Petr Malásek

11. prosinec 2008

Ve čtvrtek navštívil Dopolední Radiožurnál hudební skladatel a klavírista Petr Malásek. Nejen na to, jak vypadá práce hudebního skladatele, ale například i na to, jak se mu spolupracuje s úspěšnými českými zpěvačkami, se ptala Lucie Výborná. V pátek 12. prosince bude hostem fotograf Jan Saudek.

S prací hudebního skladatele jsou spojovány mnohé zažité stereotypy. Jak pracuje Petr Malásek? Práci si prý nosí stále s sebou a s nadsázkou poznamenává, že hudební nápady mívá nejčastěji to ráno, na které připadá termín odevzdávání. O práci skladatele říká: "Existuje taková vžitá představa o skladateli, který chodí a napadají ho hudební motivy, ale já si myslím, že to tak není. Je to práce jako každá jiná, i když je to práce s fantazií a emocemi."

Vytváří hudební kompozice k filmům a představením, na klavír doprovází například Hanu Hegerovou či Lucii Bílou. Právě se zpěvačkami, s nimiž spolupracuje, má velice blízký vztah. Ten s nadsázkou přirovnává k dlouhodobému manželství. "Vazba tam musí být a ti lidé se musí mít rádi - nedovedu si představit, že bych takhle mohl fungovat s lidmi, kterých bych si nevážil."

Zmiňované zpěvačky zároveň patří mezi ty, o nichž je známé, že svým pěveckým projevem často dovedou nejednoho člověka v publiku k slzám dojetí. Může si však tyto slzy dovolit i klavírista na pódiu? Petru Maláskovi nejsou podobné situace cizí, zmiňuje je například v souvislosti s Hanou Hegerovou, která je podle jeho slov stále lepší a lepší. "Jenom lituju, že se to nezaznamenává."

Co není, však může být. Je něco pravdy na tom, že Petr Malásek chystá na leden natáčení desky právě s Hanou Hegerovou? "Už ji přemlouvám 15 let," směje se skladatel. Nejen o tom, zda se mu ji podařilo přemluvit definitivně, ale i o mnohém dalším mluvila mezi desátou a jedenáctou hodinou s hudebním skladatelem a klavíristou Petrem Maláskem Lucie Výborná.

Záznam celého rozhovoru s Petrem Maláskem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio