Petr Janda

16. říjen 2010

V sobotu pozval Václav Žmolík zpěváka a skladatele Petra Jandu, kterého se ptal nejprve na jeho vztah k muzikálům. Toto téma nevybral jen tak náhodou. Petr Janda se právě podílí na vzniku jednoho muzikálového představení, které ponese název Ať žije rock´n´roll! Přesto sám Dalibor Janda bere muzikály s rezervou. „Líbí se mi jen některé,“ přiznává.V neděli 17. října bude hostem sokolník Milan Straka.

Mezi své oblíbené muzikály řadí například Jesus Christ Superstar. Nabízí se však otázka, jak se spolu s Karlem Šípem dopracoval k muzikálu, který bude mít zanedlouho premiéru. „Shodou okolností jsme spolu strávili silvestrovský večer, během něhož jsme klábosili o všem možném. A také o muzikálech,“ nastiňuje okolnosti vzniku muzikálu Ať žije rock´n´roll!

„Děj tohoto muzikálu se odehrává na přelomu 50. a 60. let, tedy v době, kdy rock´n´roll dorazil i do Československa. V muzikálu se proto odrážejí autobiografické zážitky obou autorů. Přesto prý Petr Janda do práce režiséra, jímž je Viktor Polesný, nemluví. „Jsem do určité míry jeho kolega, a tak spíš jen naznačuji,“ nastiňuje spolupráci.

Jak Petr Janda zdůrazňuje, rock´n´roll je nebezpečná hra. „Mladí zpěváci se tehdy nedožili ani 30 let a málokterý se dočkal důchodového věku,“ popisuje s tím, že pro hlavní postavu hledal co nejmladšího herce. „Ideálně 18letého, jenže v tomto věku nejsou herci ještě tak ostřílení,“ vysvětluje nakonec.

Konkurz byl podle Petra Jandy prý náročný. „Přišlo přes 150 lidí,“ nastiňuje. Ve vysílání došlo i na otázky posluchačů, které se týkaly především skupiny Olympic. Jak často tato legendární česká kapela koncertuje? A jak Petr Janda vzpomíná na divokost 60. let? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Petrem Jandou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.