Podvodníci zneužívají web sdíleného bydlení Airbnb. Jak se nenechat okrást?

Internetoví podvodníci zneužívají služby internetového zprostředkovatele ubytování Airbnb. Často třeba tvrdí, že s poskytovateli ubytování spolupracují a chtějí platbu předem. Jenže když peníze dostanou, přestanou se zákazníkem komunikovat.

Do problémů se nedávno málem dostala třeba žena, která na webu hledala ubytování na dovolenou. Inzerát jí ale připadal podezřelý, a tak kontaktovala přímo správce webových stránek. „Bylo nám řečeno, že jde o další z podvodů. Mohli jsme přijít skoro o sedmdesát tisíc korun,“ popisuje Veronika z Prahy.


Přes aplikaci Airbnb se v Česku loni ubytovalo 710 tisíc zahraničních hostů. Šlo meziročně skoro šedesátiprocentní nárůst. Vedle amerického Airbnb nabízí krátkodobé ubytování třeba web Wimdu.

Pravidla Airbnb jsou jasná – lidé neplatí za dohodnuté ubytování zálohy, uhradí je kartou. Podvodníci přitom vyzývají k platbě přes bankovní účet. Airbnb také veškeré platby a komunikaci realizuje výhradně prostřednictvím zabezpečené platformy. Zákazníci by proto také měli být opatrní u e-mailů, které je požádají o kliknutí na odkaz a zadání osobních informací.

Přesná čísla podvedených nejsou zatím dostupná, problémy jsou ale zaznamenané v celé Evropě. Služby, které poskytuje Airbnb mají ale specifický způsob, který podvodníci zatím nedokážou napodobit.

„Je potřeba vše sledovat na webu Airbnb, to znamená, že veškerá komunikace probíhá přes Airbnb, když přijde e-mail, pak odpovídáte opět přes váš vlastní účet na Airbnb,“ vysvětluje Ondřej Tichota z Evropského spotřebitelského centra při České obchodní inspekci.

Pozor na bankovní převody!

Podvodníci ale chtějí komunikovat přímo na nějaký soukromý e-mail mimo běžnou platformu. Výrazným znakem podvodu je také požadavek platit bankovním převodem. Pak je velmi malá šance, že podvedení získají peníze zpět.

To potvrzuje i právnička Šárka Ležatkové. „Pokud se platí bankovním převodem, což je nejhorší varianta, člověk neví, komu částku poslal. Šance na vrácení peněz je, pokud za ubytování zaplatil kartou. Tam může banku požádat o takzvaný chargeback, podobné to je i pokud platil prostřednictvím elektronické peněženky,“ vysvětluje Ležatková.

autoři: jch , hla
Spustit audio