Předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek o volbách prezidenta

30. leden 2003
O kom se mluví

Jan Pokorný se hlásí z našeho studia v Poslanecké sněmovně. Hostem je předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek z ČSSD. Vítejte. Pane předsedo, zkuste úvodem vysvětlit jasně, stručně, srozumitelně, teď už s chladnou hlavou možná, proč v první a druhé volbě prezidenta, neprošel kandidát sociálních demokratů do druhého kola?

Host (Lubomír Zaorálek): Jasně, srozumitelně jste řekl?

Moderátor (Jan Pokorný): A stručně.

Host (Lubomír Zaorálek): Ještě stručně. Pravděpodobně proto, protože sociální demokracii v tom super volebním roce právě v souvislosti s volbou prezidenta došel dech. Protože se nedala konat slušná debata, důkladná debata kolem Miloše Zemana jako kandidáta na prezidenta a protože v sociální demokracii jsou asi dva takové možné postoje. Jeden bych řekl, to je oprávněný respekt vůči expředsedovi, který pomohl sociální demokracii a vytáhl ji v době, kdy vlastně byla na začátku svého vzestupu a sehrál v tom nesmírně významnou úlohu. A druhá, která přece jenom má určité obavy z návratu politického stylu, který byl také s Milošem Zemanem spojen. A tahle diskuse v sociální demokracii jako kdyby neměla kdy proběhnout, protože nemohla proběhnout před senátními a komunálními volbami, to by bylo určitě velmi netaktické. A pak už se na ní jako kdyby nezbývalo času, takže proto to byla ta obtížná partie a proto ty neúspěchy.

Moderátor (Jan Pokorný): Jak se to, že podle vaší interpretace, tedy sociální demokracii v něčem došel dech, může tato skutečnost projevit teď v tom předsjezdovém období vaší strany a při tom sjezdu samotném?

Host (Lubomír Zaorálek): Může se to projevit různým způsobem, ale mám dojem, že v této chvíli podle toho, jak vypadá situace v sociální demokracii, já jsem absolvoval jednání posledních grémií předsednictva v poslaneckém klubu, tak mám dojem, že všude nakonec zvítězila poměrně dost velká touha a názor, že je třeba najít způsob, jak se sjednotit a vytvořit dostatečně širokou alianci, která bude schopná vyřešit i situaci kolem prezidenta. Takže já mám z toho poměrně dobrý dojem, mám dojem, že jak jsem mluvil o zakopání těch seker, jak to vypadá nepravděpodobně, takže k tomu opravdu došlo. Ale dneska snad je předpoklad, že v té poslední volbě, nebo k té třetí volbě, pokud teda bychom do ní šli, že jsme schopni sjednotit klub i sociální demokracii.

Moderátor (Jan Pokorný): K tomu se ještě s dovolením dostaneme. Popišme zjednodušeně situaci jednotlivých politických stran teď. Vládní koalice se snaží najít co nejpřijatelnějšího kandidáta na hlavu státu. ODS, podle všeho bude nadále nominovat Václava Klause, komunisté čekají a získávají. Jste ochotni za podporu možnému koaličnímu kandidátovi ve třetí volbě, například zrušit usnesení Bohumínského sjezdu, které zapovídá spolupráci s komunisty a centrální úrovní?

Host (Lubomír Zaorálek): Ty věci spolu vůbec nesouvisí. Usnesení Bohumínského sjezdu, to je něco, co bych to téma úplně odmítal dávat dohromady s volbou prezidenta. A to je, nikdy jsem o tom ani s nikým nemluvil, ani v sociální demokracii, ani s představiteli komunistické strany. A podle mě to bude takto i nadále. Tohle téma prostě, tyhle témata spolu nesouvisí. A jinak souhlasím s tím vaším popisem. Ale pro nás v této chvíli platí, že my budeme jednat o možném kandidátovi nejenom v rámci koalice, ale chceme tady vést jednání se všemi parlamentními uskupeními. Říkám, nejen politickými stranami, ale se všemi parlamentními uskupeními. To znamená i když je mi známo stanovisko Občanské demokratické strany, které je poměrně jednoznačné, i když nebude jednoduché pravděpodobně třeba oslovit komunistickou stranu, přesto si myslím, že stojí za to jednat se všemi.

