Pravnučka TGM odvolila v New Yorku. „Nevolím člověka, který na zádech nese břemena nečistého chování,“ říká

Tomáš Garrigue Masaryk se o svém zvolení prvním československým prezidentem dověděl v New Yorku, když dokončoval svou cestu po Spojených státech. Právě během ní vznik samostatné republiky pomohl vyjednat. New York je také místem, kde už letošní volby českého prezidenta začaly. A mezi prvními Čechy, kteří v nich hlasovali, je i jeho pravnučka Charlotta Kotíková.

Hlasující ve volební místnosti v New Yorku vítá český generální konzul Arnošt Kareš a na stěně také portrét prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka. Mezi prvními voliči sem zamířila i jeho pravnučka, nezávislá kurátorka umění Charlotta Kotíková.

Masarykův portrét na generálním konzulátu v New Yorku

„Metro staví tady blízko, a když vlaky jedou v pořádku, trvá to asi 45 minut. Tady v New Yorku chodím volit možná i více, než když jsem v Praze, protože už to tady mám takzvaně ‚zaběhané‘, popisuje Čechoameričanka, která žije v newyorské čtvrti Brooklyn. Do volební místnosti to tedy nemá tak daleko, na rozdíl od jiných krajanů.

Snažím se volit, jak jenom můžu, protože si myslím, že je to důležité,“ dodává. „Člověk se musí zapojit, mít zodpovědnost vyjádřit svůj názor a být tak součástí společnosti. Nemůže sedět doma, nic nedělat a potom začít nadávat.“

Hlasy ze zahraničí jsou důležité

Charlotta Kotíková do Čech jezdí často, má tam vnoučata a velkou rodinu. „Abych se mohla rozhodnout, musím mít možnost si popovídat s lidmi v Praze. Snažím se sledovat tisk nebo zprávy, přestože se toho člověk nedozví mnoho, protože politici vám řeknou jenom to, co chce publikum slyšet. To je ale na celém světě stejné,“ poznamenává.

Čtěte také

Volit ze Spojených států nebo odjinud z ciziny je podle pravnučky prvního prezidenta důležité, protože celý svět je propojený. „To, že jedna země není závislá na druhé, je iluzorní,“ říká.

Nelhat, nekrást, spojovat

První československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk je pro Charlottu Kotíkovou součástí nejen národní, ale i rodinné historie. Jaká osobní kritéria by měl podle ní současný český prezident nebo prezidentka splňovat?

„Bylo by ideální, kdyby nelhali, nekradli a nedělali takové špatné věci. Proto se snažím dozvědět, jaké je pozadí lidí, kteří kandidují. Člověk někdy bohužel najde věci, které by radši nevěděl. Nevolím člověka, který na zádech nese břemena nečistého chování, ale toho, který umí vyjednávat a který je schopný společnost spojit,“ míní Čechoameričanka.

Prezidentské volby v New Yorku

Ryba a ústřice

O tom, že se stal prvním československým prezidentem, se Masaryk dozvěděl právě v New Yorku. Podle dobového tisku The New York Tribune mu zpráva přišla telegramem dva dny poté, co ho doma zvolili.

Masarykova pravnučka Charlotta Kotíková

Když si ho přečetl během oběda v právnickém klubu, údajně ani „nehnul brvou“ a dál se stoicky věnoval rybě a ústřici.

Masaryk nebyl zvolen přímou volbou, přesto jeho pravnučka přímou volbu vítá. „Myslím, že je to osobní zodpovědnost každého člověka. Je lepší, když má možnost se takto vyjádřit. Osobně jsem pro přímou volbu,“ potvrzuje Charlotta Kotíková.

autoři: Jan Kaliba , and
Spustit audio

Související