„Poláci potřebují zchladit. A od toho mají Čechy,“ říká bývalý polský prezident Lech Walesa

Poláci rádi hrozí šavličkami a někdy potřebují zchladit českým zápecnictvím. I tohle si odnesl se setkání a osobitým bývalým polským prezidentem Lechem Walesou náš polský zpravodaj Vít Pohanka.

Znamenitá scéna hned v úvodu filmu Walesa – člověk naděje Andrzeje Wajdy představuje Lecha Walesu jako člověka, kterého nechtěli vyslýchat ani obávaní agenti komunistické polské bezpečnosti.

Skákal do řeči, nenechal si líbit dotěrné otázky a tazatele vždycky dokázal přimět podle povahy k slzám nebo nepříčetnosti. Nedivte se, že jsem do kanceláře téhle osobnosti vstupoval s váhavým očekáváním možného průšvihu.

Walesu rozmluvila až vzpomínka na Václava Havla

Hned na začátku jsem se mírně orosil a začal obávat, jestli mne vůbec nechá položit první otázku, které se současně nedůtklivě dožadoval. Ale netrvalo to dlouho a najednou jakoby roztál. To když začal vzpomínat na svůj vztah s Václavem Havlem.

„S Havlem jsme rozuměli beze slov. Prošli jsme si podobnou školou života za komunismu, zažili jsme jeho násilí, takže jsme se nemuseli ani nějak zvlášť domlouvat. Mysleli jsme prostě podobně,“ popisuje.

Čtěte také

Od tohoto okamžiku odpovídal Lech Walesa klidně, ale s o poznání menším zájmem o politické otázky ohledně Výročí Visegrádské čtyřky a dění v Polsku – což byl původně hlavní oficiální důvodem rozhovoru. Znovu ale jako by začal roztávat, když se dostaneme na vztahy Poláků a Čechů.

„Poláci měli Čechy vždycky rádi“

„Čechy jsou krásná země, vždycky se nám moc líbila. Češi mají spoustu dobrých nápadů. To my také, ale spíš jde o mávání s šavličkami. To vy jste jiní, rozvážnější. My vás potřebujeme, abyste nás trochu zchladili. Hledáme kontakt se zemí, která mnoho věcí řeší klidněji,“ říká.


Čechy jsou krásná země, vždycky se nám moc líbila. Češi mají spoustu dobrých nápadů. To my také, ale spíš jde o mávání s šavličkami. To vy jste jiní, rozvážnější. My vás potřebujeme, abyste nás trochu zchladili.

V téhle souvislosti jedna zajímavost: Poláci považují Čechy dlouhodobě podle všech průzkumů za ty nejoblíbenější sousedy. Češi tenhle vřelý vztah neopětují – spíš naopak. Podle Lecha Walesy to ale Poláky nijak nezaráží a jejich oblibu všeho českého to nesnižuje.

„Já jsem se nad tím asi nikdy moc nepozastavoval, tak nemám jasnou odpověď, ale my vás prostě máme rádi. Odkud se to vzalo, nevím, nikdy jsem nad tím moc nepřemýšlel. Ale vždycky to tak bylo a byli jste nám ze všech jiných zemí asi nejsympatičtější.“

Poučení: až si budete někdy povídat s Lechem Walesou, nenechte se vylekat jeho prvotní nedůtklivostí. Když vytrváte a budete se ptát hlavně na vztahy mezi lidmi a našimi národy, bude příjemný a laskavý.

autor: vpo
Spustit audio