Petr Fejk

Jen dva dny po historicky nejvyšším návštěvnickém rekordu a po zahájení 78. sezóny navštívil vysílání Radiožurnálu ředitel Zoo Praha Petr Fejk. V rozhovoru s moderátorkou Danielou Karafiátovou mluvil nejen o novinkách a chystaných projektech, ale i o tom, s jakými obtížemi se v zoologické zahradě setkal na počátku svého ředitelování.V pondělí 6. dubna bude hostem terapeut Nadace pro prevenci a léčbu drogových závislostí Jiří Presl.

Pražská zoo byla v minulém roce v žebříčku časopisu Forbes vyhlášená jako sedmá nejlepší zoologická zahrada světa. Lví podíl na tomto ocenění má i Petr Fejk, který v zahradě prosadil mnoho změn. Jak sám říká, v počátcích to nebylo lehké: "Byl jsem tam takový kamikadze, který měl změnit strnulé poměry. To bylo v roce 1997, bylo už osm let po revoluci, a přesto se tam poměry moc nehýbaly a lidé, navyklí na předchozí poměry, pracovali pomalu. Já jsem musel nejprve přinést nějaké výsledky, vybojovat si důvěru a také si samozřejmě přivést své lidi."

"Můj příchod byl spojen s různě infikovanými fámami, že chci rozprodat zvířata a pozemky, anebo že chci ze zoo udělat Disneyland," pokračuje Petr Fejk. Za dvanáct let působení ve funkci ředitele se mu ale podařilo vybudovat ze zoo v pražské Tróji moderní zoologickou. Řada inovací, nových expozic a projektů přesahujících hranice zahrady přispěla k tomu, že Zoo Praha nyní láme rekordy v návštěvnosti. V den zahájení 78. sezóny prošlo vstupní branou více než dvacet tisíc lidí.

"A co nového chystáte pro letošní rok?" ptala se Daniela Karafiátová. "Nová sezona je nabitá celou řadou novinek. V květnu otevíráme expozici papoušků a lachtanů. V sobotu jsme otevřeli kavárnu - cukrárnu s dětským hřištěm a vyhlídkou na Prahu a také otevřeme po Petříně druhou rozhlednu v Praze. Dále běží projekt Žirafí baby boom, který spočívá v tom, že porod žiraf lze sledovat v přímém přenosu na našich webových stránkách," říká Petr Fejk a výčet doplňuje dalším připravovaným projektem, který nabídne různým sociálním skupinám volný vstup do zoo.

Jaký má Petr Fejk názor na život zvířat v klecích a na to, že by zoo měly přispívat k záchraně ohrožených zvířat? Jaké je jeho nejoblíbenější zvíře? Existuje nějaký živočich, u kterého lituje, že ho nemůže mít ve své zoologické zahradě? Odpovědi Petra Fejka na dotazy posluchačů najdete v záznamu rozhovoru.

Záznam rozhovoru s Petrem Fejkem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.