Moderátor (Jan Pokorný): Z neoficiálních rozhovorů s politiky, ale třeba i z dnešních novin se dá soudit, že ze hry jsou ti kandidáti, kteří neprošli v první volbě a v druhé volbě. Přestává se mluvit o Otakaru Motejlovi, do hry podle všeho vstupují Jan Sokol, Ivan Wilhelm, možná Josef Jařab a další. Který z nich je nejpřijatelnější pro sociální demokraty, pokud už chcete jmenovat?

Host (Lubomír Zaorálek): Teď je přesně ta doba, kdy nemá cenu vyhlašovat, který z nich je nejpřijatelnější. Ale má daleko větší smysl přijít do našeho poslaneckého klubu a mluvit o tom především s poslanci samými. Protože nevystačíme a to bylo taky řečeno jasně dnes, pouze s formální podporou nějakého usnesení a podobně. Potřebujeme reálnou podporu poslanců a senátorů pro toho kandidáta. A je třeba, je třeba jednat s ním, s poslanci a se všemi dohromady a zjistit, jak ty reálné šance vypadají. A jednat s ostatními partnery a dát dohromady někoho, kdo bude tím, jak se říká konsensuálním kandidátem. Ale nemá cenu vyhlašovat jména dřív, než proběhnou všechna tato jednání a dokonce možná nejenom jedno setkání s poslanci. Ale než a doufám, že bude nyní možnost poskytnout dostatečný prostor pro to, aby i ti poslanci, senátoři svůj vztah k těm kandidátům měli čas uvědomit. A protože ono to nedostatečně simuluje tu skutečnou volbu, kdy budou muset dát hlas. Takže je třeba poskytnout čas na to, aby se řekněme i s nějakým kandidátem byli schopni ztotožnit.

Moderátor (Jan Pokorný): Kolik si myslíte, podle takového vzdáleného odhadu, že potřebují poslanci a senátoři, aby si uvědomili vztah ke kandidátům? Měsíc?

Host (Lubomír Zaorálek): Pokud by to bylo, pokud by to ten takový ten scénář příznivý, to je podle mě tak ty tři, čtyři týdny.

Moderátor (Jan Pokorný): Ti jmenovaní, byť jsem je jmenoval já, ne vy, jsou úctyhodnými muži jistě bez větších politických zkušeností však. Možnost politického ovlivňování třeba od protřelých politiků tedy existuje, pokud by to byla nějaká persóna z akademické půdy. Je tohle pro vás důvod k zamyšlení?

Host (Lubomír Zaorálek): Já bych především opravdu nerad zmiňoval ta jména proto, protože...

Moderátor (Jan Pokorný): Vy je nemusíte říkat.

Host (Lubomír Zaorálek): Ano, to je taková ta zvláštní fáze, kdy vlastně by člověk byl rád, kdyby se nestali předmětem nějaké mediální masáže a úvah, ale spíš aby byl dán prostor pro to, aby mohli o tom jednat a seznamovat se samotní poslanci a senátoři. A vlastně ve chvíli, kdy víme, že některý kandidát je takový průřezový a je shora, tak skoro pak bych nejraději ho naplno oslovil a řekl mu. Protože já si dovedu představit, že po těch dvou volbách není dokonce jednoduché ani přijmout takovou nabídku, protože kdo stojí o to, aby prošel jako neúspěšný kandidát, podle mě je martyriem.

Moderátor (Jan Pokorný): Nositelé těch jmen jsou potom v nepříjemné situaci, když přislíbí kandidaturu, ale politické strany mu nedokáží vyjednat podporu leckdy ani uvnitř sebe samých.

Host (Lubomír Zaorálek): Já si dovedu, já si dovedu představit dnes i, že znovu zahájíme debatu o možnosti, aby taková volba se konala jako veřejná. To je podle mě jedna možná cesta, ale to říkám teď jako něco, co nevím, jaký bude mít ohlas mezi ostatními politickými partnery. Ale i to je téma. A vím, že v Senátu už byla v té poslední volbě velký tlak a velký zájem o to učinit tuto volbu veřejnou. Takže pokud... Poslanecká sněmovna ovšem v tom byla naprosto jednotná a odmítla ji. Ale je možné i tedy Poslanecké sněmovně si položit otázku, jestli pro větší korektnost vůči těm kandidátům a větší průhlednost té volby, protože nic nám nezakazuje zvolit veřejnou volbu.

