnová za TOP 09, jak byste odpověděla té neznámé pisatelce, kdyby chtěla po vás vědět, jak vidíte příštích 10 let české vědy?

Anna PUTNOVÁ, číslo 2 na jihomoravské kandidátce strany TOP 09My máme poměrně dobře rozpracovanou koncepci, která spočívá na tom, že chceme podporovat to, co je vysoce kvalitní, excelentní v české vědě. Netýká se to samozřejmě jenom Akademie věd, týká se to i vysokých škol, týká se to resortních výzkumných ústavů, takže tam, kde jsou výborné výsledky, ty by měly být podporovány, tam by měly ty zdroje se kumulovat a ty podprůměrné výzkumné instituce bez ohledu na to, jaký mají charakter, by měly se rozpustit v těch lepších institucích proto, aby dokázaly využít ty zdroje lidské i fyzické v těch excelentních pracovištích.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA jak rozpoznáte u základního výzkumu právě, že jde o ten excelentní?

Anna PUTNOVÁ, číslo 2 na jihomoravské kandidátce strany TOP 09I základní výzkum samozřejmě je hodnocený jednak publikačně, jednak výstupy, čili není možné říct, že základní výzkum nemá svoje pravidelné hodnocení a svoje výstupy. Já bych chtěla říct, že dnes je rozdělený poměr těch financí na účelové a institucionální, takže každá instituce má možnost jednak, výzkumná instituce jednak podporovat svůj výzkum prostřednictvím těch institucionálních zdrojů, ale současně se účastní toho grantového výběrového řízení, a tam už je to rozčlenění poměrně jasné.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorŘíká Anna Putnová. Obracím se na Jiřího Zlatušku za hnutí ANO. Pardon, pane Zlatuško, vydržte chvíli. Vysvětlete mi prosím následující rozpor ve vašem programu vašeho hnutí se píše: "Rozšíříme praxi regionálních inovačních center a uplatníme zkušenosti z míst, kde se osvědčily, zejména s ohledem na podporu aktivit v oblastech s vyšší mírou nezaměstnanosti." Ptám se, jak to jde dohromady s tím, co říkal váš šéf, tedy vašeho hnutí Andrej Babiš v jihomoravském inovačním centru, cituji: "Malé a střední podniky, to jsou klišé a kecy. My potřebujeme podporovat velký průmysl, který tu má tradici. Že pomáháte zakládat inovátorské firmy, to je super, ale je to naprd." Čemu mají ještě voliči vašeho hnutí věřit?

Jiří ZLATUŠKA, trojka na pražské kandidátce hnutí ANOJá si myslím, že ten výrok byl vytržený z kontextu a bylo konstatováno, že ten kontext, ve kterém toto bylo řečeno, se netýkal obecně významu těch malých podniků, že to bylo pouze konstatování, že nemůžeme přehlížet kromě těch inovačních podniků také váhu těch velkých.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTakže Andrej Babiš tím, že říkal, že malé podniky není potřeba tolik podporovat na úkor velkých, to vlastně myslel úplně jinak?

Jiří ZLATUŠKA, trojka na pražské kandidátce hnutí ANOJá si myslím, že ten citát nebyl, nebyl živě dávaný, to byl reprodukovaný, kdo ho někdo jako povídal o čem mluvil.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA shodou okolností ho několik přítomných novinářů zaznamenalo úplně shodně. Dobře.

Jiří ZLATUŠKA, trojka na pražské kandidátce hnutí ANOČetl jsem celkově poté záznam toho celého, a tam to v tom kontextu tady takovýmhle způsobem nebylo.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDobře, pane Zlatuško, tak jinak, co si z toho mají vybrat vaši voliči?

Jiří ZLATUŠKA, trojka na pražské kandidátce hnutí ANOPan Babiš potvrdil, že to, co máme v programu, je to, o co usilujeme a že toto bylo zkreslené, věřím téhle druhé variantě a rozhodně to nebylo, nebylo prohlášení, které by říkalo, že se v těch inovativních věcech nemá jít dál. My máme v programu i podporu financování prostřednictvím venture kapitálu a podobně, mimochodem věci inspirované třeba tím izraelským modelem, kde na každém ministerstvu vlastně sedí jeden úředník, který má na starosti posuzování toho, jestli se dokonce stát spolupodílí na zavádění těch výsledků a podobně, takže tohle, o tomhle není pochyb a myslím, že to byl výrok, který byl mimo, mimo kontext jenom vytržený.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDobře. Jen znovu zopakuji, že několik novinářů zaznamenalo úplně stejně. Poprosím režii o vrácení, o jeden dotaz zpátky, ještě o jeden, děkuji. Ne, vypadá to, že ne. Dobře, tenhle jsem chtěl. Martin Hájek se ptá: "Mě by zajímalo, jak řešit situaci, kdy školy nesmí vyhazovat nekvalitní hloupé a drzé studenty, protože by je nižší počet studentů připravil o peníze." Marcel Chládek, ČSSD, co byste odpověděl panu Martinu Hájkovi?

