Pomůže s hubnutím operace? Jak komu, upozorňuje lékař Mojmír Kasalický

18. leden 2019

Zhubnout pět kilo? Žádný problém. Ovšem zhubnout těch kil padesát? To už je výzva. Obzvlášť pokud si svou novou váhu chcete i udržet. „To nejtěžší je změnit svůj životní styl a rituály,“ říká v rozhovoru s Lucií Výbornou Mojmír Kasalický, který se zabývá bariatrií, tedy operativní léčbou obezity.

Češi tloustnou. A podle Mojmíra Kasalického se vlastně není čemu divit. Jak totiž ukazují výzkumy, stačí jen minimálně zvýšený příjem energie oproti jejímu výdeji a po 30. roce života přiberete každý rok jeden kilogram váhy. 

Pozor na hladovky, pacienti se ohrožují na životě! Měly by se držet pod dohledem lékaře.
Mojmír Kasalický

Jedním z nástrojů v boji proti epidemii obezity se dnes stávají i bariatrické zákroky. Jak však Mojmír Kasalický zdůrazňuje, neexistuje jediná metoda, která by byla stoprocentně účinná. Upozorňuje například na bandáž žaludku, při níž se na horní část žaludku nasadí kroužek. Přestože byla tato metoda ještě nedávno dost populární, dnes se postupně prokazuje jako neúčinná.

Tubulizace žaludku sníží pocit hladu

V současnosti je nejrozšířenější bariatrickou operací takzvaný žaludeční rukáv neboli tubulizace žaludku. „Odstraní se asi 85 % žaludku, z žaludku se vytvoří jen trubice. V odstraněné části žaludku se přitom nacházejí buňky, které produkují hormon ghrelin, takzvaný hormon hladu. Je prokázáno, že do dvou dnů, že jeho hladina klesá až o 60 %, pocit hladu pak není tak úporný,“ popisuje lékař.

Tubulizace žaludku má i další efekt. Donutí totiž pacienta jíst mnohem menší porce, zato častěji. „Tímto způsobem se dá vyléčit i cukrovka druhého typu,“ upozorňuje Mojmír Kasalický. „Pacienti po této operaci průměrně redukují 25 až 35 kilogramů. Při dobrém vedení a spolupráci.“

Těžká obezita je nemoc. Pacienti musí zredukovat množství stravy a začít se hýbat. Chirurgická léčba za pacienty nezhubne, ale pomůže jim.
Mojmír Kasalický

Bariatrické operace ovšem nejsou pro každého. Před operací se totiž pacienti musí podrobit nejen obezitologickému, ale i psychologickému vyšetření. Pokud tedy patříte k těm, kdo jídlem zajídají stres, nejspíše se na bariatrickou operaci nedostanete. „Po operaci byste si mohli ublížit,“ varuje lékař. „Nejprve je nutné pacienta naučit se stresem pracovat.“

Univerzální řešení na hubnutí? Špatně zvolená dieta může přinést podrážděnost a únavu, varuje lékařka

Žena na váze

Nebýt tlustý a unavený. Užít si léto a netloustnout. Zná dr. Marie Skalská návod? A proč univerzální řešení nefungují?

Bypass žaludku jako nástroj pro léčbu cukrovky

Další z populárních bariatrických metod je takzvaný bypass žaludku. „Žaludek se rozdělí na dvě části a z ‚malého‘ žaludku pak jde jídlo rovnou do tenkého střeva,“ popisuje Mojmír Kasalický, že jde vlastně o jakési „odklonění jídla“. 

„Zjistilo se, že část tenkého střeva, kudy strava vůbec neprochází, masivně produkuje hormony, které pozitivně ovlivňují třeba cukrovku druhého typu. Po bypassu tak dochází ke stabilizaci a postupného vyléčení cukrovky.“ 

autoři: Lucie Výborná , als