Petr Jablonský

24. říjen 2009

Svoji schopnost napodobovat hlasy druhých odhalil už na základní škole. Byl třídním klaunem a jeho komediální talent pocítili na vlastní kůži i někteří z jeho tehdejších pedagogů. Petra Jablonského, sobotního hosta Václava Žmolíka, jeho dar dnes živí - stal se známým imitátorem a bavičem. O imitování, ale i o dalších svých aktivitách a snech mluvil Petr Jablonský ve víkendovém poledním vysílání Radiožurnálu. V neděli 25. října bude hostem Milada Karasová, zakladatelka agentury Czechoslovak Models.

"Imitování je vlastně řemeslo, řemeslné umění. Divadlo je víc o tvorbě role, kterou dostanete. Vy si ji vytváříte a to mne na herectví hodně láká," svěřuje se Petr Jablonský se svou touhou opustit jednou škatulku imitátora a rozšířit svoje působení i do oblasti herectví.

Herecké ambice měl už v mládí, ale neuspěl u přijímacích zkoušek na konzervatoř. Přijímací komisi se paradoxně nelíbil především jeho hlas, konkrétně špatná výslovnost sykavek. "Tak vlastně ani nevím, jestli mám talent, nebo ne," směje se Petr Jablonský tomu, že od komise nedostal žádné talentové hodnocení.

Dá se imitovat každý hlas? "Je to zvláštní, ale někdy člověka překvapí, že jdou hlasy, které jsou na první dojem netypické. Ale zkoušel jsem třeba Petra Novotného a vůbec mi to do toho hlasu nesedlo," popisuje imitátor problémy, které měl s nezaměnitelným hlasovým projevem známého baviče, moderátora a producenta.

Václava Žmolíka také zajímalo, jak imitátor nový hlas nacvičuje, kolik hlasů má v repertoáru nebo zda se mu už stalo, že by se některého z imitovaných hlasová parodie dotkla. Petr Jablonský odpovídal ale také na zajímavé dotazy posluchačů. Celý rozhovor si můžete poslechnout ze záznamu v Rádiu na přání.

Záznam celého rozhovoru s Petrem Jablonským i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: and
Spustit audio