Pavla Gomba

6. prosinec 2009

Pitná voda, výživa a zdravotní péče chybí podle statistik nejvíce dětem v rozvojových zemích. U nás by děti odpověděly na stejnou otázku jinak - péče a láska rodičů, říká Pavla Gomba, ředitelka Českého výboru pro UNICEF, který se věnuje ochraně dětí a zlepšování jejich životních podmínek. S Václavem Žmolíkem si ve vysílání nedělního Radiožurnálu povídala především o tom, kde všude a jak UNICEF pomáhá. V pondělí 7. prosince bude hostem cestovatel a režisér Petr Horký.

Adoptuj panenku a zachráníš život je jedinečný projekt UNICEF na pomoc dětem v rozvojových zemích, jehož výtěžek jenom v České republice od roku 2002 vynesl už přes 10 milionů korun. Na jeho začátku byl přitom jednoduchý nápad jedné šikovné Italky.

"Dojaly ji statistiky o počtu zbytečných úmrtí dětí na nemoci, kterým se dá zabránit očkováním. Je to každý rok něco kolem 2,5 až 3 milionů dětí, které by se daly zachránit, kdyby včas dostaly vakcínu. Paní neměla moc peněz, ale uměla dobře šít, byla profesionální švadlena, a rozhodla se, že ušije jako symbol dětství dvě panenky, které prodá, a utržené peníze dá právě na projekt očkování," popisuje vznik myšlenky Pavla Gomba.

Ředitelka Českého výboru pro UNICEF přitom vyzdvihuje, že obrovským přínosem projektu je i fakt, že pomoci může úplně každý - jak ten, kdo si panenku koupí, tak ten, kdo ji ušije.

Panenka navíc dostane od svého výrobce jakýsi "rodný list", na němž je její jméno a kontakt, aby ten, kdo ji koupí, mohl dát zprávu výrobci, že našla nový domov a splnila tak svůj účel - záchranu života jednoho dítěte.

V jakých dalších oblastech pomáhá dětský fond OSN? Jak vznikla tradice pohlednic UNICEF? Jaká část finančních prostředků, které se UNICEF podaří získat, putuje skutečně k potřebným dětem a jejich rodičům? A kam všude Pavlu Gomba práce pro UNICEF zavedla? I na tyto otázky odpovídala Pavla Gomba v rozhovoru, který si můžete celý poslechnout ze záznamu.

Záznam celého rozhovoru s Pavlou Gomba i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: and
Spustit audio