Populární americký svátek, Halloween, vtrhnul do amerických obchodů a tržby jsou násobně vyšší

Je libo dvouapůlmetrového kostlivce za 300 dolarů, kostým Harryho Pottera, masku Donalda Trumpa anebo vampíří zuby? V halloweenských obchodech to po celých Spojených státech před svátkem strašidel praská ve švech.

Obří kostra, která vyhrožuje, že právě vaše tělo by se jí hodilo do jejího zakletého domu nebo osoba s dýňovou hlavou, která zas hrozí, že tentokrát se role vymění a ona vyřeže obličej vám. Tato a další mluvící strašidla vítají zákazníky hned u vchodu obchodu s halloweenskými dekoracemi. Děti se těmhle raději vyhýbají, ale rodiče si tuhle bizarní výstavní síň užívají.

Máte umělou krev? 

„Večer mám představení, ve kterém hraju kanibala, takže sháním umělou krev," říká Hanna Ricktorová. Aneb důkaz, že v New Orleans, městě, kde jsou duchové, strašidla a vraždy součástí života, se hodí halloweenský obchod po celý rok.

S výběrem té správné barvy a konzistence krve pomáhá Chana Tielová. Turisté i zdejší k ní chodí nakupovat kostýmy během celého roku, v říjnu se ale tržby až trojnásobí.

Čtěte také

Zákazníky si Chana dělí do tří skupin: na ty, kteří si na sebe dají cokoli, co už mají doma a potřebují jen doplňky, ty, kteří přijdou s jasnou vidinou nákupu specifického kostýmu a v poslední skupině jsou ti, kteří si kostým vyrábějí sami.

„Těm pomáhám nejraději. Hledají třeba na poslední chvíli malé plastové kosti, protože třeba vyrábějí kněze praktikujícího voodoo,“ říká Chana.

Celý rok vymýšlet kostým

Do poslední skupiny patří i Hanna. Každý rok už měsíce předem vymýšlí, za co se přestrojí.

„Šiju si doma kostým strašidla z asi dvaceti párů rukaviček, které budou tvořit jeho páteř," popisuje Hanna.

Čtěte také

Halloween je jedním z nejoblíbenějších amerických svátků. A jak už to v USA bývá, obliba se odráží na tržbách. Jen v minulém roce podle oficiálních údajů obchodníků utratili Američané za halloweenské zboží přes deset miliard dolarů, což je v průměru 100 dolarů na osobu.

To máte dekorace do domu, na zahradu, dýně, sladkosti pro malé koledníky a samozřejmě kostým včetně dalších důležitých nezbytností.

Obchod nabízí každou myslitelnou maličkost, která by se vám na oslavu posledního říjnového dne mohla hodit. Visí tu duchové a kostlivci všech velikostí, stovky různých kostýmů, make-upové krabice, které vykouzlí obličej jednorožce, děsivého klauna nebo čarodějnice, paruky všech barev. 

Donald líbá Hillary

Za pokladnou jsou vystavené gumové masky na hlavu, populární věc posledních několika let: „Máme Mr. Beana, Hillary Clintonovou a Donalda Trumpa, jak si dávají pusu, Avatara, masky z filmů Hobit, Harry Potter nebo Star Wars," popisuje Chana.

O pár bloků dál je sídlo agentury, která zprostředkovává turistické prohlídky. Tracy Jacksonová právě zavěsila telefon s další objednávkou na oblíbenou ghost tour:

„Lidé New Orleans v říjnu milují. Asi i díky všem těm duchařským historkám, které město nabízí. Je tu plno zakletých domů jako například bývalý Chlapecký ústav, který ve 20. letech vyhořel, a lidé dodnes věří, že ve Francouzské čtvrti straší jejich duchové."

Americký Halloween

Americký svátek je známý jako večer duchů a strašidel, kdy děti obcházejí dům od domu a dostávají sladkosti. V New Orleans je Halloween i slavností dospělých. Velký průvod, který každý rok začíná ve starém městě hned po setmění, je totiž vždy přehlídkou těch nejoriginálnějších nápadů.

autoři: Julie Urbišová , aka
Spustit audio

Související