Petr Dolínek: Za jednáním o výročních zprávách je snaha navléct ČT politický chomout

Poslanci dnes opět projednávali výroční zprávy o hospodaření a činnosti České televize. Ke schvalování jich mají už šest, nejstarší je za rok 2016. Nevytvářejí tím poslanci záměrně tlak na nezávislost veřejnoprávní televize? A jak podobným podezřením do budoucna předcházet?

Poslanec ČSSD Petr Dolínek věří, že se poslanců ještě během dnešního prodlouženého zasedání podaří projednat alespoň první čtyři zprávy, tedy ty za rok 2016 a 2017. Zpráva za rok 2018 ještě nebyla projednána na Volebním výboru, takže na tu podle něj není ještě takový spěch.

V pozadí je snaha o politickou kontrolu nad ČT

Mají poslanci, kteří kritizují výroční zprávy České televize, faktické výhrady, nebo pouze vytvářejí tlak na veřejnoprávní médium? „V tuto chvíli je to zástupný problém. Pouze hledají nástroj, jak navléct České televizi politický chomout, a potom si podobně jako v Polsku nebo v Maďarsku podřídit televizi ve svůj prospěch,“ tvrdí Petr Dolínek.

„Myslím, že kdyby zjistili, že televize špatně hospodaří, a to nikoli domněle, ale reálně u konkrétních kapitol, u konkrétních investic nebo třeba u výroby pořadů, tak přece nemůžou tři roky čekat, až se bude v Poslanecké sněmovně jednat. Kdokoli nám může do volebního výboru přinést podklady, je tam kontrolní výbor a ostatně také policie. Nikdo nám ale nic takového nepřinesl.“

Někdo chce zničit Radu ČT

Podle Dolínka je cílem vytvořit mediální mlhu, která by měla zastřít skutečné důvody proč zničit Radu ČT. Mimořádná schůze sněmovny by tomu jen nahrávala, proto je to až nejzazší nástroj, ke kterému by ČSSD sáhla. „V tuto chvíli nedochází k poškozování České televize, proto dosud nebylo tak zásadní tyto věci projednat,“ dodává poslanec s tím, že zatím nedošlo k neschválení zpráv.

Pokud by poslanci neschválili dvě po sobě jdoucí výroční zprávy, mohlo by to znamenat konec Rady České televize a novou volbu. Volební výbor ale podle slov Petra Dolínka všechny zprávy jednoznačně podpořil a jeho většina stojí za českou veřejnoprávní televizí.

ČT by měla být pod kontrolou

Měli by být zprávy pouze informativní, aby o nich nemuseli poslanci hlasovat? „Přes 5 miliard korun od daňových poplatníků z koncesionářských poplatků nejsou malé peníze a musí být pod kontrolou – a musí být jasno, zda nejsou špatně vypláceny,“ je přesvědčený Petr Dolínek, podle nějž by na hospodaření ČT měl kromě klasických auditů dohlížet také NKÚ.

Současně jeho poslanecký klub zvažuje návrh zákona, podle kterého by zpráva, jež nebyla dva roky projednána, byla považovaná za projednanou. „V ten okamžik se nám podaří, že se nemůže vytvořit tlak fronty neschválených zpráv, se kterým si někdo může zkoušet politicky hrát hry, které k tomu nepatří,“ vysvětluje.

autoři: Marie Bastlová , and
Spustit audio