Marcel CHLÁDEK, senátor /ČSSD/Tak ten problém se řeší delší dobu a klíč je ve změně způsobu financování regionálního školství, kdy dnes školy dostávají peníze za počet studentů a logicky tedy nabírají co největší počet studentů, aby měli finanční prostředky na učitele, na pomůcky. První věc, která se musí udělat, pokud chceme změnit způsob financování regionálního školství, tak musíme vycházet z nějaké analýzy trhu práce a prognózy jejího vývoje a podpořit ty obory, které budeme v budoucnu potřebovat. To znamená, nevyrábějme armádu nezaměstnaných, ale lidi, kteří najdou uplatnění v praxi a finančně musíme podpořit právě tyto obory. Ono se to nedá zjednodušit, že budeme podporovat učňovské a technické vzdělávání na úkor humanitního, protože i v řadě učňovských oborů jsou obory, kde nenajdete již dnes na trhu práce uplatnění a zase naopak nemůžete sehnat kominíka. Takže na základě této analýzy trhu práce a prognózy jejího vývoje, se musí odvíjet i změna způsobu financování regionálního školství tak, aby se podpořily ty školy a ty obory, které najdou uplatnění na trhu práce.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPokud by se tak stalo, tak by podle vašeho názoru potom neměla škola mít problém vyhodit, jak píše pan Hájek, nekvalitní hloupé a drzé studenty?

Marcel CHLÁDEK, senátor /ČSSD/Právě proto, že nebudou placeni jenom za počet těch studentů, nebo nebudou dostávat peníze jenom za počet těch studentů, ale dostanou třeba na obor.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorRozumím. Co by odpověděl Jiří Pospíšil zastupující ODS?

Jiří POSPÍŠIL, lídr ODS v Plzeňském krajiJá chci říci, že otázka financování regionálního školství byla zpracována do novely profesora Fialy a její filozofií právě je odstranit pouze kapitační platbu, to znamená platbu na hlavu, která právě vede k tomu, že potom ty školy tlačej ty méně kvalitní, nebo o které je menší zájem, abych se jich nedotkl, si drží své studenty za cenu, že zkrátka tam studují lidé, kteří na to úplně nemají. Podle mého názoru do budoucna bude třeba, abysme stanovili, a to byl jaksi podnět a hlavní myšlenka té novely, celostátní normativy, nikoliv pouze krajské normativy, které vedou k tomu, že zkrátka střední školství v Plzeňském kraji je financováno jinak než střední školství ve Zlínském kraji a tak dále, je to víceméně v rukou řekněme té krajské úrovně, a to je podle mého názoru špatně. Takže bavímeli se o financování regionálního školství, je to téma pro příští vládu, je zde napsaný návrh a podle mého názoru se z něj dá výrazně vyjít a je tam třeba kombinovat právě do určité míry kapitační platby, ale také to, co tady bylo řečeno panem Chládkem, to znamená společenská závažnost toho oboru, jeho potřeba na trhu práce, jeho potřeba pro stát a tak dále. Není potřeba podporovat 10 středních podnikatelských škol, když ti lidé potom nemají uplatnění a například se ukáže v tom kraji, že třeba podpořit kominíky, konstruktéry kohokoliv, ale ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJakým způsobem rozpoznáte nebo rozpozná například krajská organizace to, která škola je potřebnější?

Jiří POSPÍŠIL, lídr ODS v Plzeňském krajiAle dá se to rozpoznat. Já vám řeknu přesně, když máte jaksi, se věnujete krajské politice a vnímáte potřeby v daném kraji, mluvíte s podnikateli, vnímáte možnost uplatnění absolventů na trhu práce, vidíte, že když máte třeba 3 střední podnikatelské školy, tak obtížně shánějí studenty pro první ročníky v daném kraji, to se dá podle mého názoru jasně analyzovat. Od toho je tam ta krajská reprezentace, která ty informace má a ten krajský politik anebo místní poslanec, aby tyhle informace dál poslal, to znamená, já si myslím, že vám umím v našem kraji říci, nechci se nikoho dotknout, které školy jsou trošku nadbytečné, protože absolventi nemají uplatnění a studenti tam nechtějí studovat, a které se trošku drží uměle a o které naopak je zájem a je třeba je posílit, to si myslím, že je možné říci.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorŘíká Jiří Pospíšil. O slovo se hlásí Jiří Zlatuška.

Jiří ZLATUŠKA, trojka na pražské kandidátce hnutí ANOUpřímně řečeno, ještě jsem neviděl nikoho z těch krajských politiků, kteří tady tyhle restrukturalizace dělali v okamžiku, kdy začnou kázat třeba o tom nedostatku těch kominíků, aby poslali své vlastní dítě na vyučení kominíkem.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorCo to znamená, pane Zlatuško?

