Pět faktů, které jste nevěděli o chuti

19. srpen 2014
Encyklopedie Radiožurnálu

Chuť je smysl, který člověku umožňuje vnímat chemické látky rozpuštěné ve vodě, respektive ve slinách. Člověk ji vnímá prostřednictvím chuťových pohárků, které jsou umístěny na jazyce, měkkém patře nebo v krku.

Chuťové pohárky vznikají už v prenatálním vývoji. Nejvíce jich člověk má v dětství. S rostoucím věkem však jejich počet klesá a chuť se ztrácí.

Člověk dokáže rozeznat pět základních typů chuti: slanou, sladkou, hořkou, kyselou a umami, která je typická především pro mořské řasy a produkty obsahující glutamát sodný. Někteří vědci se domnívají, že je člověk schopen rozeznat i šestou chuť, tukovou. To se však zatím nepodařilo potvrdit.

Čtěte také


Existuje mastná chuť?
Člověk vnímá chutě rozpustné ve vodě. Tuk se však ve vodě nerozpouští. Člověk možná rozpoznává mastné tukové podněty. Schopnost rozpoznávat mastné byla detekována u myší. Zda je tomu tak i u člověka zatím není jisté.

Rozlišení druhů chuti má evoluční význam. Chutě se mění podle toho, co lidské tělo potřebuje. Chuť rovněž indikuje, jakým potravinám se vyhýbat.

Sladká chuť upozorňuje na přítomnost sacharidů, slaná na přítomnost důležitých minerálních látek a umami na přítomnost aminokyselin potřebných ke stavbě svalů. Naopak kyselá chuť indikuje rozklad a zkaženost potravin a hořká přítomnost toxických látek.

autor: ČRo
Spustit audio