Petr Vachler

13. leden 2011

Od Nového roku patří úterní večery na České televizi dokumentárnímu cyklu Rozmarná léta českého filmu, který mapuje nejzásadnější události v našem domácím filmovém světě posledního dvacetiletí. „Nápad na podobný dokument v nás zrál několik let,“ přibližuje v rozhovoru s Lucií Výbornou režisér a producent Petr Vachler.

Rozmarná léta českého filmu – tak zní název nového filmového dokumentu v produkci Vachler Art Copany. Oč vlastně jde? O historicky první ucelené ohlédnutí za dějinami českého hraného celovečerního filmu po sametové revoluci.

Jednotlivé díly se snaží formou jakési filmové kroniky zmapovat rok od roku nejzásadnější události, okamžiky, historické milníky a tvůrčí počiny v našem domácím filmovém světě posledního dvacetiletí. Součástí dokumentů jsou především originální výpovědi více než dvou stovek osobností s tímto oborem úzce spjatých.

Petr Vachler upozorňuje, že při rozhovorech s jednotlivými osobnostmi českého filmu nebylo třeba snažit se odkrývat něco nového. Sami tvůrci totiž v rozhovorech přišli s novým nadhledem. „Ať už šlo o Vaška Marhoula a o to, jak se díval na Barrandov, o to, jak se David Ondříček díval na Samotáře, nebo jak se Honza Svěrák ohlédl za svou dosavadní kariérou,“ popisuje autor dokumentu Rozmarná léta českého filmu Petr Vachler.

Režisér a producent Petr Vachler mluvil s Lucií Výbornou především o českém polistopadovém filmu

A jak se čeští filmaři ohlížejí za uplynulými roky českého filmu? S úsměvem i kritikou. „Vzpomínali na doby, kdy si mysleli, že jsou opravdu dobří, než zjistili, že mají být znovu skromní a pokorní a čekat, zda se štěstí a sláva znovu urodí. Že nic není automatické,“ upozorňuje Petr Vachler a dodává: „Mám velkou radost z toho, že lidé se postupem doby otevírají. Jsou příjemní a sebekritičtí a věci, které se tenkrát zdály jako obrovské problémy, přecházejí s úsměvem. Natočili jsme celkem přes 200 hostů a smutku je nakonec v rozhovorech minimum.“

Od Rozmarných let českého filmu se Lucie Výborná s Petrem Vachlerem dostali i k jiným tématům. Pokud vás zajímá, kdo bude letos moderovat slavnostní předávání cen Český lev nebo jak bude vůbec celý galavečer probíhat, poslechněte si záznam celého rozhovoru, kde se dozvíte odpovědi.

Záznam celého rozhovoru s Petrem Vachlerem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.