Moderátor (Jan Pokorný): Jste první politik s kterým mluvím, který je toho názoru, že aspoň v té třetí volbě by mohla být podpořen. Není to váš výrok, který už by nějakým způsobem rezonoval s tím, o čem jedná váš poslanecký klub?

Host (Lubomír Zaorálek): Ten, který je dneska nerozhoduje s ničím, ten pouze uvažuje o tom, jak dneska nabídnout nějakému kandidátovi takovou, jak mu dát nabídku a zároveň mu dát určitou garanci, že se může spolehnout. Že se může spolehnout na tu nabídku, ale i na to, že se mu podpora slíbí. A zároveň to může zničit tu věrohodnost těch jednotlivých politických stran mezi sebou.

Moderátor (Jan Pokorný): Proč, pane předsedo Zaorálku, teď sami sebe, kandidáty, ale jenom i veřejnost chcete vystavovat tomu pokusu další volbě? Proč třeba ČSSD vahou svých hlasů neprosazuje novelu ústavy vedoucí k přímé volbě prezidenta už teď?

Host (Lubomír Zaorálek):

Já bych ani nechtěl automaticky vystavovat tady té další zkoušce veřejnost i politiky. A dokonce říkám, že pokud nebudeme mít šanci, slušnou šanci a nebo nějaký solidní souhlas na nějakém kandidátovi, tak to je pro otázka, jestli vůbec má cenu třetí volbu svolávat znovu na Pražský hrad. A já si dovedu představit, že pokud to bude nejisté, nejasné, bude zřejmé, že to je znovu loterie, tak pak si dovedu představit, že vůbec bych podobnou třetí volbu nesvolal a zahájíme práce na přípravě přímé volby nebo všelidového hlasování o prezidentovi.

Moderátor (Jan Pokorný): Vy, jako zkušený politik to jistě víte, ale veřejnost třeba ne. Jak se zjišťuje ten souhlas tak, aby byla záruka, že ten, kdo vám slíbí podporu, kandidátovi, na kterém by se třeba shodla většina nebo vládní koalice plus nějaké další strany, když jsme viděli v těch předchozích volbách, že třeba pro sociální demokraty ani usnesení Ústředního výkonného výboru není závazným dokumentem?

Host (Lubomír Zaorálek): Přesto si myslím, že určitou hladinu té shody je možné nějak odhadnout a že při těch jednáních s představiteli politických stran, politických klubů je možné si udělat obrázek, do čeho jdeme. Takže nepokládám to za úplně jako odhad, myslím, že to bude možné odhadnout a bude možné tu situaci shrnout a zhodnotit.

Moderátor (Jan Pokorný): Mohou tomu někteří rozumět tak, že hlavním tématem této parlamentní, ale možné i přímé volby, je z vaší strany zabránit Václavu Klausovi, aby se stal prezidentem?

Host (Lubomír Zaorálek): To je velmi zjednodušené. Jedním tím hlavním záměrem je najít cestu k tomu, aby tato země měla důvěryhodného prezidenta, se kterým by se veřejnost především byla schopna ztotožnit. To je cíl, který sledujeme. A pokud nejsme schopni toto garantovat, pokud nejsme schopni garantovat důstojný průběh té třetí volby, tak pak je lépe zahájit tu přípravu volby přímé. A já si dovedu představit, že v průběhu půl roku bychom byli schopni takovou volbu připravit.

Moderátor (Jan Pokorný): Šlo by podle vaší úvahy tedy o nějakou rychlou, jasnou novelu ústavy a nebo o zásadní zevrubnou diskusi nad změnou ústavy jako takové, třeba i s úvahami, jimiž se v minulosti netajili členové KSČM, zrušit horní komoru parlamentu?

Host (Lubomír Zaorálek): My bychom chtěli tedy rychlou diskusi a já si dovedu představit, že nepůjde nebo nebude snadné zabránit té zevrubnější diskusi. Třeba především proto, že tady je třeba se domluvit také se Senátem a dovedu si představit, že i ta debata sněmovny se Senátem v tomto nemusí být jednoduchá, protože se může dotknout třeba i kompetencí, pravomocí Senátu a podobně. Takže já bych si přál samozřejmě, abychom byli takovou věc schopni stihnout v průběhu toho půl roku a uvědomuji si, že ta debata se může stávat komplikovanější, zevrubnější a bude těžké tomu bránit.

