Pavel Vrána

20. červenec 2009

Některých druhů ryb v českých řekách ubývá. Kromě špatné kvality vody jim život komplikují hlavně vodní stavby, necitlivě vybudované jezy a vodní elektrárny. Nejen o problémech, které trápí české vodní toky, si v úterním Dopoledním Radiožurnálu s Danielou Karafiátovou povídal Pavel Vrána z Českého rybářského svazu. Ve středu 22. července bude hostem zpěvák a hudebník Wabi Daněk.

V posledních týdnech se na životě českých řek podepsaly asi nejvýrazněji povodně. Rybám však, na rozdíl od lidí, povodně jako takové nevadí. "Ryby jsou od přírody na povodně zvyklé a dokážou se na ně připravit," říká Pavel Vrána. To, co jim život znepříjemňuje nejvíce, jsou většinou lidé a jejich zásahy do přírody.

Přestože je rybaření vedle chalupaření a houbaření asi nejoblíbenější českou zábavou, ne všichni rybáři se chovají podle pravidel. Strategie "co na háčku to do sáčku" je, jak říká Pavel Vrána, bohužel stále mezi českými rybáři velmi rozšířena.

"Je to krajně neetické. Každý by měl vody pokud možno šetřit a vzít si rybu, jenom když hostí nějaké kamarády, přátele. Když se chce sám najíst, může si zajít do restaurace," zdůrazňuje zástupce Českého rybářského svazu.

Metoda "chyť a pusť" bohužel není mezi našimi rybáři příliš oblíbená. "V zahraničí je ale velice populární a doufám, že najde brzy cestu i do našich, především pstruhových revírů," říká s nadějí Pavel Vrána.

"Domnívám se, že je to asi jediná cesta, jak zachránit některé populace našich původních druhů ryb," dodává k tomu. Velká ryba je cenná zejména pro další rozvoj své druhové populace. Bohužel to je skutečnost, kterou si ne všichni rybáři uvědomují.

Které ryby jsou mezi českými rybáři nejoblíbenější? Kolik stojí roční povolenka a jak těžké je získat rybářský lístek? Od kolika let mohou děti chytat ryby? A jaké jsou nejvhodnější návnady a rybolovné způsoby? To jsou jen některé z otázek, které během rozhovoru zazněly. Odpovědi Pavla Vrány si můžete poslechnout v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Pavlem Vránou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Po 11. hodině pokračoval Pavel Vrána v odpovědích na otázky posluchačů v on-line rozhovoru.

autor: and
Spustit audio