Potratová pilulka není žádný zázrak, celý proces může trvat několik dnů, míní gynekolog

Kontroverzní potratová pilulka vyvolává v Česku polemiky – podle odpůrců rozhodně není bezriziková a může mít nežádoucí vliv na psychiku ženy. „Neříkám, že farmaceutická metoda je zásadně lepší a že by se měla opustit stará metoda,“ nastiňuje gynekolog, porodník a sexuolog Zlatko Pastor. Jak on sám srovává metodu farmaceutického potratu s klasickým chirurgickým zákrokem? A jaké komplikace mohou nastat po použití potratové pilulky? Na to odpovídal v rozhovoru s Helenou Šulcovou.

Zlatko Pastor vnímá potratové pilulky hlavně jako rozšíření možností, které se týkají umělého přerušení těhotenství. „Jde o mezní variantu, existuje mnoho způsobů účinné antikoncepce,“ nastiňuje. A co si myslí o klasické metodě potratu formou zákroku? „Obě metody mají své pro a proti,“ srovnává.

Čtěte také

„Pilulka není žádný zázrak, po kterém těhotenství zmizí a nic se nebude dít – jde o bolestivou záležitost, která vyvolává krvácení a určité komplikace, dokonce i infekční, “ nastiňuje s tím, že potratové tablety jsou dvojího druhu. Po použití první pilulky dojde k odumření plodu, po podání druhé může nastat krvácení do několika hodin. „Trvat ale může i několik dnů a v tomto případě by žena musela být hospitalizovaná v nemocnici,“ vysvětluje.

Riziková je ale také klasická, instrumentální chirurgická metoda, kdy může dojít ve srovnání s farmaceutickou metodou k více komplikacím. „Může dojít k poranění nebo rizikům spojeným s anestezií,“ říká.

Až 7 procent potratů se nezdaří

A jak může potratová pilulka působit na ženskou psychiku? „Při farmaceutickém potratu je žena konfrontována s celým procesem umělého vyvolání potratu, který může trvat hodiny, ale i dny,“ zdůrazňuje s tím, že rozběhlý proces se už nedá zastavit.

gynekolog Zlatko Pastor

Podle dostupných statistik se až 7 procent potratů formou farmaceutického ukončení těhotenství nezdaří. „Pokud se některá žena rozhodne, že bude pokračovat v těhotenství, tak hrozí riziko poškození plodu,“ dodává.

Jaká rizika vyvolává potratová pilulka? Ke které metodě interrupce se budou ženy přiklánět? A může dojít k takzvané potratové turistice? I to jste mohli slyšet ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Záznam celého rozhovoru si kdykoliv poslechněte v iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio