Pavel Vašák

12. březen 2010

Chodit rozeklanými skalinami a nechat básníkovo srdce plesat nad krásou krajiny? Pokud podobně vypadá vaše představa literárního romantismu, pak je načase ji přehodnotit. To alespoň tvrdí literární historik Pavel Vašák v souvislosti s 200. výročím narození zakladatele moderní české poezie Karla Hynka Máchy.V sobotu 13. března bude hostem hokejová legenda Augustin Bubník.

Romantismus je věčné hnutí, upozorňuje páteční host Dopoledního Radiožurnálu. V evropských literaturách se sice zrodil až na začátku 19. století, ale dá se tvrdit, že nemá konce. „Romantismus vyjadřuje rozpor mezi mým životem a ideálem. A podobný rozpor je nekončící,“ vysvětluje Pavel Vašák.

Ať už romantismus představuje cokoliv, snad každému Čechovi se v souvislosti s tímto hnutím vybaví jméno Karla Hynka Máchy. Přesto naprosté většině z nás uniká minimálně jeden z rozměrů jeho života a tvorby. A to? „Z Karla Hynka Máchy se stalo politikum,“ naznačuje literární historik.

„V mnoha dobách vývoje české společnosti sloužil právě Mácha jako zástupný jazyk, jehož prostřednictvím bylo vyjadřováno to, co jsme nemohli říci nahlas,“ přidává Pavel Vašák vysvětlení svých předchozích slov a upozorňuje: „Není náhodou, že v listopadu roku 1989 se studenti vydali právě k jeho hrobu.“

První vydání Máchova Máje

V souvislosti s těmito tvrzeními může poněkud paradoxně vyznívat fakt, že v době, kdy Mácha žil, mu bylo vytýkáno, že není dostatečně vlastenecký a český. Pavel Vašák však upozorňuje, že nic není tak jednoznačné: „Děti se ve školách obvykle učí, že Mácha byl nepochopen. Naopak – on byl setsakra dobře pochopen. A ti tři slavní kritici, kteří bývají citováni, si vážili jeho básnického činu. Každý mu však vyčítal něco jiného.“

Nedostatek vlastenectví, příklon ke klasicismu nebo hegelianismus – právě tyto aspekty tvorby Karla Hynka Máchy se staly terčem kritiky.

V Dopoledním Radiožurnálu Pavel Vašák zavzpomínal i na to, jakým způsobem se mu podařilo dešifrovat deník Karla Hynka Máchy. Neprotestoval by dnes básník, kdyby zjistil, že se jeho soukromé zápisky dostaly na veřejnost? A jak literární historik vysvětluje erotické části Máchova deníku? I to se dozvíte v záznamu rozhovoru.

Pavel Vašák s Hankou Shánělovou

Záznam celého rozhovoru s Pavlem Vašákem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.