Práce kvůli bezpečnosti postupují pomalu. Máme problém s rozsáhlostí destrukce, říká mluvčí hasičů

9. únor 2023

Počet obětí zemětřesení v Turecku a Sýrii stoupl na 16 tisíc. Na místě je skoro sedmdesát členů českého USAR týmu, zásah však kvůli bezpečnosti postupuje pomalu. „Pracujeme na dvou konstrukčně podobných budovách o půdorysu přibližně 40×40 metrů. Musíme dávat pozor na sebe i na naše psy, pravděpodobně tam budeme nasazeni i po celý dnešní den,“ popisuje mluvčí Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Jakub Kozák. 

Jaké máte nové informace od českého týmu v Turecku? Povedlo se hasičům někoho zachránit?

Zatím bohužel ne. Náš tým při záchranných a pátracích pracích nalezl zatím čtyři osoby, bohužel všechny bez známek života. Destrukce objektu, na kterém čeští hasiči pracují, je podle velitele týmu tak velká, že pravděpodobně byla velmi malá naděje na přežití už v době, kdy ke zřícení došlo. Na místě nicméně pracujeme nepřetržitě a pokračujeme v rozebírání trosek.

Mají čeští hasiči dostatek potřebného materiálu?

Zatím nechybí nic. Ten tým je postaven na to, aby byl deset dnů zcela soběstačný. Na místě dokonce není problém s pohonnými hmotami. Čerpací stanice fungují, vodu nám zajišťují místní četníci, takže tým je po této stránce v pořádku.

autoři: Petr Král , vpl
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.