Po Česku po nejkrásnějších hradech a zámcích

16. březen 2015
Po Česku

V letním speciálu našeho cestovatelského magazínu se moderátor Václav Žmolík opět po roce vypraví na státní památkové objekty. Spolu s námi můžete navštívit zámek Náchod, hrad Bezděz, zámky v Telči a v Dačicích, přemyslovský Zvíkov, zámek v Litomyšli, moravské Buchlovice, Bouzov a Jánský vrch. Projeďte se s námi napříč republikou a navštivte i vy tyto naše hradní a zámecké krásy. Na Radiožurnálu každý letní víkend!

Ve spolupráci s odborníky z Národního památkového ústavu vybral Václav Žmolík devět opravdu výjimečných hradů a zámků a každý víkend o prázdninách pozve posluchače na jeden z nich. Navíc jeho průvodci budou osoby nejpovolanější, totiž samotní kasteláni, kteří na objektech bydlí, často mnoho let, a vědí o nich první i poslední.

První rozhlasové zastavení 3. a 4. července bude patřit Náchodu. Tamější hrad byl v majetku Jiřího z Poděbrad i Albrechta z Valdštejna. Později byl přestavěn na zámek, který každého uchvátí cennými interiéry. O týden později vyrazíme na Bezděz, který bývá nazýván králem našich hradů a kde prý mniši ukryli poklad. Hrad učaroval i Karlu Hynku Máchovi.

Bezděz

Zámek v Telči, do kterého zavítáme 17. a 18. července, návštěvníci státních památkových objektů v nedávné anketě označili za vůbec nejpohádkovější zámek v České republice. Však náleží k nejkrásnějším ukázkám italské renesance u nás a byl spolu s městem zapsán i do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Následující víkend patří zámku v Dačicích. Ten není tak známý, nicméně zvenčí je skvostnou ukázkou empíru a v interiérech nabízí renesanční klenby a barokní nábytek velké hodnoty.


Zobrazit letní cíle výletů Po Česku na větší mapě


Další zastávkou letního speciálu Po Česku bude o víkendu na přelomu července a srpna zámek v Litomyšli, kde se ocitneme o pár set let později, v renesanci. Jde o památku výjimečnou, také byla zapsána do seznamu UNESCO. Najdeme tu dochované unikátní zámecké divadélko i s kulisami a v nedalekém pivovaru se narodil jeden z Čechů největších - Bedřich Smetana. Týden na to zavítáme na Zvíkov, hrad českých králů na soutoku Vltavy s Otavou. Představuje nádherné feudální sídlo z doby posledních Přemyslovců.

V polovině srpna bude Václav Žmolík natáčet na zámku v moravských Buchlovicích, jednom z nejpůvabnějších barokních sídel u nás, postaveném ve stylu venkovské vily. Pak pojedeme na hrad Bouzov, který je dobře známý z řady filmů. Málokdo však ví, že pohádkovou hradní podobu dostal až na počátku 20. století. Pochlubit se může i jedinečnými interiéry. Letní rozhlasové putování po hradech a zámcích uzavře poslední srpnový víkend návštěva zámku Jánský vrch, který byl postaven nad městem Javorník ve Slezsku a kdysi býval sídlem vratislavských biskupů. Jde o méně známý památkový objekt, který ovšem dokáže uchvátit barokní architekturou i cennými sbírkami.

Po Česku po hradech a zámcích

Ani v letním speciálu Po Česku nebudou chybět soutěže. Vyhrát můžete průvodce z vydavatelství Freytag a Berndt, stačí se zúčastnit SMS klání. V telefonické soutěži si můžete zahrát o několik cen, a to včetně rodinné vstupenky na každý z památkových objektů v hodnotě několika set korun.

„Na letní cestování po hradech a zámcích se už moc těším. Určitě si je užiji. A doufám, že naši posluchači také,“ říká Václav Žmolík, pro kterého je vlastivědný cyklus Po Česku už více než deset let nejen prací, ale i koníčkem. Zároveň věří, že pro spoustu lidí to bude také vítaná inspirace, kam se někdy příště podívat na výlet.

Vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu (Čechy, Vysočina, jižní Morava, Ostravsko).

Mapa pokrytí veřejnoprávního multiplexu

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autoři: Václav Žmolík , lep
Spustit audio