Moderátor (Jan Pokorný): Když místopředseda vaší strany Zdeněk Škromach na konto možné třetí volby hlavy státu pro ČTK 27. ledna říká, cituji. Měla by působit představa, že po dobu několika měsíců, možná roku, by tyto pravomoci, rozuměj pravomoci hlavy státu, vykonával Vladimír Špidla s Lubomírem Zaorálkem. To zní jako výhružka ostatním?

Host (Lubomír Zaorálek): Já doufám, že to tak nebylo míněno. Já spíš bych chtěl možná upozornit, že ty pravomoci jakkoli jsou nezanedbatelné, tak přece jen v případě, v mém případě volba člena bankovní rady není příliš aktuální, protože ti mají svůj mandát tuším do roku 2005. Otázka vyhlášení referenda ke vstupu do Evropské unie, to je snad kompetence, které není lehké zneužít.

Moderátor (Jan Pokorný): Ústavní soudci zbývají.

Host (Lubomír Zaorálek): Takže zbývají ústavní soudci. A tady bych chtěl zdůraznit, že to není originální akt prezidenta, to jmenování ústavních soudců, ale že ta jmenování jsou schvalována Senátem a že tedy musí nutně vejít, nutně tedy musí být vedena jednání se zástupci politických proudů a stran a musí se najít sestava, která je přijatelná pro širší spektrum. To prostě rozhodně není nějaký svévolný akt a je naprosto samozřejmé, že to je něco, co musí být široce konzultováno a musí se najít sestava, na které je široká shoda.

Moderátor (Jan Pokorný): Tím tedy říkáte, že obavy těch, kteří mají ten názor nebo úsudek, že Ústavní soud by již nemusel být nestranný poté, co by jako vykonavatel části kompetencí hlavy státu, by jste jmenoval ústavní soudce. Takže ty obavy jsou liché?

Host (Lubomír Zaorálek): To za sebe mohu říct, že jsem přesvědčen, že v mém případě to jsou liché obavy. A samozřejmě, že to platí o Vladimíru Špidlovi, který podle mě už víckrát dal jasně najevo, že pokud se k těmto pravomocím dostaneme jako zastupující, tak si dobře uvědomujeme, že je třeba je použít pouze v případě nutnosti a jejich skutečný výkon ponechat právoplatně zvolenému prezidentovi.

Moderátor (Jan Pokorný): Vy už jste se jen tak třeba předběžně obeznámil s tím, co vás pravděpodobně bude čekat od pondělka od 3. února, den poté, co vyprší mandát současné hlavě státu?

Host (Lubomír Zaorálek): Protože situace se vyvinula tak, že je jasné, že druhého února ty kompetence převedeny budou a pan prezident pozval mě a Vladimíra Špidlu v poledne na Pražský hrad v neděli, tak jsem včera večer, přiznám se, četl v ústavě příslušné články 66, 62 a 63.

Moderátor (Jan Pokorný): Porozuměl jste tam, jakkoli většina z těch článků mluví jasnou řečí, kdo by vyhlašoval případné volby?

Host (Lubomír Zaorálek): Vy narážíte pravděpodobně na to, že moc není, není, kdo by tyto volby vyhlásil. A já to chápu tak, že pokud prezident nebude zvolen, tak předčasné volby prakticky vyhlásit nelze.

Moderátor (Jan Pokorný): Říká host dnešního pořadu O kom se mluví předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek. Děkuji za váš čas. Na shledanou.

Host (Lubomír Zaorálek): Děkuji za pozvání. Na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Druhá část pořadu O kom se mluví. Hostem byl předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek z ČSSD. Telefonní čísla 221 552 255 a 221 552 155, čekáme na vaše telefonické ohlasy. Dobrý den.

Telefonát: Petr Bednář. Dobrý den.

Moderátor (Jan Pokorný): Dobrý den, pane Bednáři.

Telefonát: Prosím vás pěkně obě dvě volby prezidenta byly přenášeny veřejně, či-li je poslouchali spoluobčané, občané této republiky. Každý z kandidátů při svém projevu začal slovy, vážení senátoři, senátorky, poslanci, poslankyně, chybělo mi tam vážení spoluobčané. Dost mě to naštvalo, ale nepřekvapilo. Každej si může udělat obrázek o tom, kteří lidé usilovali o nejvyšší post v této republice. Děkuju. Na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. Druhý telefonát. Dobrý den.

Telefonát: Dobrý den. Karel z Ústí nad Labem.

Moderátor (Jan Pokorný): Dobrý den, pane Karle.

Telefonát: Já mám jenom takovej spíš dotaz nebo takové konstatování. Po tom, jak to člověk sleduje noviny a vůbec ty rozhovory těch politiků, tak my občani skutečně bychom měli trvat opravdu na veřejné volbě, na veřejném hlasování a nedopustit prostě, aby parlament nebo respektive obě komory, aby hlasovaly o našem právu si zvolit veřejně prostě naší hlavu státu. Všechno. Děkuju.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou.

Telefonát: Nashle.

Moderátor (Jan Pokorný): Dobrý den.

Telefonát: Dobrý den. Moštěk, Budějovice.

Moderátor (Jan Pokorný):

Dobrý den, pane Moštěku.

Telefonát: Chtěl bych se taky připojit. Chtěl bych říct panu Zaorálkovi, že jako poslanci svojí nedemokratickou imunitou a svým chováním, připomínají paraziti společnosti tak jak byli estébáci a komunisti v padesátých letech. Dyť oni neberou vůbec ohled na občany. A prosím vás, jaký je rozdíl mezi demokratickýma prezidentama Havlem, Gottwaldem a Husák, když zradili demokratické ideje všichni. Dyť to nemá s demokracií nic společného. A pan Zaorálek mluví...

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za váš názor. Myslím, že valná část zazněla a byl pochopen. Prosím další telefonát. Dobrý den. Halo?

Telefonát: Dobrý den. Burget, Praha.

Moderátor (Jan Pokorný): Dobrý den, pane Burgete.

Telefonát: Já nevím, jestli už jste o tom nehovořili. Kdo dostane klíč od korunovačních klenotů z těch dvou pánů, kteří přeberou ty pravomoci? Možná, že jste o tom už hovořili, ale myslím, teď neodpovídáte, to jenom možná...

Moderátor (Jan Pokorný): Teď neodpovídáme, ale o tomhle budeme hovořit v našem vysílání o víkendu, až se bude blížit 2. únor, až vyprší mandát Václavu Havlovi a jeho kompetence budou přebírat Vladimír Špidla a Lubomír Zaorálek. Ano?

Telefonát: Děkuju vám.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. Dobrý den.

Telefonát: Dobrý den. Pojzl.

Moderátor (Jan Pokorný): Dobrý den, pane Pojzl.

Telefonát: Prosim vás, chci říct jenom jednu věc. Já, jak vidim, tak to celý vyjednávání směřuje jenom k tomu, aby se pan Klaus nedostal na Hrad. A pro tento cíl jsou lidé, kteří jsou ve vládní koalici, schopni udělat cokoli. Doufám, že je ve sněmovně a v Senátu dost lidí, kteří jim v tom zabrání a voliči potom budou moct v tý přímý volbě zvolit člověka podle svý vůle. A ještě jednu maličkost. Pan Zaorálek začal mluvit o hlasování aklamací. Škoda, že tento názor nesdílel v době, kdy bylo třeba zaříznout pana Zemana a pan Špidla prostě dělal všechno pro to, aby pan Zeman z té hry vypadl. Děkuji.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme. Na slyšenou. Halo, dobrý den.

Telefonát: Ano, dobrý den. Tady posluchač z Budějovic.

Moderátor (Jan Pokorný): Nepředstavíte se nám?

Telefonát: Kadlec.

Moderátor (Jan Pokorný): Dobrý den, pane Kadlec.

Telefonát: Já jsem se chtěl zeptat, jestli v historii politiky je známé, že strana, která si dvakrát za sebou nominuje kandidáta, ho dvakrát nepodpoří. Jo. Mně připadá, že v tej socialistickej straně to vedení, že jsou to burani. Nic jinýho než hloupí burani. Na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Další telefonát. Dobrý den.

Telefonát: Dobrý den. Dobrý den. Svoboda, Hodonín.

Moderátor (Jan Pokorný): Dobrý den, pane Svobodo.

