Petr Vachler

31. leden 2008

Hostem Dopoledního Radiožurnálu byl režisér, scénárista a producent Petr Vachler. Ptali jsme se, komu je užitečná Česká filmová a televizní akademie, jíž je prezidentem, zda se změnila podpora českého filmu ze strany vládních institucí a co si myslí o dnešní filmové produkci. V pátek 1. února bude hostem herec, muzikant a moderátor Marek Eben.

Petr Vachler je přesvědčen, že Česká filmová a televizní akademie pomáhá filmařům a jejich filmům. Samozřejmě by chtěl, aby tato pomoc byla rozsáhlejší - zatím se však může pohybovat v rámci možností, které má k dispozici. Prezident akademie říká, že vládní instituce nepodporují filmovou produkci tak, jako například Francie či Německo, ale vnímá, že se situace začíná postupně zlepšovat.

O nominačním večeru na České lvy Petr Vachler tvrdí, že by neměl prvoplánově bavit, ale informovat o nominovaných filmech. Protože však pořad vysílá Česká televize na prvním programu v prime-time (od 20 hodin), je třeba jej koncipovat tak, aby upoutal pozornost.
Scénáře na nominační i vyhlašovací večery píše s Jaroslavem Duškem. Letos se rozhodli změnit koncepci. Petr Vachler ji charakterizuje takto: "Bude v ní víc napětí, víc filmů a půjde více vstříc nominovaným filmům i filmařům."

Své dotazy poslali také posluchači. Jednoho z nich zajímalo, kolik filmů by bylo možné vyrobit za náklady nutné na organizaci Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Podle Petra Vachlera prvních 40 minut filmu Bathory Juraje Jakubiska. Za náklady na vyhlášení Českého lva by se dal vyrobit jeden dokument, který by bylo možné distribuovat pouze na DVD.

Jeho poslední televizní produkcí je seriál Detektor, v současné době vysílaný v České televizi.

Záznam celého rozhovoru s Petrem Vachlerem si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: lep
Spustit audio