Jiří ZLATUŠKA, trojka na pražské kandidátce hnutí ANONo, že tady tyhle ty řeči sice vedou, ale dávají si pozor, aby se to jich samých netýkalo. Ten problém vyhazování nekvalitních hloupých a drzých dětí, pokud postavíme jenom jako bič a není tam někde něco, nějaké povzbuzení, nějaký cukr pro ty děti, tak tím budeme jenom produkovat větší počty mladých, kteří nemají kvalifikaci.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorCo by tedy mělo být tím cukrem?

Jiří ZLATUŠKA, trojka na pražské kandidátce hnutí ANOA tam, kde nemají kvalifikaci, je ta nezaměstnanost téměř 60%. Takže my se musíme snažit je za každou cenu motivovat, aby si to vzdělávání doplňovali, postupovali dál, nekončili po základní škole bez kvalifikace, ale pokračovali vyučením. A v tom cukru, tam musí být spolupůsobení učitelů a rodičů. Na začátku jsme se tady bavili o prestiži učitelů, je velice důležité, aby tam byl opravdu partnerský vztah, aby rodiče věřili tomu, co jim říká učitel o schopnostech jejich dítěte, protože žádný, ono se říká, jak všichni chtějí, aby jejich děti studovaly víceletá gymnázia a podobně. V okamžiku, kdy rodič bude vědět, že to víceleté gymnázium pro to jeho dítě není, protože to dítě na to nemá, tak ho bude směřovat na rozumnější věc, ale to předpokládá, že prostě věří tomu, co mu říká učitel. Je známo, že rodiče sami většinou schopnost svých dětí nadhodnocují a tento partnerský vztah je nesmírně důležitý a je mnohem důležitější, než jenom to, jakým způsobem se budou ty děti vyhazovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorŘíká Jiří Zlatuška. Úplně poslední slovo Ondřej Benešík za KDUČSL. Prosím krátce, jenom věříte tomu nebo doufáte v to, že například krajské reprezentace dokážou na základě svých kritérií tak, jak o tom mluvil Jiří Pospíšil, vyselektovat ty školy, které prostě už nebude nutno, možná nebude smysluplné podporovat?

Ondřej BENEŠÍK, lídr kandidátky KDUČSL ve Zlínském krajiJá tomu naprosto věřím, já jsem i krajský zastupitel, takže vím, jak to funguje. Jenom bych chtěl říct, že i v rámci školství, regionálního středního školství by měl stát hrát větší roli regulátora, a to chtějí lidé z byznysu, o kterých bych rozhodně nepolemizoval, že neuznávají liberální zásady, ale ve vzdělávání to platí trošku jinak a na tu podporu my ve Zlínském kraji, když byla KDUČSL v koalici, jsme podporovali a spoluzaváděli například stipendia pro učební obory, které byly samozřejmě navázány na prospěch. Já teď možná řeknu úplně kacířskou myšlenku, ale my se postupně musíme dopracovat k systému, který tady kdysi fungoval, teď to řeknu velmi škaredě a mohu být chycen za slovo, ale jedničkáři gymnázium, dvojkař průmka a trojkař a výš učňák, jako teď to říkám zkratkovitě, ale ono to prostě jinak nepůjde a můžeme si mazat kolem pusy med.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak účastníci této předvolební debaty na téma školství a vzdělávání v České republice, která právě končí, byli Ondřej Benešík za KDUČSL, díky za účast. Na shledanou.

Ondřej BENEŠÍK, lídr kandidátky KDUČSL ve Zlínském krajiDěkuju za pozvání.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorGabriela Hubáčková za Komunistickou stranu Čech a Moravy. I vám na shledanou. Díky.

Gabriela HUBÁČKOVÁ, lídryně kandidátky KSČM v Ústeckém krajiDěkuji vám, na shledanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorMarcel Chládek za Českou stranu sociálně demokratickou. Děkuji za vaši účast. Na shledanou.

Marcel CHLÁDEK, senátor /ČSSD/Na shledanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorAnna Putnová za TOP 09. Díky, na shledanou.

Anna PUTNOVÁ, číslo 2 na jihomoravské kandidátce strany TOP 09Na slyšenou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorRadek Augustin za Stranu Práv Občanů ZEMANOVCI. Díky, hezké odpoledne.

Radek AUGUSTIN, lídr SPOZ v Olomouckém krajiVám taky. Na shledanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJiří Pospíšil za Občanskou demokratickou stranu, díky za účast.

Jiří POSPÍŠIL, lídr ODS v Plzeňském krajiTaké děkuji jako zástupce pana Fialy.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNa shledanou. A Jiří Zlatuška za hnutí ANO, děkuji i vám.

Jiří ZLATUŠKA, trojka na pražské kandidátce hnutí ANOHezký večer a časem dobrou volbu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPodotýkám, že ve čtvrtek pro vás vysíláme od 17 hodin a 5 minut předvolební debatu na Životní prostředí v České republice a já se budu těšit u rozhlasových přijímačů na to, že nás budete poslouchat. U mikrofonu byl Martin Veselovský.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mav
Spustit audio