Překvapivé výsledky průzkumu. Tahle čtyři fakta o sektu byste měli znát i vy

21. červen 2015
Glosa Pavla Maurera

V horkém počasí máme chuť na bublinky, respektive na sekt nebo šampaňské, připomíná gastronaut Pavel Maurer. Jenže největší množství ho nevypijí ve Francii nebo v Itálii, ale na severu Evropy.

Prosecco, šampaňské, bublinky, sekt nebo cava či také bohemka – většinou se nám všechny ty názvy motají dohromady a nebaví nás rozlišovat je a ani nás moc nezajímá, jestli jde o obchodní jméno, odrůdu, nebo o přezdívku. Většině obyvatel naší planety jde totiž o to dát si sklenku osvěžujícího šumivého vína plného nepokojných bublinek.

Obzvláště v horkém počasí má člověk na bublinky velkou chuť. Jsou sice lidé, kteří šumivá vína nemusí, ale pořád je tu obrovská skupina uctívačů, kteří si bez nich vůbec nedokážou svůj život představit.

Zajímavé je, že sekt pije každý národ s docela jiným zaujetím a má k němu rozdílný vztah. Nedávno zveřejnila aplikace Vivino velmi zajímavý a rozsáhlý výzkum. Sledovala chování svých 10 milionů uživatelů a vyhodnotila, jak se za posledních pět let stavíme k šumivým vínům. Bylo zde férově prověřeno na 40 zemí světa.

Čtěte také

Dobrá rada na závěr

Až si nebudete jistí, jaký typ nebo barvu nápoje zvolit k pokrmu, tak s kvalitním šumivým vínem neuděláte téměř nikdy gastronomickou ani chuťovou chybu.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio