Přečíslování telefonních linek

31. červenec 2002
Vaše téma

Velký třesk v české telefonní síti se blíží. V noci z 21. na 22. září dojde k plošnému přečíslování telefonních stanic v celé České republice. Jaké změny nastanou a jak se na ně připravit? Bude se týkat čísel telefonních stanic všech operátorů poskytujících veřejnou telefonní službu, a to jak v pevné, tak v mobilní síti.

Sršeň: Cílem změny je sladění se standardy Evropské unie, umožnění vstupu konkurenčních operátorů na Český trh a otevření prostoru pro rozvoj nových služeb. Přečíslování je připravováno na základě rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu, který tak reaguje na doporučení Mezinárodní telekomunikační unie. Od Roku 1995 dochází k přečíslování telekomunikační sítě i v Evropě.

Říká Vlastimil Sršeň z Českého Telecomu. Po datu přečíslování dojde k zásadním změnám v používání telefonních čísel. Všechna národní telefonní čísla účastníků budou mít jednotnou délku 9 číslic. Devítimístná národní čísla budeme zadávat při každém volání v rámci ČR. Při žádném volání v rámci ČR nebudeme volit na začátku 0. Současné uzlové telefonní obvody budou nahrazeny telefonními obvody.

Sršeň: V rámci přečíslování dojde ke změně současných telefonních obvodů, bude jich 14, budou kopírovat současné krajské uspořádání a v rámci každého kraje bude telefonní hovor za místní tarif. Řada našich zákazníků tak ušetří na meziměstských hovorech.

Po přečíslování se směrové číslo telefonního obvodu stane nedílnou součástí národního telefonního čísla účastníka.

Sršeň: Po přečíslování telekomunikační sítě dojde ke zrušení předčíslí jednotlivých telekomunikačních obvodů. Například do Brna se už nebude vytáčet 05, ale každé číslo v síti bude jedinečné. Odpadne vytáčení všech předčíslí a každé číslo v České republice bude devítimístné.

Vlastimil Sršeň ještě připomíná, že většině účastníků se změní jen začátek telefonního čísla, v některých případech ale dojde ke změně celého čísla. Přečíslování se týká i mobilní sítě, je však značně jednodušší. K tomu mluvčí Českého mobilu Igor Přerovský.

Přerovský: Prakticky dochází pouze k odstranění původní nuly u předčíslí, takže místo 0777 zákazníci budou volit 777. Praktickým doporučením může být ukládání čísel do paměti v takzvaném mezinárodním formátu 420, jako kód pro ČR, dále 777 a číslo volaného účastníka. Vyhnete se tomu, že po 22. září budete paměť své SIM karty aktualizovat.

autor: jas
Spustit audio

Více z pořadu