Telefonát: Já chci trošku z jiného soudku. Totiž mnoho slov o demokracii vždycky té demokracii škodí, tak jak to ten pán z Jižních Čech trošku chrlil do éteru. Mně jde spíš o jednu věc. Proč to tomu Miloši Zemanovi neřekli, že jako s ním nepočítají nebo, že mu ty hlasy nedají? Prostě pan Zaorálek se zapomněl zmínit o tom, že prostě dali kandidáta, ale zařízli ho. To si Miloš Zeman prostě nezasloužil. Já si myslím, že Miloš Zeman měl dostat podporu aspoň od těch členů. Všechno.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. Halo. Dobrý den. Máte slovo. Tak slova jsme se nedočkali, zkusíme druhou telefonní linku. Posloucháte pořad O kom se mluví, hostem byl Lubomír Zaorálek předseda Poslanecké sněmovny. Prosím váš názor.

Telefonát: To jsem já?

Moderátor (Jan Pokorný): Ano to jste vy, jste ve vysílání, nasloucháme vám.

Telefonát: Dobrý den. Prosím vás pěkně já se připojuju k jednomu z těch předřečníků

Moderátor (Jan Pokorný): Představíte se? Promiňte, představíte se nám?

Telefonát: Nosek.

Moderátor (Jan Pokorný): Dobrý den, pane Nosku. Děkuji.

Telefonát: ... jednoho z těch předřečníků, kteří jasně řekli, za každou cenu zabránit pana Klause, aby se dostal na úřad prezidenta. Ale měli by páni poslanci a páni senátoři se dneska zeptat, jestli mají důvěru občanů. Takto kdyby vystupovali, tak věřím, že tam nebude ani jeden před volbama. Děkuju. Na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. Předposlední telefonický názor. Dobrý den.

Telefonát: Dobrý den. Halo?

Moderátor (Jan Pokorný): Povídejte, jste ve vysílání.

Telefonát: No já jsem z Ostravska, takže...

Moderátor (Jan Pokorný): A jmenujete se, jestli se můžu zeptat?

Telefonát: Nováček.

Moderátor (Jan Pokorný): Dobrý den, pane Nováčku.

Telefonát: Doufám, že mě nevypnete jako včera tu babičku, co tam volala. Víte to mě trošku mrzelo.

Moderátor (Jan Pokorný): No pokud chcete říkat to, co ta dáma včera v Radiofóru, tak se nenamáhejte.

Telefonát: To ne. Já nechcu takhle, ale měl jste jí to vysvětlit, že se mejlí a ne jí vypnout. To se mi nelíbilo.

Moderátor (Jan Pokorný): Nezlobte se, když někdo.... Posluchači, kteří nejsou zasvěceni do toho, tak možná se teď cítí trochu zdržováni. Pojďme prosím k věci.

Telefonát: Dobře, dobře. No já jsem jenom chtěl říct, že jsem fandil hrozně ČSSD, ale teď už mi vzali všechny iluze. Všechno, co mě těšilo, že tam jako je demokratického, tak pan Špidla, Gros a Zaorálek to uplně zadupali do země. Protože takové chování, co mají tohle, tak jak jste říkali zařízli toho svojeho chlapa, který je vyved až na výsluní, to mě mrzí. A skoro bych byl rád, upřímně vám řeknu, že kdyby se tak našel nějaký nový Vágner ve sněmovně a aby to skončilo s nimi. Protože tak je mi z toho špatně od žaludku, že takoví podrazáci, to jsem myslel, že jsou jenom v ODS. Ale teď už je to uplně stejné aj u toho ČSSD.

Moderátor (Jan Pokorný): Tak, když dovolíte na lince čeká poslední telefonující posluchač a má slovo. Dobrý den.

Telefonát: Dobrý den. Dobrý den. Novotný.

Moderátor (Jan Pokorný): Dobrý den, pane Novotný.

Telefonát: No chtěl jsem se jenom zeptat, jako pan Klaus, jestli když už šestkrát nebyl, neprošel, jestli má furt ještě tolik sebedůvěry, že si myslí, že ti zbývající poslanci a senátoři mu ty hlasy dají? Nebo si ty hlasy nějak koupí nebo proč znovu kandiduje, dyk to je zbytečná ztráta času? Šestkrát neprošel, po sedmý projde?

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za názor. Václav Klaus nebyl hostem tohoto pořadu. Byl jím Lubomír Zaorálek předseda Poslanecké sněmovny. Jan Pokorný děkuje za pozornost věnovanou pořadu O kom se mluví a přeje dobrý poslech u dalších programů Českého rozhlasu 1.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jap
Spustit audio

Více z pořadu